Anar a la pàgina d'inici
Serveis en línia Recomanem Notícies Activitats Biblioteques Biblioteca infantil Enllaços
 
 

Notícies

La Biblioteca Just Casero, l´Institut Narcís Xifra, el Centre cívic i els Serveis Socials d´atenció primària surten al carrer per cridar en contra la violència masclista.
27-11-2018
L'acte va tenir lloc el dilluns 26 de novembre a migdia, dins dels actes programats per la Comissió de Gènere de Pont Major per aquest 25N.

Una setantena d’estudiants voluntaris i voluntàries, professorat i veïns i veïnes del barri s’han sumat a l’acció La força es crida, coordinada per l’Ombra Maleta Associació. Després de tapar-se les boques amb cintes vermelles per simular el silenci de les víctimes, se les han tret per cridar contra les violències envers les dones. El crit ha durat un minut sencer, que han gravat uns estudiants de l’ERAM amb equip tècnic. Tot seguit, els i les participants han enganxat les cintes vermelles a la pancarta, dissenyada per joves de Pont Major, per fer un collage col·laboratiu. La idea de la Comissió de Gènere és que aquest acte reivindicatiu tingui una continuïtat més enllà del 25N i que es converteixi en una exposició audiovisual que reculli la pancarta, les fotografies preses espontàniament i l’arxiu de so del crit per a qui no hi hagi pogut participar.
 
Guanyadors del VI Concurs jove de relats de terror de La Marfà
15-11-2018

El dijous dia 8 de novembre va tenir lloc l’acte de lliurament de premis a la Biblioteca Salvador Allende.
Entre els mesos de setembre i octubre s’han estat rebent els originals per al concurs per a joves que organitza anualment l’Ajuntament de Girona. En aquesta edició s’han presentat 21 relats i el dijous passat dia 8 de novembre es van donar a conèixer les obres guanyadores. La Biblioteca va acollir la sessió “Lectures de por” que posava punt i final a aquesta iniciativa, una cita tradicional del novembre a les biblioteques.
Una cinquantena de persones van assistir a la l’activitat que va dividir-se en dues parts:
La primera va començar amb la proposta “Contes de por” de la companyia La Minúscula i va consistir en una hora de narració oral terroríficament divertida.
Seguidament, el jurat va donar a conèixer el veredicte i les obres guanyadores.  El jurat i l’organització es van mostrar-se satisfets un cop més i van destacar la notable qualitat de tots els relats presentats.
Anna Cots fou la guanyadora de la categoria de 13 a 18 anys i Xènia Sala la de la categoria de 19 a 25 anys. Els seus relats es poden llegir clicant al nom de les guanyadores.
Cadascuna d’elles van endur-se com a premi un val de llibres per valor de 100 euros i un xec-regal a l’Escape Room La Mansió.
L’Ajuntament de Girona, a través de les Biblioteques de Girona, convoca el VI Concurs Jove de Relats de terror de La Marfà. La iniciativa s’adreça a persones d’entre 13 i 15 anys i es divideix en dues categories: la categoria A, per a joves d’entre 13 i 18 anys, i la categoria B, per a joves d’entre 19 i 25 anys.
Aquesta activitat de creació literària té per objectiu promoure la participació i creació literària entre els joves prenent el tema de fons de la por i el terror.

 
L´Ajuntament de Girona inicia els tràmits per completar l´adequació de la biblioteca a la Casa de Cultura
05-11-2018

S’ha aprovat inicialment la segona fase del projecte de reforma de l’espai per ubicar-hi un equipament municipal de barri.
L’Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per completar l’adequació de la biblioteca de la Casa de Cultura per establir-hi un equipament bibliotecari municipal de barri per la zona del centre de la ciutat. Concretament, divendres dia 2 de novembre s’ha aprovat inicialment per Junta de Govern Local la segona fase del projecte de reforma de l’antiga biblioteca provincial ubicada al número 6 de la plaça de l’Hospital.
Les actuacions previstes a la planta baixa, l’altell i el pati de la zona est de la Casa de Cultura, actualment en desús, consistiran principalment en la remodelació de l’espai respectant els trets essencials de l’equipament des del punt de vista arquitectònic. Es conservaran llibreries i obertures dels murs en la mesura del possible i es crearan un nou volum del pati per crear espais de circulació entre les diferents zones de la biblioteca i un espai diàfan a la planta baixa per contemplar les quatre façanes que conformaven els límits del pati original, que es convertirà en el punt central de la biblioteca. També s’ubicaran una sala d’informàtica i una sala polivalent on hi havia les oficines de l’antiga biblioteca.
Està previst que les obres puguin començar el segon semestre del 2019 i tenen pressupost de 1.358.185,19 € (IVA inclòs).
El 4 de novembre del 2016 es va posar en marxa la Sala de Lectura Girona Centre, espai que culminava la fase 1 del projecte de reforma de la biblioteca de la Casa de Cultura. Les actuacions en aquell moment van consistir en l’adaptació de la sala infantil de l’antiga biblioteca per ubicar-hi un punt de lectura. D’aquesta manera es va recuperar el servei bibliotecari al centre de la ciutat després del tancament de la Biblioteca Pública de Girona a la Casa de Cultura pel trasllat a la nova seu del carrer d’Emili Grahit com a Biblioteca Carles Rahola.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat la importància d’aquest projecte, resultat de la bona sintonia entre l’Ajuntament i la Diputació de Girona per tirar-lo endavant: “Girona necessita recuperar la biblioteca del centre de la ciutat, que més enllà de les pròpies funcions que ha de fer de foment de la lectura i la recerca, ha de desenvolupar també les funcions d’espai de difusió cultural i de punt de trobada social que ja feia l’anterior biblioteca, aprofitant i potenciant les sinergies amb tot el que succeeix dins la Casa de Cultura”. Madrenas ha ressaltat també la funció que està fent l’actual sala de lectura, però ha considerat “prioritari” tirar endavant amb la segona fase del projecte atès el gran nombre de persones usuàries d’aquest espai i la tradició històrica d’aquesta biblioteca que dóna servei als barris del centre de la ciutat.

 
El treball en xarxa, tema central de la 13a Jornada de Biblioteques Escolars
25-10-2018
La Biblioteca Salvador Allende va acollir l’esdeveniment, que anualment reuneix responsables escolars de Girona, dimarts passat.

El treball en xarxa ha estat el tema central de la tretzena edició de la jornada de formació per a bibliotecaris escolars que organitza anualment l’Ajuntament de Girona. L’esdeveniment va tenir lloc dimarts passat a la Biblioteca Salvador Allende.
L’Ajuntament organitza anualment aquesta jornada amb l’objectiu d’oferir un espai de formació i intercanvi entre els membres dels diferents centres educatius de la ciutat. Aquest any l’objectiu ha estat promoure la creació d’una xarxa de biblioteques escolars de ciutat que afavoreixi el treball cooperatiu, la col·laboració, l’intercanvi i la comunicació entre les biblioteques escolars. A partir de la jornada i la formació posterior, aquells centres interessats en participar activament en la creació de la xarxa, treballaran conjuntament amb l’Ajuntament per a fer-la realitat.
La ponència principal va anar a càrrec del director de la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès i coordinador del projecte “Biblio(r)evolució” de la Fundació Jaume Bofill, Àlex Cosials, que amb el títol Imaginem una biblioteca escolar... conjuntament! va presentar un ampli ventall de pràctiques inspiradores per treballar en xarxa.
La segona part de la jornada va ser dinamitzada per l’Oriol Ripoll, especialista en jocs i gamificació i col·laborador del projecte “Biblio(r)evolució”, i va servir per definir els objectius per treballar en xarxa. Implicar la comunitat educativa, formar el professorat, compartir experiències i formació en l’ús crític de la informació, són alguns dels reptes que els assistents van proposar per treballar en xarxa.
L’Albert Perafita, del CRP Gironès, i la Mariona Masgrau, de la Universitat de Girona, van presentar “El cistell de les propostes”, un recull d’experiències i projectes de dinamització lectora en què han participat mestres i estudiants de la UdG. A la part final de la Jornada es van lliurar les 4 subvencions “Activa la biblioteca”, dotades amb 1.500 € cadascuna, i les 3 subvencions “Biblioteca escolar oberta al barri”, dotades amb 4.000 €.
 
Les Biblioteques de Girona ofereixen 100 places de bibliovoluntaris
11-10-2018
En diverses iniciatives i amb diferents dedicacions setmanals

Les biblioteques de la ciutat impulsen accions de promoció lectora que només tenen sentit amb la col·laboració dels bibliovoluntaris. No es tracta de serveis bàsics de les biblioteques, sinó iniciatives que són complementàries, que les biblioteques no realitzarien directament i que pretenen donar la possibilitat de participar i ser actives a aquelles persones interessades en donar part del seu temps per activitats culturals vinculades al llibre i a la lectura.
Segons el perfil de la persona, els seus interessos i la seva disponibilitat es poden inscriure a una o altra iniciativa:
Apadrinament lector: consisteix en anar una hora a la setmana a la Biblioteca Just M. Casero, de 17 a 18 h, per acompanyar als escolars del barri de Pont Major, en el seu procés d'aprenentatge de la lectura.
Préstec al Trueta: si es vol prestar servei a persones ingressades a l'hospital, una tarda a la setmana, durant 2 hores es necessiten voluntaris pel servei de préstec a les habitacions de l’hospital Josep Trueta. Els llibres els proporciona la biblioteca.
Voluntariat de Patrimoni: per fer tasques de suport a la conservació preventiva del fons patrimonial de la Biblioteca i restauració de documents. Dues hores a la setmana a la Biblioteca Carles Rahola.
Voluntariat de lectura a gent gran: si es prefereix el tracte amb persones grans, es pot fer una hora de lectura en veu alta a residents de centres de Girona. Els llibres els proporciona la biblioteca.
Voluntariat de préstec a domicili: Es tracta de recollir llibres a la biblioteca i portar-los al domicili de persones que no es poden desplaçar. Segons demanda, servei en construcció de cares al 2019
L’Ajuntament de Girona subscriu una assegurança d’accidents per a totes les persones participants i també s’ofereixen accions de suport i formació durant l’any de cares a donar eines i consells a les persones participants per poder realitzar millor les seva tasca voluntària.
Totes les persones interessades poden escriure un correu electrònic a bibliovoluntaris@ajgirona.cat indicant la seva disponibilitat, interessos i telèfon i seguidament es contactarà amb elles per poder concretar quina és la iniciativa a la qual es pot inscriure.
El proper dijous 25 d’octubre es realitzarà una reunió informativa a les 18.30 h a la biblioteca Carles Rahola (carrer Emili Grahit, 4C).

 
Tretzena Jornada de Biblioteques Escolars a Girona. Fem xarxa sumem recursos.
04-10-2018

La Jornada de Biblioteques Escolars,  tindrà lloc el 23 d'octubre al matí a la biblioteca Salvador Allende.

Cada inici de curs, dins del programa de biblioteques escolars, l'ajuntament organitza la Jornada de Biblioteques Escolars, de la qual aquest any celebrem la tretzena edició.
L'objectiu és oferir un espai de formació i intercanvi entre els membres dels diferents centres educatius, per tal de millorar l'acció desenvolupada per cadascun d'ells i dissenyar noves estratègies comunes de treball.
Aquest any, la jornada està pensada per promoure la creació d'una xarxa de biblioteques escolars de ciutat. Sota el títol Fem xarxa, sumem recursos, volem que aquesta jornada sigui un espai de treball que afavoreixi el treball cooperatiu, la col·laboració, l'intercanvi i la comunicació entre les biblioteques escolars de Girona.
Comptarem amb l'Àlex Cosials, director de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonés i antic coordinador del programa Lecxit i del projecte Biblio(r)evolució de la Fundació Jaume Bofill, i amb l'Oriol Ripoll, especialista en jocs i col·laborador també del projecte Biblio(r)evolució.
A la part final de la jornada l'Ajuntament lliurarà les subvencions Activa i Biblioteca escolar oberta al barri d'aquest proper curs.
Durant tota la jornada es podrà visitar l'exposició del ClijCat S'ha escrit un crim, una exposició sobre llibres amb històries de detectius, lladres i serenos, i també hi haurà exposats els pòsters amb les experiències Activa la biblioteca 2017-2018.

Programa

El termini d'inscripcions finalitza el 16 d'octubre.
Inscripcions aquí

 
Imatge guanyadora del Concurs d´Instagram
26-09-2018
Ja tenim imatge guanyadora del V Concurs d'Instagram "Els camins del teu viatge". Es tracta d'una imatge del Plateau de l'Aubrac, que ha presentat Núria Salvia. Enhorabona a la guanyadora que s'emporta un lot de llibres per valor de 50 Euros que podrà anar a triar a la Llibreria Ulyssus.
Al voltant de 2.500 km2, els boscos i les pastures comparteixen l'altiplà d'Aubrac. Després de la transhumància  que marca l'inici de la bella temporada a finals de maig, creuem els ramats de vaques de la magnífica raça d'Aubrac, al voltant de innombrables refugis de pastors anomenats "burons".
Aquí, estaràs aclaparat d'emocions mentre passegeu pels paisatges màgics, on la llum canviant esculpix les corbes i les roques, creant un ambient únic.
A l'hivern, la neu transforma aquesta única estepa en una bonica zona nòrdica on els esquiadors i esquiadors de cross country gaudeixen d'amplis espais oberts.
Gràcies també a totes aquelles persones que heu participat en aquesta proposta dintre del cicle de xerrades de viatges "A la Carretera".
 
Llibràlegs IV El teatre entre llibres
18-09-2018
Per cinquè any consecutiu les Biblioteques de Girona acullen un espectacle de Temporada Alta.
Tornen ela Llibràlegs, en una nova edició itinerant per les cinc biblioteques de la ciutat. Es manté l'esperit inicial: proposta de teatre íntim en format alternatiu, on s'enllacen quatre històries breus entre dues actrius que interpreten vuit personatges diferents. La trobada és a la biblioteca, on els llibres i les emocions vinculades a la paraula són els principals protagonistes. Aquesta és una edició cent per cent femenina, amb quatre autores imprescindibles del panorama català: Marta Buchana, Clàudia Cedó, Daniela Feixas i Carla Torres. Dirigida per l'artista pluridisciplinària Leo Castro i interpretada per les acrius Cristina Cervià i Meritxell Yanes.
Consulteu la programació. Podeu adquirir les entrades pel preu de 3€ a cadascuna de les biblioteques o a www.temporada-alta.net.
 
L´Ajuntament de Girona convoca el VI Concurs Jove de Relats de Terror
12-09-2018

La iniciativa s’adreça a persones d’entre 13 i 25 anys i es poden presentar les obres fins al 29 d’octubre.
L’objectiu de l’edició d’enguany és superar el centenar de participants.


L’Ajuntament de Girona, a través de les Biblioteques de Girona, convoca el VI Concurs Jove de Relats de Terror. La iniciativa s’adreça a persones d’entre 13 i 15 anys i es divideix en dues categories: la categoria A, per a joves d’entre 13 i 18 anys, i la categoria B, per a joves d’entre 19 i 25 anys.
Aquesta activitat de creació literària té per objectiu promoure la participació i creació literària entre els joves prenent el tema de fons de la por i el terror. En la darrera edició es va arribar a una setantena d’obres presentades i, com que el concurs ha anat creixent en participació any rere any, un dels objectius que l’organització vol aconseguir enguany és superar el centenar de participants.
Les obres es poden presentar fins al 29 d’octubre. Les propostes han de tenir entre 1 i 3 pàgines i han d’explicar històries inquietants i terrorífiques. Els millors treballs seran premiats amb 100 euros per comprar llibres i amb entrades per a Timeskp Escape Room.
La lectura de les obres premiades, serà l’eix central de la sessió “Lectures de terror”, que es realitzarà el 8 de novembre a la Biblioteca Salvador Allende.
Totes les persones que vulguin participar-hi poden consultar les bases aquí.

 
“Rius de llibres” et regala un llibre i et convida a un cafè
07-09-2018

El proper 13 de setembre coincidint amb l’inici de curs de l’EMHU es presenta el projecte “Rius de llibres” al Centre Cultural La Mercè.
Des de la inauguració el passat dia 2 d’agost el projecte #RiusdeLlibres ja ha repartit prop de 1.000 llibres gratuïtament a l’Estació d’autobusos.
La Mercè tancada per vacances durant l’agost ha començat a repartir-ne a partir del setembre. Coincidint amb l’inici de curs de l’Escola d’Humanitats, l’entitat Connexió Papyrus ha fet una selecció especial d’autors de teatre i poesia.
Precisament aquests llibres, només el dia 13 a la tarda, a dos quarts de cinc, s’acompanyaran d’un cafè ofert per Cafès Cornellà.
Biblioteques de Girona impulsora del projecte valora molt positivament l’èxit assolit a l’Estació on els usuaris de transport públic (en molts casos estrangers, durant els mesos d’estiu) miren i remenen llibres fins a trobar el més adient com a company de viatge.
En el cas de La Mercè, el moble ubicat a la cafeteria del Centre, inspirava una selecció més tranquil·la i pausada i d’aquí la iniciativa de durant una tarda oferir cafès junt amb els llibres.
Connexió Papyrus és una associació cultural sense ànim de lucre del municipi de Celrà. Té com a objectius: recollir llibres usats per redistribuir-los –allargant la seva vida útil facilitant que puguin trobar nous lectors- i també promoure activitats i projectes culturals i socials.
Durant la tarda es podrà gaudir d’#uncafèamb, parlant d'autors com: Nino Júdice, Pere Quart, Pau Miró, Narcís Comadira, Tomàs Garcés, Pere Gimferrer, David Castillo, Charles  Baudelaire, Joan Maragall, Gustavo Adolfo Bécquer, Àlex Susanna, J.V. Foix, Salvador Oliva, Agustí Bartra, Salvador Espriu, Carles Riba, entre d’altres.

 
Queden pocs dies per participar en el concurs Els camins del teu viatge.
06-09-2018
Fins a mitjans de setembre es poden seguir presentant imatges al cinquè concurs de fotografia d'Instagram Els camins del teu viatge. Si heu viatjat, poc o molt, i teniu imatges de camins, carreteres o corriols pels quals hagueu transitat, animeu-vos  a participar al concurs. Per fer-ho, les persones interessades només heu de pujar a Instagram la vostra fotografia. Les imatges han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i la imatge guanyadors serà escollida per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia. El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí. El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dimarts 25 de setembre de 2018 en el Facebook i Twitter de Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.
La imatge que il·lustra la notícia és d'Erika Mozo i va ser la guanyadora en l'edició de 2017.
 
Què podem veure a Temporada Alta?
03-09-2018
Com cada any, la Biblioteca Carles Rahola acull la presentació de la programació de Temporada Alta a càrrec del seu director.

El proper dimecres 5 de setembre, a les 18.30 tindrà lloc una conversa amb Salvador Sunyer, qui millor que el director del festival per fer cinc cèntims del que podrem veure als escenaris de Temporada Alta 2018. Aquesta xerrada és una col·laboració de Biblioteques de Girona amb Temporada Alta, que pretén ser un recorregut pels diferents espectacles del festival de la mà del seu principal programador i director del certamen. En el marc de l’acte es presentarà el recull de material sobre teatre al voltant de la programació del Festival, que podreu trobar a les cinc biblioteques públiques de Girona. Per últim, també es donarà el tret de sortida a una nova edició del club de lectura de teatre “Llegim teatre” en el qual es llegeixen obres programades a Temporada Alta, el teatre Municipal i el TNC.
 llegir més
 
Les biblioteques del Gironès augmenten la seva oferta i proposen 47 clubs de lectura el curs vinent
28-08-2018
Hi participen 12 equipaments bibliotecaris de Girona, Cassà de la Selva, Celrà, Llagostera, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori. El període d'inscripció comença el dilluns vinent, dia 27 d'agost.

Aquesta tardor tornen els clubs de lectura a les biblioteques del Gironès, que augmenten la seva oferta un 15%. Un total de 12 equipaments bibliotecaris oferiran als seus lectors i lectores 47 propostes (6 més que l’any anterior) on poder compartir les ganes de llegir, fer amics i xerrar amb l’excusa d'una lectura interessant. A partir del 27 d’agost comença el període d’inscripció als clubs de les biblioteques públiques de Cassà de la Selva, Celrà, Girona, Llagostera, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori per al curs 2018-19, sota el lema “Clubs de lectura, n’hi ha un per tu!”. Durant el setembre es faran les sessions de presentació  d’alguns dels clubs de lectura i posteriorment començaran les primeres sessions en els dies programats.
 llegir més
 
Més de 500 nens i nenes de 3 a 12 anys s’acrediten com a “detectius” aquest estiu a les Biblioteques de Girona
22-08-2018
"Un estiu de detectius" és l’acció de promoció lectora que s’ha impulsat aquest any durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre a la ciutat.
 llegir més
 
La setmana vinent s´estrenarà la lectura a la fresca als jardins de Les Pedreres i a la plaça del carrer del Pou Rodó
10-08-2018

El Biblioestiu, amb les bibioplaces i les bibliopiscines, arriba a l’equador.

Els jardins de Les Pedreres i la plaça del carrer del Pou Rodó s’estrenaran, del 13 al 24 d’agost, com a nous escenaris de l’activitat del Biblioestiu d’enguany. La lectura a la fresca en aquests dos espais es farà cada dia durant dues setmanes de les 18 a les 20.30 h.
A l’equador de la proposta estiuenca, l’Ajuntament de Girona segueix amb la seva oferta per acostar la lectura a la ciutadania. Sota el lema de “Biblioestiu, la lectura a la fresca” les biblioteques de Girona projecten els serveis de biblioplaça i bibliopiscina. Aquestes iniciatives pretenen facilitar que aquelles persones que prenen la fresca als espais públics o s’apropen a les piscines, puguin gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Són serveis totalment gratuïts i van adreçats sobretot als infants, però també hi ha propostes per a persones adultes. L’ús és lliure i la major part de l’oferta de lectura és lleugera, però si es vol també es pot fer préstec a casa amb el carnet de biblioteques.
Els barris on ja s’ha instal·lat la biblioplaça aquest any són Vila-roja, Font de la Pólvora, Mas Ramada, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Devesa, Mercadal i Santa Eugènia. Durant quinze dies a cada plaça, els ciutadans i ciutadanes es poden acostar al carro mòbil que hi ha preparat amb llibres i revistes per triar les lectures que més els agradin, que són per a un públic ampli i que responen a diversos gustos literaris. A Girona Est durant 6 tardes els llibres i les activitats del bibliocarro s’han complementat amb la ludoplaça dels barris de Vila-roja, Font de la Pólvora i Mas Ramada.
Pels que visiten les piscines de la ciutat, fins al 31 d’agost encara podran trobar, de dilluns a divendres, la Bibliopiscina de la Devesa de 16 a 19.30 h, i de les piscines del GEiEG de Sant Ponç i Sant Narcís de 16.30 a 19.30 h. Aquests serveis són més estables perquè tenen una continuïtat en el mateix espai durant els dos mesos d’estiu.
Per tal de dinamitzar el servei i promoure la lectura s’hi porten a terme activitats sovint adreçades als més petits i petites, tallers de lectura compartida i també les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. A data d’avui, encara resten pendents les següents hores del conte: el dimarts 21 a la Biblioplaça de Pou Rodó el conte “En Bum i el tresor màgic de les fades”, a càrrec de Companyia Homenots; el dijous 23, als jardins de Les Pedreres, “El llop babau i la guineu eixerida”, de la mà de la Sessi Sitjà, i el divendres 24, a la bibliopiscina de la Devesa, el conte “Alma amb núvols, estels i contes del cel”
A més, a les tres bibliopiscines s’ofereix el dossier “Un estiu de detectius” i l’acompanyament per realitzar-lo i corregir-lo, la proposta de dinamització lectora que aquest estiu han promogut amb èxit de participació les biblioteques de la ciutat. A banda de gaudir resolent enigmes, se sortejarà una subscripció a una revista entre tots els detectius finalistes.

 
El projecte “Rius de llibres” dinamitzarà la distribució de llibres de segona mà a la ciutat
02-08-2018
La iniciativa, que  vol apropar la lectura a llocs d’afluència ciutadana, s’ha presentat aquest matí a l’estació d’autobusos de Girona, que serà un dels punts de recollida de llibres.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada del director de CIMALSA, Enric Ticó, i del responsable de Connexió Papyrus, Jordi Artigal, han presentat la iniciativa conjunta “Rius de llibres”, que té per objectiu apropar els llibres i la lectura a llocs d’afluència ciutadana, allargant la vida útil dels llibres gràcies a la seva reutilització i distribució a diversos espais de la ciutat. La proposta s’ha presentat aquest matí a l’estació d’autobusos de Girona, que serà un dels punts de distribució de llibres.
A partir d’avui mateix, tant l’estació d’autobusos com el Centre Cultural La Mercè, disposaran d’un espai amb prestatgeries per poder recollir de forma gratuïta diferents exemplars i està previst que la iniciativa s’estengui a diferents equipaments i ubicacions de la ciutat. Els espais seran únicament per recollir llibres, i no per dipositar-n’hi.
La proposta neix de la col·laboració inicial entre l’Ajuntament de Girona, l’associació cultural sense ànim de lucre Connexió Papyrus, que té com a objectiu recollir llibres usats per redistribuir-los, i l’entitat gestora de l’estació d’autobusos CIMALSA, que serà la responsable de mantenir les prestatgeries i d’omplir-les amb els llibres que se’ls vagin proporcionant.
L’Ajuntament i Connexió Papyrus col·laboren habitualment, atès que aquesta entitat és una de les que rep fons de la biblioteques municipals que es donen de baixa i que poden ser d’interès en la tasca que aquesta realitza. A més, és un dels llocs on s’adreça a les persones que tenen interès en fer donacions de fons particulars que no tenen cabuda a les biblioteques.

 llegir més
 
El dia 2 d´agost comencen a rajar Rius de llibres
01-08-2018
 
Reestablert el servei de préstec a la Biblioteca Ernest Lluch
01-08-2018
Durant aquesta setmana hi ha hagut problemes de caire informàtic que han provocat la interrupció del servei de préstec i d'accés a ordinadors d'ús públic a la Biblioteca Ernest Lluch. A data d'avui s'ha pogut reestablir el servei de préstec amb normalitat, així com el servei de wi-fi. Respecte als ordinadors d'ús públic només es poden utilitzar els de consulta ràpida (10 minuts), estem treballant per reestablir totalment el servei. Si us cal utilitzar ordinadors durant més estona us podeu adreçar a qualsevol de les altres biblioteques públiques de l ciutat.
Perdoneu les molèsties que us hagi pogut ocasionar.
 
Millores a la Biblioteca Antònia Adroher
17-07-2018
A fi de poder canviar l'enllumenat interior de tota la biblioteca Antònia Adroher durant els matins de dimecres, dijous i, possiblement divendres d'aquesta setmana, la biblioteca romandrà tancada.
Durant els darrers mesos l'enllumenat estava donant problemes de mal funcionament i s'ha decidit substituir-ho per llums leds, de major rendiment i menor consum.
Perdoneu les molèsties que aquest canvi d'instal·lació pugui ocasionar.
 
Les biblioteques de Girona estenen la lectura a les piscines i a les places durant l’estiu
12-07-2018
Un any més està en marxa la Bibliopiscina a les piscines de la Devesa i a les instal·lacions del GEIEG de Sant Ponç i Sant Narcís.

La Biblioplaça voltarà per diversos barris de la ciutat i incorpora com a novetat els espais dels jardins de les Pedreres i la plaça del Pou Rodó.

Les biblioteques de Girona tornen a sortir al carrer un estiu més. Des de principis de juliol està en marxa la Bibliopiscina a les piscines municipals de la Devesa i a les instal·lacions del GEiEG del Sant Ponç i de Sant Narcís i la Biblioplaça a diversos barris de la ciutat. Com a novetat, enguany, del 13 al 24 d’agost, s’incorporen els jardins de les Pedreres i la plaça del Pou Rodó als punts on es portarà el carro mòbil de la Biblioplaça.
Sota el lema de “Biblioestiu, la lectura a la fresca”, l’Ajuntament de Girona ofereix aquestes dues iniciatives amb l’objectiu que la ciutadania pugui gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Són totalment gratuïtes i van adreçades sobretot als infants, però també hi ha propostes per als adults. L’ús és lliure, i es pot fer préstec a casa amb el carnet de biblioteques.
La Bibliopiscina torna a la seva cita anual a les piscines municipals de la Devesa en col·laboració amb el Servei Municipal d’Esports, que reserva un espai ombrejat a tocar de l’aigua perquè s’hi puguin dur a terme més fàcilment totes les activitats de dinamització lectora per a infants i també el servei de consulta i préstec de llibres, diaris i revistes.
Al mateix temps, l’Ajuntament col·labora amb el GEIEG perquè les persones sòcies i visitants de les piscines de l’entitat gaudeixin gratuïtament també d’un servei de Bibliopiscina. Com els anys anteriors, la Bibliopiscina s’instal·larà al complex esportiu de Sant Narcís i també a les instal·lacions de Sant Ponç.
D’altra banda, els barris on s’instal·larà la Biblioplaça durant el juliol i l’agost són els següents: Vila-roja, Font de la Pólvora, Mas Ramada, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Devesa, Mercadal, Santa Eugènia, Pedreres i Barri Vell (zona del Pou Rodó). Durant quinze dies a cada plaça, de dilluns a divendres, els ciutadans i les ciutadanes podran acostar-se al carro mòbil preparat amb llibres per triar les lectures que més els agradin, que són per a un públic ampli i que responen a gustos literaris diversos.
Una de les activitats més atraients tant a la Bibliopiscina com a la Biblioplaça són les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. En total representen 13 actuacions al llarg de l’estiu, i complementen les activitats infantils de les biblioteques, que aquest any se centren en la campanya “Un estiu de detectius”.

 
Un estiu de detectius a les Biblioteque de Girona
05-07-2018
Fins el 10 de setembre, tots els nens i nenes usuaris de les biblioteques poden participar en el concurs “Un estiu de detectius.

Precedida per l’èxit de la “La Quina de l’estiu” de l’any passat, les biblioteques de Girona posen en marxa una nova acció de promoció lectora, el concurs “Un estiu de detectius”. L’arribada de l’estiu i de les llargues estones de lleure per als infants és un bon moment per acostar-se a les biblioteques, biblioplaces i bibliopiscines de la ciutat obertes per vacances. I res millor que fer-ho participant en una activitat de promoció lectora fresca i divertida que les seccions infantils de les Biblioteques de Girona han preparat per a la mainada de 3 a 12 anys.
Fins el 10 de setembre, les nenes i els nens inscrits a aquesta acció participativa a la biblioteca o a la bibliopiscina més propera podran aconseguir els carnet que els acreditarà com a detectius professionals si resolen els 15 enigmes (literaris, lògics, matemàtics...) plantejats en un quadern personal que se’ls lliurarà. Tothom qui l’acabi rebrà a més un petit obsequi i entrarà en el sorteig d’una subscripció a les revistes “Tatano” o “Cavall fort”.
Participar és senzill, només cal apuntar-se presencialment a la biblioteca més propera i disposar del carnet de biblioteca, que és gratuït i es pot fer en el mateix moment de la inscripció.
Les tres bibliopiscines (Devesa, GEIEG Sant Narcís i GEIEG Sant Ponç) també s’han sumat a la iniciativa i repartiran llibretes fins el 31 d’agost, que finalitzen la seva activitat.
Amb aquesta nova iniciativa, les biblioteques de Girona volen incentivar d’una forma lúdica i engrescadora la lectura i l’escriptura entre la mainada, alhora que es reivindiquen com a espai de lleure també a l’estiu.

 llegir més
 
Les biblioteques segueixen obertes durant l´estiu
28-06-2018

 
Aquest estiu torna la invasió lectora a la ciutat de Girona
26-06-2018
Els clubs juvenils de lectura de la ciutat recorren Girona llegint.

El proper dijous 28 de juny el conjunt de participants dels clubs de lectura juvenil de les Biblioteques de Girona es trobaran per omplir de lectura la ciutat.
Els nois i noies, d'entre 13 i 17 anys, es concentraran al Parc Central per començar un itinerari que s’allargarà durant tot el matí. Diferents ubicacions de la ciutat es convertiran en punts de lectura on els joves llegiran, faran recomanacions de llibres i realitzaran accions per deixar les seves reflexions sobre l'experiència lectora.
La primera parada de l'itinerari serà la zona de palmeres al Parc Central, des d’on es seguirà cap  a la Plaça U d'octubre, la Plaça de la Independència, el Jardí de l'Àngel i finalment el Parc de la Devesa on gaudiran d'un vermut literari.
Aquesta iniciativa és la principal activitat per a joves que les biblioteques realitzen a l'estiu i té l'objectiu de fer visible aquest col·lectiu, proposant la lectura com a forma d'oci entre els joves.

 
Per Sant Joan, tanquem les bústies
21-06-2018
Us informem que per motius de seguretat les bústies de retorn de préstec de totes les biblioteques públiques de Girona romandran tancades el 23 i 24 de juny. A partir del 25 de juny a les 9:00 h les bústies tornaran a estar operatives. Preguem disculpeu les molèsties que això us pugui ocasionar.
 
La biblioteca Just M Casero posa el nom de la periodista i traductora catalana Marina Ginestà a la seva sala polivalent
21-06-2018
A partir de la iniciativa de la Xarxa de Dones de Girona, la biblioteca vol retre homenatge a icona de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil espanyola.

La Biblioteca Just M. Casero s’adhereix a la campanya promoguda per la Xarxa Dones de Girona que pretén donar visibilitat a les dones en els espais públics de la ciutat. La sala polivalent de la biblioteca pren el nom de Marina Ginestà i Coloma, en homenatge a la periodista, intèrpret, escriptora, miliciana i icona de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil espanyola.

Marina Ginestà va néixer el 29 de gener de 1919 a Tolosa, filla d’Empar Coloma, membre de l'Agrupació Femenina de Propaganda Cooperativista i candidata pel Partit Comunista a les eleccions municipals del 1934 a Barcelona, i de Bruno Ginestà, secretari del comitè d'enllaç CNT-UGT de Catalunya. La seva àvia materna, Micaela Chalmeta, va ser una pionera del feminisme i del cooperativisme a Catalunya.

És coneguda per ser la protagonista de la icònica fotografia presa pel fotògraf Hans Gutmann a la terrassa de l’Hotel Colón de Barcelona, el 21 de juliol del 1936, quatre dies després de l’alçament feixista que va donar lloc a la Guerra Civil espanyola. Aleshores Marina Ginestà tenia disset anys. Durant la guerra va ser miliciana, militant del JSUC i posteriorment del PSUC, va treballar com a periodista i traductora de l’enviat especial del diari Pravda, Mijail Koltsov, que va entrevistar Durruti a Bujaraloz el 14 d’agost de 1936.

En acabar la guerra es va exiliar a França. Quan va ser ocupada pels nazis va marxar a Mèxic i d’allà va passar a la República Dominicana, d’on de nou va haver de marxar el 1946 amb l’arribada al poder del dictador Rafael Trujillo. Va viure a Veneçuela fins al 1949, moment en què torna a França. L’any 1951 es casa amb un diplomàtic belga i se’n va a viure a Brussel·les, la Haia, Quito, Londres i Nova Orleans. Entre els anys 1972 i 1976 el seu marit és destinat a Barcelona; i durant aquesta estada Marina Ginestà va publicar la novel·la Els antípodes, finalista del Premi Joan Estelrich l’any 1976 i guanyadora del Premi Fastenrath en els Jocs Florals de Barcelona el 1977. Va guanyar també el Premi Salvador Seguí per la novel·la En vindran d’altres als Jocs Florals de la llengua catalana a l’exili l’any 1977.

Des de Barcelona va tornar a Brussel·les i finalment a París, on va morir el 6 de gener de 2014 als 94 anys.

 
L´Ajuntament de Girona obre la convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars per al curs 2018-2019.
15-06-2018

Els centres interessats tenen temps fns el 5 de juliol per presentar la seva sol·licitud.

L’Ajuntament de Girona ha obert la convocatòria de subvencions per a les biblioteques escolars per al curs 2018-2019. Un any més, el consistori promou aquestes ajudes amb l’objectiu de finançar projectes o activitats que potenciïn les biblioteques escolars dels centres educatius de la ciutat perquè puguin complir la seva funció com a facilitadores d’accés a la informació i de suport a l’aprenentatge i a la promoció lectora. Aquesta convocatòria s’emmarca en el Programa de Subvencions adreçat als centres educatius de la ciutat.

“L’aposta per a la millora de les biblioteques escolars ha estat una constant per part d’aquest ajuntament i la prova és que, una vegada més, s’ha incrementat l’aportació global que es destina a la convocatòria”, ha explicat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas. La dotació pressupostària per aquesta convocatòria és de 43.950 euros, un import que s’ha pogut ampliar gràcies a fons propis i també gràcies a una subvenció rebuda per part de la Diputació de Girona.

La convocatòria inclou tres línies de subvencions: dotació econòmica per a l’adquisició de fons per a la biblioteca escolar; “Activa la biblioteca”, per a la millora i impuls de les biblioteques escolars com a espai d’aprenentatge i de suport a la docència, i biblioteca escolar oberta al barri, per finançar l’obertura al barri de les biblioteques dels centres educatius en horari extraescolar, com a espais d’accés a la informació i de suport a l’aprenentatge i a la recerca.

Els centres interessats tenen temps fins al 5 de juliol per presentar la seva sol·licitud. Es poden consultar les bases de la convocatòria i la documentació que cal adjuntar a la sol·licitud a http://www2.girona.cat/ca/ciutat_subvencions_biblioescolars.

Enguany, no s'inclou a la convocatòria la modalitat d’assessorament a la biblioteca escolar ja que aquest servei no és una subvenció. Els centres interessats a rebre l’assessorament per part de personal bibliotecari, cal que ho sol·licitin mitjançant el formulari que trobaran a www.bibliotequesdegirona.cat/infantil.
Les persones que oferiran l'assessorament seran referents de la biblioteca pública per a l’escola. Visitaran les escoles a principis  i/o a finals de curs per conèixer com està la biblioteca escolar i per informar dels serveis que ofereix la biblioteca pública (recursos educatius, visites, lots, carnet, etc.). Durant el curs també podran orientar i assessorar a l’escola des de la biblioteca.

Més informació.

 llegir més
 
Èxit de participació de la proposta educativa de l´Ajuntament de Girona “Llegeix, càmera i... acció!”
08-06-2018
Un total de 150 joves han participat aquesta setmana en l’acte de cloenda als cinemes Ocine, on es van projectar els “booktrailers” guanyadors.

La proposta educativa de l’Ajuntament de Girona “Llegeix, càmera i... acció” ha comptat enguany amb la participació de 322 alumnes. La majoria de l’alumnat és de 4t d’ESO i de 1r de batxillerat i prové de sis centres educatius: l’institut Vicens Vives, l’institut Ermessenda, l’institut Santa Eugènia, l’institut Carles Rahola, el FEDAC Sant Narcís i el FEDAC de Salt.
Després de tot un curs escolar descobrint i treballant com fer un tràiler d’un llibre, els grups seleccionats dels alumnes participants a la sisena edició de “Llegeix, càmera i... acció!” van assistir el dilluns, dia 4 de juny, a la presentació conjunta dels treballs i a l’entrega de premis, en un acte que es va fer als cinemes Ocine de Girona.
El booktrailer sobre "Frankestein", de Mary Shelley, fet per un grup d’estudiants de l’Institut Ermessenda, va obtenir el Premi al Millor Booktrailer de l’edició 2018. Hafsa Banane, Arnau Gispert, Adrià Polanco, Jesús Manuel López i Jiajia Chen han plasmat en imatges la història del llibre amb el qual han aconseguit generar interès per llegir-lo. El segon premi ha estat per al grup d’alumnes de l’Institut Santa Eugènia amb el booktrailer sobre el llibre "Noel et busca", d’Àngel Burgas, que ha estat el llibre més representat d’entre tots els grups. El tercer premi ha estat per un grup de l’institut Ermessenda, amb la història "Allà on els arbres canten", de Laura Gallego.
Les mencions especials han estat el premi a la millor realització per a "Mi hermana Elba", de l’Institut Vicens Vives, el de millor muntatge per a "Te diré quién eres", de l’institut Carles Rahola, el de millor producció per a "Sherlock Holmes i el cas de la joia blava", de l’escola FEDAC Sant Narcís, el de millor adaptació per a "No somriguis que m’enamoro", de l’institut Santa Eugènia i el de millor càmera per a "Orange", de l’escola FEDAC Salt.
Tots els participants han rebut un diploma de participació i els grups seleccionats han rebut també entrades per als cinemes Ocine i un pack de cinc vals per a la plataforma de cinema en línia Filmin. El grup guanyador, a més, visitarà els estudis de TVGirona, on se’ls farà una entrevista i podran explicar com ha estat l’experiència de traslladar a la pantalla la història del llibre i encomanar la seva lectura.
El recurs educatiu “Llegeix, càmera i... acció!” està impulsat  pels serveis educatius del Museu del Cinema i de Biblioteques de Girona. Des del setembre els 322 alumnes participants han treballat per produir els 45 booktrailers, dels quals els mateixos centres han seleccionat els 16 millors, que són els que es van visionar en l’acte de cloenda.
La proposta educativa vol potenciar el gust per la lectura dels joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual (preproducció, producció, postproducció i difusió) gràcies a la lectura prèvia d’un llibre escollit per ells mateixos. De fet, la tria del llibre és el punt d'inici d'aquest projecte anual que se centra en l’elaboració d'aquest audiovisual que acaba amb la seva presentació i difusió pública.
Els booktrailers guanyadors es poden visualitzar al canal de Youtube del Museu del Cinema.

 
Concurs d´imatges a Instagram "Els camins del teu viatge".
05-06-2018
Les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus organitzen el quart concurs de fotografia d’Instagram “Els camins del teu viatge”.

Inspirat en el títol del cicle que durant els mesos de maig i juny aplega xerrades, tallers i exposicions de llibres sobre viatges en les biblioteques de Girona, es convida les persones viatgeres i aficionades a la fotografia a participar en el V Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent  fotogràfic. Per fer-ho, les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font  d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i el guanyador/a serà escollit per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia.

El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia  guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.

El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dimarts 25 de setembre de 2017 en el Facebook i Twitter de  Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.

La imatge que il·lustra la notícia és d'Erika Mozo i va ser la guanyadora en l'edició de 2017.

 
Lliurament dels premis del concurs de Punts de Llibre i de Jocs Florals de l’Ajuntament de Girona
28-05-2018
Un miler de nens i nenes de les escoles de la ciutat omplen l’Auditori.

El regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Cristóbal Sànchez, ha donat la benvinguda als més de mil assistents al lliurament de premis del concurs de Punts de Llibre i dels Jocs Florals de primària, organitzats per l’Ajuntament de Girona, a l’Auditori-Palau de Congressos.
Al concurs de Punts de Llibre, enguany s’han valorat especialment els temes relacionats amb els gats dins la literatura infantil. La participació ha estat molt alta, amb 1.008 treballs rebuts de 24 centres d'educació primària de la ciutat, i s'han editat 3.500 punts dels tres primers premis. Es pot veure l'exposició de tots els punts rebuts en una exposició itinerant per les biblioteques públiques de la ciutat.
Pel que fa als Jocs Florals de Primària, s’han presentat 359 composicions de 23 centres educatius de la ciutat. Per a la prosa, aquest any se suggeria el tema de Les dones de Girona.
Com acompanyament de l’acte, l’alumnat de l’escola Santa Eugènia de Girona ha ofert la representació de la Cantata “La Nimfa del Rec”.
Els premis del XVII Concurs de Punts de llibre, que han estat molt repartits entre les escoles participants, han estat els següents:

Cicle inicial                                                                                                                      
1r premi: JONATHAN JIMÉNEZ HOMS de l’Escola Montfalgars
2n premi: EUDALD TRÀFACH CALLE de l’Escola Marta Mata
3r premi: JAN DUCH JEREZ de l’Escola Domeny

Cicle mitjà                                                                                                                       
1r premi: ADAMA KANDEH de l’Escola Josep Dalmau Carles
2n premi: ALBA ROQUETA de  l’Escola Vedruna
3r premi: MARTINA VÁZQUEZ PIFERRER de l’Escola Les Alzines

Cicle superior                                                                                                                   
1r premi: JOSEFINA ESTÉVEZ de l’Escola Cassià Costal
2n premi: KEXIAN DEI de l’Escola Santa Eugènia
3r premi: JULIA BAUTISTA I HERRERA de l’Escola Montfalgars

Enhorabona a tots i totes les participants i, en especial als nens i nenes premiats.

 
Passa una Supernit a les biblioteques!
21-05-2018
El Super3 i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han organitzat, per al 25 maig, la "Supernit a les biblioteques" públiques, per promoure la lectura entre el públic infantil.

El Sr. Pla i el seu ajudant han tancat dins la biblioteca la Nenúfar i la Matoll i han posat a la porta unes cadenes gruixudíssimes amb un cadenat enorme. L’única manera d’obrir aquest cadenat és resoldre quatre enigmes. Les solucions d’aquests enigmes són els quatre números que permeten obrir el cadenat.
Per això, els nens i nenes estan convocats, a la "Supernit a les biblioteques", a resoldre els enigmes i obtenir els dos últims números que obriran el cadenat de la superbiblioteca.
La Supernit té per objectiu fer arribar als més petits la importància de la lectura i, per fer-ho, el Super3 ha ideat una aventura multitudinària, simultània i transmèdia per nens i nens de tot el territori. A la ciutat de Girona hi participen les biblioteques Antònia Adroher, Carles Rahola, Just M. Casero i Salvador Allende.

Què han de fer els súpers per participar-hi:
· L'activitat és gratuïta, però l'aforament és limitat i es recomana inscriure’s prèviament a la biblioteca triada.
· Els súpers s’han de presentar en alguna de les biblioteques que hi participen, una mica abans de les 20.00 del 25 de maig, acompanyats d’algun adult.· La "Supernit a les biblioteques" començarà a les 20h i tindrà una durada d'una hora.
· No cal portar-hi res, només enginy.
· Encara que no tinguis el carnet del Super3 ni el carnet de biblioteca també pots venir a salvar la Nenúfar i la Matoll.
És molt important que un cop dins la biblioteca se segueixin en tot moment les indicacions del personal de la biblioteca, hi haurà molts nenes i nenes i necessitem que tothom ajudi a que tot surti bé.

Què els ha passat a la Nenúfar i la Matoll?
El Club Super3 t'ho explica tot a www.super3.cat. Es poden mirar tots els vídeos i un munt d'informació sobre la Supernit.

Tens dubtes?
Pregunta'ns: biblioteques@gencat.cat

 
Espais d’estudi en horari nocturn per a preparar la selectivitat.
15-05-2018
De l’1 al 13 de juny, l’Estació Espai Jove, la Biblioteca Ernest Lluch i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona ampliaran horaris per acollir els estudiants.

De l’1 al 13 de juny, tres equipaments de Girona, referents en l’àmbit bibliotecari i juvenil, L’Estació Espai Jove, la Biblioteca Ernest Lluch i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona (UdG), obriran en horari nocturn per oferir espais d’estudi especialment adreçats a l’alumnat de batxillerat que hagi de preparar la selectivitat. Per tant es manté l’aposta de la ciutat per donar suport als estudiants que preparen el seu pas a la universitat.
La participació de la Biblioteca del Campus de Montilivi és possible gràcies al projecte transversal de col·laboració entre les biblioteques públiques i les biblioteques universitàries, ja que aquestes últimes són serveis específics per a la comunitat universitària. Aquest projecte, anomenat LABO (Laboratori d’Aprenentatge de Biblioteques Obertes), persegueix oferir a la ciutadania un sistema de biblioteques que rendibilitza els recursos públics, aprofita sinergies i presta millors serveis bibliotecaris. Pensant que els estudiants de 2n de batxillerat són futurs estudiants universitaris, la biblioteca de la UdG del Campus de Montilivi permetrà l’accés a aquests estudiants entre els dies 1 i 13 de juny, de diumenge a dijous, de les nou del vespre a les 3 de la matinada.
La Biblioteca Ernest Lluch i l’Estació Espai Jove també ofereixen aquest servei, aquests dos equipaments municipals, també de l’1 al 13 de juny, restaran oberts fins a les dotze de la nit, de dilluns a divendres.
Aquest és un servei demanat per instituts i per aquells estudiants que podran trobar en aquests equipaments un espai tranquil i amb serveis adequats per a l’estudi, per poder preparar amb garanties d’èxit el pas als estudis universitaris. Els anys anteriors aquesta proposta ha tingut bona acollida entre el col·lectiu d’estudiants.
En el cas de la biblioteca i l’Estació Espai Jove, l’alumnat es podrà connectar a la xarxa Wi-Fi  i es podrà fer ús dels ordinadors d’ús públic. En el cas de la biblioteca universitària el servei serà únicament i exclusivament d’ús dels espais per l’estudi.
Enguany la Biblioteca Carles Rahola, ampliarà en 50 els punts de lectura o llocs de lectura i treball. Aquesta ampliació, que es realitzarà en els propers dies, ja quedarà fixada de manera estable i la biblioteca podrà atendre millor la demanda que té durant tot l’any, però especialment durant èpoques d’exàmens.
A més d’aquest servei específic cal recordar que les biblioteques de Girona disposen de sales per a l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar les sales de treball de les quals disposa la Biblioteca Carles Rahola, que cal sol·licitar prèviament atesa la seva gran utilització, i la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament.
S'ha enviat difusió de la iniciativa a tots els instituts de la ciutat.

 
Les biblioteques de la ciutat s’uneixen a la Capitalitat del Bàsquet Femení 2018 de Girona
11-05-2018
Acolliran un aparador itinerant de llibres sobre el bàsquet femení, distribuiran un recull de fons i punts de llibre commemoratius.

Girona és Capitalitat del Bàsquet Femení durant el 2018 i, amb l’objectiu que tota la ciutadania gironina en sigui coneixedora, les biblioteques de Girona acolliran un aparador itinerant de llibres sobre bàsquet femení des d’ara fins a finals d’any. Aquesta exposició consta de llibres del fons de les pròpies biblioteques així com de fons cedit per la Federació Catalana de Basquetbol.
Des del passat 1 de maig i fins al 15 de juny l’aparador quedarà exposat a la Biblioteca Carles Rahola. Després serà el torn de la Biblioteca Just M. Casero, que exposarà l’aparador del 18 de juny al 31 de juliol. De l’1 d’agost al 15 de setembre serà la Biblioteca Antònia Adroher qui acollirà l’aparador temàtic. La Biblioteca Salvador Allende exposarà l’aparador del 17 de setembre al 31 d’octubre i l’últim torn serà el de la Biblioteca Ernest Lluch, que tindrà exposat l’aparador del 2 de novembre al 21 de desembre.

L’exposició es complementarà amb un recull que ha elaborat Biblioteques de Girona amb els llibres i pel·lícules de bàsquet i, en especial sobre bàsquet femení, que es poden trobar a les biblioteques de la ciutat. També durant aquest període es distribuiran 15.000 punts de llibre a les biblioteques de la ciutat per commemorar la Capitalitat de Girona.
La Federació Catalana de Basquetbol va impulsar la iniciativa l’any passat amb la intenció de potenciar el paper de la dona dins de l’esport, en el marc d’una localitat, al llarg de tot un any. Girona va agafar el relleu a Sant Feliu de Llobregat com a Capitalitat del Bàsquet Femení el passat 18 d’abril. fins al desembre.

 
Segona parada del cicle A la Carretera a la Biblioteca Salvador Allende
10-05-2018
Avui dijous 10 de maig, el cicle de primavera de xerrades sobre viatges porta a Conxita Tarruell a la Biblioteca Salvador Allende.

Des de la seva primera visita al Senegal el 2002, al qual va viatjar per conèixer les escoles del país, va passar dotze anys realitzant altres viatges solidaris i culturals al Senegal, Gàmbia i el País Bassari, fent més gran i més fonda la seva estimació pel continent africà. En aquesta xerrada, que porta per títol Viatges culturals i solidaris per Senegal i Gàmbia i tindrà lloc a les 20.15h, Tarruell  exposarà les seves experiències personals connectades a la tasca d’ONG del país, que l'han portat a una veritable transformació sensorial i espiritual i una gran riquesa personal. Els viatges solidaris són una oportunitat excel·lent per conèixer, compartir i descobrir altres maneres de viure i d’entendre el món. Més enllà de la visió del viatge com quelcom lúdic i destinat a la pura evasió, amb aquestes rutes solidàries  es pot entrar al cor del país i revelar aspectes de la vida de les persones que, altrament, quedarien ocultes. Viatja tot seguint el batec de la vivència autèntica i la solidaritat. Es visionarà l’audiovisual del Senegal i Gàmbia, comentant l’experiència viscuda amb la companya de viatge Rosa Pi Masvidal.
El cicle A la Carretera, organitzat per la Llibreria Ulyssus i Biblioteques de Girona, permet enriquir el fons de les biblioteques sobre viatges i fer propostes per a noves vivències. Vol exposar el viatge com a experiència vital, com a font de coneixement i de sensacions de la mà de viatgers i escriptors experts. S’acompanya d’altres activitats i un concurs de fotografia mitjançant les xarxes socials.
La presentació de cada xerrada va a càrrec de Josep M. Iglesias.
Totes les xerrades són gratuïtes i obertes a tots els públics.
 
Núria Picas enceta la 6a edició del cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera”.
03-05-2018
Les biblioteques de Girona i la llibreria Ulyssus organitzen aquesta proposta en la qual es dóna a conèixer l’experiència de persones viatgeres escriptores.

Demà començarà la sisena edició del cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera”. Les biblioteques de Girona, juntament amb la llibreria Ulyssus, conviden a través d’aquestes xerrades a descobrir diversos indrets del món de la mà de persones viatgeres escriptores disposades a compartir les seves experiències de viatge a l’entorn d’una afició, d’una inquietud personal o d’una opció professional, i a conèixer els llibres en què han traslladat aquestes vivències.
L’eix central del cicle, que tindrà lloc durant sis dijous consecutius a partir de demà, dia 3 de maig, són les xerrades de persones viatgeres i exploradores a qui el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una font d’experiència, de coneixement i de sensacions rellevants.
Les xerrades d’aquesta sisena edició comencen demà a la Biblioteca Ernest Lluch amb la corredora Núria Picas, campiona de l’Ultra Trail World Tour, que parlarà de el seu recorregut esportiu a partir d’una filosofia de vida basada en la mentalitat positiva i la força de voluntat.
La següent parada anirà a càrrec de Conxita Tarruell, que visitarà la Biblioteca Salvador Allende el 10 de maig i comentarà els viatges solidaris per Senegal i Gàmbia i exposarà com aquest tipus de viatges són una oportunitat excel·lent per conèixer, compartir i descobrir altres maneres de viure i d’entendre el món.
El poeta Jordi Solà Coll, guanyador del Premi de Poesia Miquel Martí i Pol de Roda de Ter 2016, farà un repàs de la seva poesia a partir d’alguns paràmetres viatgers, visitant la Biblioteca Carles Rahola el 22 de maig.
Andoni Canela visitarà la Biblioteca Just M. Casero el 31 de maig, on impartirà la conferència “En busca de lo salvaje” i narrarà els quinze mesos de ruta amb la seva família per diversos continents a la recerca de set animals amenaçats.
El cicle es clourà a la Biblioteca Antònia Adroher el 7 de juny, on el gastrònom Jaume Fàbrega presentarà els seus viatges en què la gastronomia ha estat una bona excusa per fer amistats i conèixer llocs i cultures diverses.
Les xerrades s’acompanyaran de seleccions de fons sobre viatges a cada biblioteca i d’altres activitats, com hores del conte, presentacions, exposicions, tallers per organitzar el viatge des de casa i el concurs de fotografia mitjançant Instagram “Els camins del teu viatge”.
Cal destacar també la col·laboració de l’Aula d’Escriptura de l’Escola Municipal d’Humanitats que ha organitzat, del 25 al 29 de juny, un curs d’escriptura de viatges a càrrec de Gabriel Pernau, on es parlarà del sentit del viatge, s'establiran les característiques d'un bon relat de viatges, es parlarà del bloc de notes, dels objectius del text i dels perfils d'autors i de lectors.
Es pot consultar el programa complet aquí.

 
Biblioteques tancades
30-04-2018
Avui dilluns dia 30 d'abril les biblioteques romandran tancades. Podeu retornar els documents mitjançant les bústies de retorn de documents.

 
La Revetlla de Sant Jordi, la festa literària i participativa
17-04-2018

Les biblioteques públiques de la ciutat se sumen de nou a la Revetlla de Sant Jordi amb propostes per a totes les edats durant el vespre del 20 d’abril.

Si Sant Jordi celebra el llibre, la seva revetlla és la festa de la lectura, els lectors i les biblioteques, un preludi que fa venir salivera als amants dels llibres per gaudir encara més de la Diada.
La Revetlla de Sant Jordi esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques.
Per les condicions excepcionals del calendari, les biblioteques celebraran la Revetlla de Sant Jordi 2018 el vespre de divendres 20 d'abril.
Les activitats programades per les biblioteques de la ciutat van des de Clubs infantils de lectura obert a tothom, sessions de recomanacions de llibres per als més petits i per als més joves, tertúlies, tas de vins literaris, recomanacions de les persones usuàries i, fins i tot punxades de recomanacions musicals. No us podeu perdre aquesta festa a la vostra biblioteca de referència. Consulteu la programació aquí.
Aquest projecte, impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, enguany arriba a la sisena edició, es consolida i s’estén ràpidament arreu del territori: a l'edició de 2017 hi van participar 7.500 persones a les 214 activitats que van organitzar les 138 biblioteques d'arreu de Catalunya que es van sumar al projecte.

 
Quina ha estat la vostra opinió?
04-04-2018

Després d'haver recollit 559 enquestes entre les persones usuàries de les biblioteques, posem a la vostra disposició els resultats en un resum dels mateixos. 
Podeu saber quins són els principals aspectes que s'han valorat, aquells que han estat menys valorats i aquells suggeriments més interessants. Com és habitual, el que més s'ha valorat és l'atenció del personal que dia a dia us ajuda en les vostres cerques, us aconsella i atén les vostres consultes des de cada biblioteca. Amb tot encara ens queden coses per poder millorar i prenem bona nota de les vostres aportacions i suggeriments.
Gràcies per la vostra participació, la vostra opinió ens ajuda a millorar.  


 
23-03-2018
 
Nova edició de la Setmana de la felicitat
16-03-2018

El 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides proclama el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat” per reconèixer la rellevància de la felicitat i el benestar com a aspiracions universals dels éssers humans i la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs. El regne asiàtic de Bhutan des dels anys 70 mesura els nivells de felicitat dels seus habitants i considera aquest sentiment més important que el producte interior brut.
De del 2014, a proposta del CAP Dr. Jona Vilaplana, diferents serveis, associacions i grups del Sector de l’Esquerra del Ter i de Sant Gregori ens hem sumar a aquesta iniciativa inspirats per la recomanació del Dr. Figueres “ser optimista i feliç genera salut”.
Aquest projecte comunitari té cada any una temàtica que ens inspira, oferint any rere any diferents perspectives. Al 2014 va ser “Ser optimista i feliç genera salut”, al 2015 “La felicitat és dins teu”, al 2016 “La felicitat i el veïnatge”, al 2017 “La felicitat i les relacions intergeneracionals”.
Aquest 2018 sota el lema “Emocions i felicitat”et convidem a participar en un seguit d’activitats diverses i gratuïtes amb l’objectiu de millorar els nivells de felicitat.
La Biblioteca Antònia adroher, conjuntament amb totes les entitats del sector, participa activament el l'organització i la realització de les activitats de la Setmana.
Podeu consultar el programa aquí.

 
Arrenca el MOT 2018
13-03-2018
El 15 de març es dona el tret de sortida a una nova edició del MOT, el Festival de Literatura que cada any se celebra a cavall entre les ciutats de Girona i Olot. Enguany, el periodista i filòsof Josep Ramoneda s'estrena com a comissari del festival. Sota el lema “Literatura encarnada”, el festival reflexiona en aquesta ocasió sobre el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda. La llista d'autors i autores convidats és molt extensa, però destaquem la participació de Llucia Ramis, Kepa Aulestia, Xevi Sala, Care Santos, Ferran Torrent, Bel Olid, John Carlin, Erri de Luca, Pep Coll o Mar Bosch.
La seu gironina del festival és la Biblioteca Carles Rahola i a les biblioteques de la ciutat trobareu seleccions de fons dedicades al MOT 2018 i als seus autors i autores.
Podeu consultar la programació a la pàgina del festival www.festivalmot.cat
 
XVII Concurs de Punts de llibre
01-02-2018

L'Ajuntament de Girona convoca el XVII Concurs de Punts de llibre amb l'objectiu de promoure la lectura oferint un espai de participació i creació artística als nens i nenes amb edats compreses entre els 6 i els 12 anys de les escoles de Girona. El tema és lliure, però es valorarà especialment que els punts estiguin inspirats en gats i especialment en els gats dintre la literatura infantil. L'objectiu és posar en valor la recreació del món animal en els llibres i en especial els gats com éssers que han estat sovint vinculats als llibres i a les biblioteques.
Es valorarà tant l'originalitat del punt com el tractament del tema. Així, els nens i nenes podran expressar la seva creativitat participant en aquesta proposta.
Tots els centres de primària interessats poden consultar les bases aquí.
 
10 anys de lectura, participació i acció social a l’Esquerra del Ter
11-01-2018
La Biblioteca Antònia Adroher i el Centre Cívic Ter celebren 10 anys d’activitat al barri de Taialà.

El divendres 26 de gener se celebra el 10è aniversari de la inauguració del Centre Cívic Ter i la Biblioteca Antònia Adroher. Anteriorment, al sector només hi havia un local social i una petita biblioteca annexa a l’escola. Per tant, l’obertura d’aquest equipament va significar un guany molt important per a la població de Taialà. El sentiment d’arrelament dels ciutadans i ciutadanes, uns 5.500 si comptem també el sector de Domeny, ha ajudat a que siguin uns equipaments molt usats i ben valorats durant aquests deu anys.
Per a celebrar aquest aniversari s’han previst una seguit d’activitats que culminaran aquest dia 26 de gener. Pensant amb la diversitat de públics, a les 5 de la tarda hi haurà una xocolatada per a tothom; a dos quarts de 6 es representarà l’espectacle infantil “Capsa de curculles” de la companyia Terranegra i a continuació brindis d’aniversari amb alguna sorpresa per a tots els assistents. La festa es tancarà amb un concert de rumba catalana a càrrec de l’Escola de Música Moderna de Girona.
Des d’avui i fins el mateix dia de l’aniversari tant la biblioteca, com el centre cívic i serveis socials, disposen d’unes banderoles on els ciutadans poden escriure la seva felicitació, desig o esperança per festejar aquesta dècada. Aquestes banderoles formaran part de la decoració festiva i participativa dels espais.

Podeu consultar el programa de ma, aquí.

 
Ja es poden consultar els trítpics trimestrals d´activitats
09-01-2018
Si passeu per qualsevol de les cinc biblioteques públiques ja podeu recollir l'agenda trimestral d'activitats. Aquesta agenda, que s'edita des de cada biblioteca, permet estar al dia de les propostes d'activitats que us ofereixen cadascuna d'elles. Amb un nou disseny per aquest 2018, també les podeu descarregar des del web. Recordeu també que totes les activitats es poden consultar també a l'agenda del web de biblioteques (també a l'agenda del web infantil) i també a l'agenda de GironaCultura.
 
Horaris de les biblioteques per a aquestes festes
21-12-2017

La teva opinió ens ajuda a millorar
04-12-2017
Com cada any, hem posat en marxa l’enquesta de 2017 perquè valoris la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de correu electrònic o de l'enllaç al web de Biblioteques. La teva opinió ens interessa molt per poder millorar els nostres serveis.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50 euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.
 
Veredicte del V Concurs jove de relats de terror
16-11-2017
Dijous passat al vespre una trentena de persones van reunir-se a la Biblioteca Salvador Allende per assistir a la sessió "Lectures de terror". 
 llegir més
 
Nit de terror a la Biblioteca Salvador Allende
09-11-2017
Com cada any (i ja en van cinc) la Biblioteca Salvador Allende celebra la seva nit de terror. Enguany comptarem amb l'Olga Cercós que ens explicarà el relat Unes colònies de por. Amb ella podrem comprovar que hi ha somnis que semblen reals i realitats que voldries que fossin un somni.
Després es procedirà al llirament de premis del V Concurs jove de relats de terror que organitza l'Ajuntament i es promou des de la biblioteca.
Vine a la biblioteca, t'explicarem un relat de por abans d'anar a dormir... i que tinguis feliços somnis!
 
Anul·lació d´activitats
07-11-2017

Atesa la convocatòria de vaga prevista per dimecres dia 8 de novembre i davant del risc de no poder realitzar les activitats previstes aquestes queden anul·lades.

Afecta a:

Llibràlegs III - Biblioteca Antònia Adroher - es trasllada al proper dimarts dia 21 de novembre a la mateixa hora. Cal consultar la web de TA per a la gestió de les entrades.

L'emoció des de l'art en família - Biblioteca Just M.Casero - encara no hi ha data

Conferència ballada - Biblioteca Carles Rahola - encara no hi ha data

 
Èxit de la XII Jornada de Biblioteques Escolars
19-10-2017

105 persones entre mestres i personal bibliotecari van participar a la XII Jornada de Biblioteques Escolars que va tenir lloc el passat dia 17 d'octubre a la Biblioteca Antònia Adroher.
El lema de la Jornada d'enguany era La promoció lectora des de la biblioteca escolar, i es volia posar en valor el paper d'aquests equipaments com a recursos imprescindibles dens dels centre educatius per a fomentar l'aprenentatge i el gust per la lectura entre infants i joves. La ponència central va anar a càrrec d'Enric Queralt, docent i formador especialitzat en l'ensenyament i l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. La seva intervenció va ser intensa i engrescadora aportant moltes idees, propostes i reflexions que ben segur van trencar més d'un esquema. Posteriorment es van desenvolupar quatre tallers simultànis: Exploradors d'àlbums il·lustrats, Laboratori de lectura i creació: juguem amb les ombres, Treballem valors amb els còmics i Bibliomaleta, arrela't a la lectura. Es va aprofitar també per compartir el projecte de promoció lectora Excuses per llegir algun llibre més, que promou el CRP del Gironès. Per finalitzar la jornada, es van presentar els resultats del projectes Activa la biblioteca del curs anterior i, l'alcaldessa de Girona, van lliurar els premis Activa per al present curs que han estat atorgats a les escoles Verd, Santa Eugènia, Àgora i Carme Auguet.

 
Les biblioteques de Girona presenten dos llibres a Girocòmic
09-10-2017
Les biblioteques de Girona s'atreveixen a versionar la cançó de La Banda Trapera del Río, "Cómics y Cigarrillos" al Girocòmic. Ho faran amb la presentació de dos llibres el divendres 13 d'Octubre a les 17h a Fira de Girona: "Dioses, héroes y superhéroes" de Manu González i "Superheroínas" d' Anabel Vélez, tots dos llibres estan publicats per l'editorial Ma Non Troppo. Aquest dos llibres es convertiran en quatre, perquè a la presentació s'hi afegiran dos llibres més dels mateixos autors: "Rockeras" d'Anabel Vélez i "Dance Electrònic Music" de Manu González que permetran relacionar el nové art amb la música. Conduïrà l'acte Lídia Noguerol de l'associació de bibliotecaris musicals "Ampli" i periodista cultural de Blisstopic

 llegir més
 
Tornen els Llibràlegs a les biblioteques de Girona
06-10-2017
Per quart any consecutiu, Temporada Alta, fa de les biblioteques de la ciutat un petit escenari. Es tracta dels Llibràlegs, una trobada de diàlegs breus entre dos actors i els seus respectius personatges enmig d’una biblioteca en què els llibres i la paraula són els protagonistes. Una oportunitat per escoltar el que normalment se’ns veda amb la llei del silenci.
Enguany, atès l'èxit aconseguit en l'edició passada, es torna a programar el mateix espectacle. Per tant, els espectadors podran tornar a assistir a la conversa entre les actrius Meritxell Yanes i Cristina Cervià i, de passada, una oportunitat de gaudir dels textos que ja van presentar l’edició anterior del Festival els dramaturgs Cristina Clemente, Marilia Samper, Pere Riera i Joan Yago. Més informació al web de Temporada Alta.
A més sistemes habituals, per aquests espectacles, es poden comprar entrades anticipades a les biblioteques. 
 
Una imatge de Bangkok guanyadora del concurs d´Instagram "Els camins del teu viatge"
26-09-2017
Durant els mesos d'estiu s'han pujat imatges a Instagram de camins,carreteres o corriols en el marc del concurs "Els camins del teu viatge"que organitzen Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus. S'han rebut prop de setanta fotografies de diversos llocs del món, alguns de propers i altres de més llunyans. Reunit el jurat el passat dia 22 de setembre va decidir atorgar el premi a la imatge "Una de las calles de Bangkok, durant el viaje a #thailandia" d'ErikaMozo. La imatge  reflecteix un carrer de Thailandia on es veuen diversos taxis i altres vehicles esperant vianants. Enhorabona a la guanyadora, que s'enduu un lot de llibres per valor de 50 €. La fotografía guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any  vinent.
Podeu veure el recull d'imatges rebudes a #bibliotequesalacarretera2017.
 
La Diputació i l´Ajuntament de Girona editen un conte de Prudenci Bertrana i un text d´Aurora Bertrana perquè les biblioteques el regalin als usuaris
22-09-2017
El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona han editat un opuscle amb un conte de Prudenci Bertrana i un fragment de les memòries d’Aurora Bertrana amb motiu de l’Any Bertrana.
Aquest opuscle, del qual se’n han fet 10.000 exemplars, estarà a disposició de tots els usuaris de les biblioteques i de forma gratuïta a partir del proper 25 de setembre. La iniciativa de la Diputació i l’Ajuntament s’emmarca en el conjunt d’activitats i actes de commemoració del naixement dels escriptors Prudenci Bertrana i de la seva filla Aurora, nascuts a Tordera l’any 1867 i a Girona el 1892, respectivament, en el seu 150è i 125è aniversari.
El conte de Prudencia Bertrana “un bibliotecari i els clàssics castellans” i el fragment de les memòries d’Autora Bertrana titulat “els meus inicis com a escriptora” s’han editat en forma d’una publicació capiculada que inclou també una fotografia de cadascun dels autors i un reclam de la periodista i escriptora Eva Vàzquez que diu: “Prudencia Bertrana enlluerna, sense cap dubte, però Aurora Bertrana ens comprèn, ens continua comprenent”.
“Un bibliotecari i els clàssics castellans” se situa a la primera biblioteca que hi va haver a la ciutat de Girona i la figura del seu bibliotecari, mentre que en “els meus inicis com a escriptora”, Aurora Bertrana reflexiona sobre les seves primeres lectures i com va néixer la seva primera novel·la.
 
Concurs jove de relats de terror
18-09-2017
L’Ajuntament de Girona convoca el V Concurs jove de relats de terror adreçat a persones entre 13 i 30 anys.

Una activitat de creació literària organitzada per Biblioteques de Girona amb l’objectiu de promoure la participació i creació literària entre els joves prenent el tema de fons de la por i el terror.
Després de quatre anys i de veure com s’incrementava la participació fins a rebre una seixantena de treballs el 2016, el concurs arriba a la cinquena edició.
Fins el 31 d’octubre les persones entre 13 i 30 anys poden presentar relats, d’entre 1 i 3 pàgines, que expliquin històries inquietants i terrorífiques, d’aquelles que fan mirar sota el llit i deixar obert el llum de la tauleta de nit. Les obres competiran en una de les dues categories: categoria A per a les de 13 a 18 anys i categoria B per a les de 19 a 30 anys.
Els millors treballs seran premiats amb 75 euros per a comprar llibres i amb entrades per a Escapis Girona. A més, protagonitzaran la sessió Lectures de terror que es realitzarà el 9 de novembre a la Biblioteca Salvador Allende, després d’una Hora del conte ben especial a càrrec d’Olga Cercós.
Totes les persones que tinguin el coratge de presentar-se al concurs poden informar-se de les bases aquí.

 
Clubs de lectura, atrevir-se a llegir en companyia
07-09-2017
Les biblioteques del Gironès presenten la seva oferta de clubs.

Aquesta tardor tornen els clubs de lectura a les biblioteques del Gironès. Un total d’11 equipament bibliotecaris ofereixen als seus lectors 41 clubs on poder compartir les seves ganes de llegir, fer amics i xerrar amb l'excusa d'una lectura interessant. Ja us podeu inscriure als clubs que presenten les biblioteques públiques de Cassà de la Selva, Celrà, Girona, Llagostera, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori per a aquest curs 2017-18,  sota el lema “Clubs de lectura, n’hi ha un per tu!”. Els de la Biblioteca Carles Rahola es presentaran en el Mercat de clubs que se celebrarà el proper 18 de setembre.
De clubs, n’hi per a tots els gustos: des d’aquells on es comenten obres de narrativa en general, fins als més especialitzats temàticament o per gènere literari: novel·la negra, teatre, poesia, còmic, premsa, literatura i cuina, literatura i art, literatura i cinema, en anglès, etc. També podeu trobar-ne que estan adreçats a joves o a nens o a persones que necessiten millorar les habilitats lectores o de la llengua en la qual està escrit el llibre. Per tant l’oferta és molt variada i permet trobar la proposta que millor s’ajusti als vostres interessos.
Podeu consultar la programació aquí.

 llegir més
 
Què podem veure a Temporada Alta?
06-09-2017

Avui dimecres 6 de setembre, a les 19 h a la Biblioteca Carles Rahola conversa amb Salvador Sunyer conduïda per Jordi Garcia Torruella.

Qui millor que el director del festival per fer cinc cèntims del que podrem veure als escenaris de Temporada Alta 2017. Aquesta xerrada és una col·laboració de Biblioteques de Girona amb Temporada Alta, que pretén ser un recorregut pels diferents espectacles del festival de la mà del seu principal programador i director del certamen.
En el marc de l’acte es donarà el tret de sortida a una nova edició dels clubs de lectura de teatre “Llegim teatre” en el qual es llegeixen obres programades a Temporada Alta, el teatre Municipal i el TNC.
 
Les Biblioteques de Girona segueixen cantant Quina, encara hi ets a temps...
04-09-2017
Fins el 9 de setembre, tots els nens i nenes usuaris de les biblioteques poden participar en la proposta de foment lector.

“La Quina de l’estiu” és una acció de promoció lectora que els responsables de la secció infantil de les biblioteques de Girona han preparat per dinamitzar l’estiu dels infants de 3 a 12 anys. Inspirada en el joc de la quina, proposa la realització de propostes i reptes de dinamització lectora, d’escriptura i creació que posaran a prova la seva imaginació i habilitats creatives. Els participants, a mesura que van fent les activitats proposades en la llibreta que se’ls dona quan s’inscriuen, poden aconseguir línia o quina, amb el premi corresponent. Hi ha 2 tipus de llibretes amb quinze propostes adaptades a dues franges d’edat: infantil (de 3 a 6 anys) i júnior (de 7 a 12 anys).
Són propostes de lectura, escriptura i creació. Finalitzar la llibreta implica directament haver llegit tres llibres. Participar és senzill, només cal apuntar-se presencialment a la biblioteca més propera i disposar del carnet de biblioteca, que és gratuït i es pot fer en el mateix moment de la inscripció.
Amb aquesta nova iniciativa, les biblioteques de Girona volen incentivar d’una forma lúdica i engrescadora la lectura i l’escriptura entre la mainada, alhora que es reivindiquen com a espai de lleure també a l’estiu.
A hores d’ara s’han registrat més de 250 nen i nenes, sent la biblioteca Antònia Adroher, amb 99, la que n’ha registrat més. Tenen lleugerament més èxit les destinades al públic júnior, que no pas a l’infantil i ja s’han cantat una cinquantena de línies i una trentena de quines.
 
Prop de 1.500 persones participen a les biblioplaces de Girona aquest estiu
22-08-2017

Gran participació a les biblioplaces que s’han organitzat als diferents barris de Girona i que van finalitzar l’11 d’agost. Un any més la proposta s’ha portat a terme juntament amb les bibliopiscines sota el lema “Biblioestiu, la lectura a la fresca” i ha estat promoguda per l’Ajuntament de Girona a través de Biblioteques de Girona. 

Els barris on s’ha instal·lat la biblioplaça aquest estiu han estat Vila-roja, Font de la Pólvora, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, la Devesa, el Mercadal i Santa Eugènia. Durant quinze dies a cada plaça, els ciutadans han pogut acostar-se al carro mòbil preparat amb llibres i revistes per triar les lectures que més els han interessat, que són per a un públic ampli i que responen a diversos gustos literaris. S’hi han portat a terme activitats per a infants i joves, tallers de lectura compartida i també les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. Les persones usuàries de les biblioplaces han valorat de forma especialment positiva la ubicació del servei, el personal i la selecció de llibres. 

Tant les biblioplaces com les bibliopiscines són iniciatives que tenen per objectiu que els ciutadans puguin gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Són totalment gratuïts i van adreçats sobretot als infants, però també hi ha propostes per als adults. L’ús és lliure, i es pot fer préstec a casa amb el carnet de biblioteques.

 
Compartiu els camins del vostre viatge en el concurs d´Instagram
17-08-2017
Fins el 15 de setembre podeu pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol pel qual hagueu transitat durant les vostres vacances i us hagi servit de font d’inspiració. Participareu així en el IV Concurs “Els camins del teu viatge” organitzat per les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus que convida els viatgers i aficionats a la fotografia a compartir el seu enginy i talent fotogràfic.
Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone) i cal pujar-les amb l'etiqueta #bibliotequesalacarretera2017.
El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.
 
La Biblioteca Just M. Casero acull aquest estiu l´exposició vivencial “Shhh!... Contes de nit”
03-08-2017
Les històries d’abans d’anar a dormir seran les protagonistes de la mostra d’enguany, que es podrà visitar fins al 14 d’octubre a la sala polivalent de l’equipament.

Si en edicions anteriors es va recrear l’univers d’alguns llibres de la literatura infantil com La ola, de Suzy Lee; Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll, o El zoo d’en Pitus, de Sebastià Sorribas, aquest any, la Biblioteca Just M. Casero centra la seva exposició d’estiu en les històries explicades abans d’anar a dormir. Fins al 14 d’octubre, la sala polivalent de l’equipament municipal exposarà i es podran consultar contes de bona nit, contes per foragitar la por de la foscor i dels monstres, contes de bells somnis, contes de llum i d’ombres, i també cançons de bressol.

L’objectiu de l’exposició vivencial “Shhh!... Contes de nit” és presentar els llibres d’una manera sensible i sorprenent, de manera que la visita està especialment recomanada per a pares i mares i per a persones vinculades al món de l’educació. Podran trobar propostes de lectura interessants, així com estratègies de presentació de les mateixes.

La mostra es complementa amb la realització d’activitats paral·leles. En aquest sentit, les altres biblioteques de la ciutat compten també amb una selecció de llibres centrada en algun dels motius de l’exposició vivencial, així com amb diversos tallers sobre els contes de nit, conduïts per Sara Tornos. A més, després de les vacances d’estiu, els infants dels centres escolars del barri del Pont Major podran viure, novament, una visita dinamitzada de l’exposició.

Podeu trobar més informació i novetats a l'agenda del web.

 
Lectures refrescants
13-07-2017
A la biblioteca Ernest Lluch trobareu una selecció de lectures juvenils ideals per sobreviure a l'onada de calor. Lectures refrescants per a tots els gustos. 

La biblioteca Ernest Lluch ha preparat una refrescant selecció de novel·les juvenils per llegir a la fresca, a la vora de la piscina o al costat del ventilador. Us assegurem que amb una dosi d'aventures, màgia, intriga i humor per via lectora, fins i tot aquesta calor es farà suportable. Només heu de triar la història que més us vingui de gust. 

A què espereu? Contra la calor... lectures refrescants! 
 
Convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars
07-07-2017
L’objectiu d’aquesta convocatòria és finançar projectes o activitats que pretenen potenciar les biblioteques escolars dels centres educatius de la ciutat a fi que puguin complir la seva funció d’espai d’aprenentatge i de suport a la docència i a la promoció lectora.

El Programa de Biblioteques Escolars pretén potenciar l'ús de la biblioteca escolar com a espai d'aprenentatge i d'investigació per tal de millorar la competència lectora de l'alumnat dels centres educatius de la ciutat, estudiar i definir clarament la coordinació entre biblioteca pública i biblioteca escolar a la ciutat de Girona, establint les vies de comunicació i els termes de col·laboració i regir les actuacions de l'Ajuntament de Girona en aquest àmbit i definir les bases per a la planificació i la gestió dels serveis.
Una de les accions més visibles del Programa és la distribució de serveis i fons públics adreçats a la millora de les biblioteques escolars de la ciutat. Un cop aprovades les bases reguladores, s'ha aprovat la Convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars adreçades als centres educatius de Girona per al curs 2017-2018, amb tres modalitats d'ajuts:
A. Assessorament, per part d'una persona especialista en biblioteques amb l'objectiu de fer un seguiment del funcionament de la biblioteca, resoldre consultes i col·laborar en l'elaboració del projecte de la biblioteca escolar.
B. Dotació, per a l'adquisició de fons i/o equipament per a la biblioteca escolar.
C. Activa la biblioteca, per a la millora i impuls de les biblioteques escolars com a espai d'aprenentatge i de suport a la docència.
La dotació pressupostària per aquest proper curs és de 20.490 Euros, a la qual s'han de sumar els 12.000 Euros dels tres ajuts de 4.000 Euros que s’atorguen als projectes de Biblioteca escolar oberta que ja es van concedir a la convocatòria anterior per a dos cursos consecutius. Per tant, l’Ajuntament de Girona distribuirà 32.490 Euros entre els centres educatius de la ciutat com a recolzament a les biblioteques escolars.
A aquesta convocatòria hi participen en alguna o altra modalitat més del 80% dels centres educatius de la ciutat i permet, any rere any, millorar l’estat, el fons i, especialment el servei de les biblioteques escolars de la ciutat.
Els centres interessats tenen temps fins al 7 de setembre per a presentar la seva sol·licitud, a la qual hauran d'adjuntar una fitxa on es descriguin les condicions de la biblioteca, la seva actuació i quina és la sol·licitud que es formula.

CONVOCATÒRIA 2017-2018

OBTENIR INSTÀNCIA

TRAMITAR EN LÍNIA

 
Participeu a la Quina d´estiu!
06-07-2017

Es tracta d'una proposta de foment lector en la qual podran participar tots els nens i nenes usuaris de les biblioteques fins al 9 de setembre.

Les biblioteques de Girona proposen una nova activitat aquest estiu de promoció lectora. Es tracta de “La quina de l’estiu”, una acció que s’ha preparat des de la secció infantil de les biblioteques per dinamitzar l’estiu dels infants de 3 a 12 anys. Inspirada en el joc de la quina, proposa la realització de propostes i reptes de dinamització lectora, d’escriptura i creació que posaran a prova la imaginació i habilitats creatives dels més joves.
Els participants, a mesura que vagin fent les activitats proposades en la llibreta que se’ls dona quan s’inscriuen, poden aconseguir línia o quina amb el premi corresponent. Hi ha 2 tipus de llibretes amb quinze propostes adaptades a dues franges d’edat: infantil (de 3 a 6 anys) i júnior (de 7 a 12 anys).
Participar a la quina és senzill: només cal apuntar-se presencialment a la biblioteca més propera i disposar del carnet de biblioteca, que és gratuït i es pot fer en el mateix moment de la inscripció. Els participants que aconsegueixen tenir marcada tota una línia obtindran d’obsequi una xapa i els qui aconsegueixin realitzar tots els reptes proposats obtindran una nova xapa acreditant que han fet quina i entraran en el sorteig d’un premi per biblioteca.
Amb aquesta nova iniciativa, les biblioteques de Girona volen incentivar d’una forma lúdica i engrescadora la lectura i l’escriptura entre la mainada, alhora que es reivindiquen com a espai de lleure també a l’estiu.
 
Les biblioteques de Girona estenen la lectura a les piscines i a les places durant l´estiu
30-06-2017
El dilluns 3 de juliol s’inicien les Bibliopiscines a les piscines de la Devesa i a les instal·lacions del GEIEG Sant Ponç i Sant Narcís i també començarà el recorregut de la Biblioplaça per diversos barris de la ciutat.

Sota el lema de Biblioestiu, la lectura a la fresca, s’inicien els serveis de biblioplaça i bibliopiscina. Aquestes iniciatives tenen per objectiu que els ciutadans puguin  gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Són totalment gratuïts i van dirigits sobretot als infants, però també hi ha propostes per als adults. L’ús és lliure, i es pot fer préstec a casa amb el carnet de biblioteques.
La bibliopiscina torna a la seva cita anual a les piscines municipals de la Devesa amb en col·laboració amb el Servei Municipal d’Esports, que reserva un espai ombrejat a tocar de l’aigua perquè s’hi puguin dur a terme més fàcilment totes les activitats de dinamització lectora per a infants i també el servei de consulta i préstec de llibres, diaris i revistes.
Al mateix temps, l’Ajuntament de Girona col·labora amb l’entitat esportiva GEIEG perquè els socis i visitants de les piscines de l’entitat gaudeixin gratuïtament també d’un servei de bibliopiscina. Com l’any anterior la bibliopiscina s’instal·larà al complex esportiu de Sant Narcís i també a les instal·lacions de Sant Ponç.
D’altra banda, els barris on s’instal·larà la biblioplaça són: Vila-roja, Font de la Pólvora, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Devesa, Mercadal i Santa Eugènia. Durant quinze dies a cada plaça, de dilluns a divendres, els ciutadans podran acostar-se al carro mòbil que hi ha preparat amb llibres per triar les lectures que més els agradin, que són per a un públic ampli i que responen a diversos gustos literaris.
Una de les activitats més atraients a la bibliopiscina i la biblioplaça són les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. En total representen 11 actuacions al llarg de l’estiu, i complementen les activitats infantils de les biblioteques, que aquest any se centren en els Contes de nit i La Quina de l’estiu.
Podeu consultar tota la programació al web de Biblioteques de Girona. i també us podeu descarregar el fulletó aquí.

 
Horaris d´estiu dels serveis bibliotecaris
29-06-2017
 
Biblioteques de Girona organitza demà una “invasió lectora” de la ciutat per part dels clubs juvenils de lectura
28-06-2017
La trobada començarà a les 10 h de dimecres 28 de juny als jardins de la Infància i des d’aquí es farà un itinerari per diferents espais on els joves llegiran i comentaran contes, llibres de poesia o àlbums il·lustrats.

Biblioteques de Girona ha organitzat demà una “invasió lectora” dels clubs juvenils de lectura de la ciutat. Els nois i noies participants en aquests clubs es trobaran i recorreran la ciutat durant tot el matí llegint i comentant alguns dels llibres que han treballat.
L’activitat començarà a les 10 h als jardins de la Infància. Els nois i noies participants en els clubs es concentraran al voltant de l’escultura Contra l’invasor per començar l’itinerari previst. Diferents ubicacions de la ciutat es convertiran en punts de lectura on els joves llegiran i comentaran contes, llibres de poesia o àlbums il·lustrats.
La primera parada del recorregut serà l’escultura Lletres toves, de Torres Monsó, ubicada a la plaça de Pompeu Fabra, des d’on se seguirà cap a la plaça de Josep Pla, la plaça dels Raïms, el claustre de la Catedral i, finalment, la presó del Museu d’Art de Girona, on els joves llegiran un conte de Prudenci Bertrana.
Aquesta acció s’ha ideat amb el format d’“invasió lectora” amb l’objectiu principal d’ajudar a fer visible que els joves d’entre 13 i 17 anys sí que són lectors i trencar amb l’estereotip que lectura i joventut són pols oposats.
 
Per Sant Joan, bústies tancades
22-06-2017
Us informem que per motius de seguretat les bústies de retorn de préstec de totes les biblioteques públiques de Girona romandran tancades del 23 al 25 de juny. A partir del 26 de juny a les 9:00 h les bústies tornaran a estar operatives. Preguem disculpeu les molèsties que això us pugui ocasionar.
 
Les mirades a Vázquez Montalban / Pepe Carvalho
21-06-2017

El proper dijous 22 de juny a les 19 h. a la Biblioteca Carles Rahola, tindrà lloc la inauguració de l'exposició Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho.
Aquesta exposició col·lectiva de diferents artistes visuals de primer nivell, en homenatge a Manuel Vázquez Montabán, per reivindicar la figura literària dels seu personatge Pepe Carvalho amb obres sobre paper i escultura. Una oportunitat d'unir literatura i art.
La mostra es podrà visitar fins el 27 d’agost.
 
La història de Hans Menscher guanya el Premi a Millor Booktrailer de la proposta educativa “Llegeix, càmera i...acció!”
20-06-2017

Els guardons d’enguany han valorat la feina feta pels joves dels instituts FEDAC Sant Narcís de Girona i Pere Alsius de Banyoles.
El booktràiler sobre la història del pintor Hans Menscher del llibre Obabakoak, de Bernard Atxaga, fet per un grup d’estudiants de l’Institut Pere Alsius, ha obtingut el Premi al Millor Booktràiler de l’edició 2017 de la proposta educativa “Llegeix, càmera i... acció!”. Cristina Torrent, Àngela Bustins, Anna Bramon, Laura Llorens i Yasmina Afrandouch han fet un projecte amb el qual han aconseguit generar interès per llegir aquesta història i amb el qual han aconseguit plasmar l’art de la narració en imatges.
Després de tot un curs escolar descobrint i treballant com fer un tràiler d’un llibre, els alumnes participants a “Llegeix, càmera i... acció!” van assistir el dijous 15 de juny a la presentació conjunta dels treballs realitzats i a l’entrega de premis d’aquests treballs, en un acte que es va fer als cinemes OCINE de Girona.
El recurs educatiu “Llegeix, càmera i... acció!” està impulsat  pels serveis educatius del Museu del Cinema i Biblioteques de Girona. Des del setembre d’aquest curs escolar 25 alumnes del FEDAC Sant Narcís de Girona i 92 alumnes de l’Institut Pere Alsius de Banyoles han treballat per produir un total de 26 booktràilers.
La proposta educativa vol potenciar el gust per la lectura dels joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual (preproducció, producció, postproducció i difusió) gràcies a la lectura prèvia d’un llibre escollit per ells mateixos. De fet, la tria del llibre és el punt d'inici d'aquest projecte anual que se centra en l'elaboració d'aquest audiovisual que acaba amb la seva presentació i difusió pública.
Si cliqueu AQUÍ podreu visualitzar una selecció dels millors booktrailers elaborats.

 
Els camins del teu viatge
15-06-2017
Les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus organitzen el quart concurs de fotografia d’Instagram “Els  camins del teu viatge”.

Inspirat en el títol del cicle que  durant els mesos de maig i juny aplega xerrades, tallers i exposicions de llibres sobre viatges en les biblioteques de Girona, es convida els viatgers i aficionats a la fotografia a participar en el IV Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent fotogràfic. Per fer-ho, les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i el guanyador/a serà escollit per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia.

El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia  guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.

El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dilluns 26 de setembre de 2017 en el Facebook i Twitter de Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.

La imatge que il·lustra la notícia és de Núria Pigem i va ser la guanyadora en l'edició de 2016.

 
Girona tornarà a oferir espais d’estudi nocturn per preparar la selectivitat
23-05-2017

De l’1 al 14 de juny, tres equipaments de Girona referents en l’àmbit bibliotecari i juvenil, L’Estació Espai Jove, la Biblioteca Ernest Lluch i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona (UdG), obriran en horari nocturn per oferir espais d’estudi especialment adreçats a l’alumnat de batxillerat que hagi de preparar la selectivitat.
Pensant que els estudiants de 2n de batxillerat són futurs estudiants universitaris, la biblioteca de la UdG del Campus de Montilivi els permetrà l’accés entre els dies 1 i 14 de juny, de diumenge a dijous, de les nou del vespre a les tres de la matinada.
La Biblioteca Ernest Lluch i l’Estació Espai Jove també ofereixen aquest servei i de l’1 al 14 de juny, de dilluns a divendres, estaran oberts fins a les dotze de la nit.
Aquest és un servei demanat per instituts i per estudiants, ja que els joves podran trobar en aquests equipaments un espai tranquil i amb serveis adequats per a l’estudi, per poder preparar amb garanties d’èxit el pas als estudis universitaris. Els anys anteriors aquesta proposta ha tingut bona acollida entre el col·lectiu d’estudiants.
En el cas de la Biblioteca Ernest Lluch i l’Estació Espai Jove, l’alumnat es podrà connectar a la xarxa Wi-Fi i podrà fer ús dels ordinadors d’ús públic. En el cas de la biblioteca universitària el servei serà únicament i exclusivament d’ús dels espais per a l’estudi.
La novetat d’aquest any és que a la Biblioteca Carles Rahola s’habilitarà una sala per a estudi, amb capacitat per a 45 persones, durant el període de l’1 al 14 de juny en horari d’obertura habitual, amb l’objectiu d’atendre l’increment de demanda d’aquests dies.
A més d’aquest servei específic cal recordar que les biblioteques de Girona disposen de sales per a l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar les sales de treball de les quals disposa la Biblioteca Carles Rahola, que cal sol·licitar prèviament atesa la seva gran utilització, i la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament.

 
Les biblioteques tornen "A la carretera"
08-05-2017
Comença el 5è cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera” organitzat per les Biblioteques de Girona i la llibreria Ulyssus.

Com cada mes de maig en els darrers cinc anys, les biblioteques de Girona, juntament amb la llibreria Ulyssus, conviden a la descoberta de diversos indrets del món de la mà de viatgers escriptors disposats a compartir les seves experiències de viatge a l’entorn d’una afició, d’una inquietud personal o d’una opció professional, i a conèixer els llibres en què han traslladat aquestes vivències.
L’eix central del cicle, que tindrà lloc durant cinc dijous consecutius a partir de l’11 de maig, són les xerrades de viatgers i exploradors a qui el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una important font d’experiència, de coneixement i de sensacions.
Les xerrades d’aquesta cinquena edició comencen amb el periodista Jaume Sanllorente de l’ONG Sonrisas de Bombay que, l’11 de maig a la Biblioteca Ernest Lluch, parlarà de perquè considera: l’escriptura com a compromís social. Viatjarem a l’Índia, Filipines i Bangladesh tot presentant els llibres que ha publicat sobre Àsia i els asiàtics.
En Jordi Bosch i la Susanna Rodríguez visitaran la Biblioteca Just M. Casero el 18 de maig i compartiran la seva ruta pels antípodes. El seu roadtrip l’han recollit en el blog Companys de Viatge i al seu debut literari: Nova Zelanda, l’últim paradís?
El gironí Jordi Mercader després de coronar els seus tresmils i recollir-ho en un llibre ara ens ve a presentar la seva experiència per Àfrica després d’haver pujat al Kilimanjaro: sostre del continent africà.
La següent parada, portarà en Quim Carreras l’1 de juny a la Biblioteca Carles Rahola. Parlant des de l’Atlàntic recull la seva travessia en solitari per aquest oceà amb tot el que això comporta.
El cicle es clourà a la Biblioteca Salvador Allende el 8 de juny, on la Neus Real, presentarà la vida i obra d’Aurora Bertrana com a autora i com a viatgera a la xerrada: “Imprudència” Bertrana: els viatges d’una escriptora aventurera.
Les xerrades s’acompanyaran de seleccions de fons sobre viatges a cada biblioteca i d’altres activitats, com hores del conte, presentacions, exposicions, tallers per organitzar el viatge des de casa (a les biblioteques Ernest Lluch i Just M. Casero) i el concurs de fotografia mitjançant Instagram Els camins del teu viatge.
Podeu descarregar-vos el fulletó aquí mateix.

 
El món de Cervantes de la ma de 16 personatges
24-04-2017
Fins l'11 de maig es pot visitar a la Biblioteca Carles Rahola l'exposició: “16 personajes que maravillan y... Miguel de Cervantes”.
Aquesta exposició repassa la vida literària de Cervantes (1547-1616) a través d’un recorregut per la seva obra: des de la seva primera creació La Galatea (1585), a l’última Los Trabajos de Persiles y Sigismunda, que es va publicar pòstumament (1617). A través d’imatges i paraules, la mostra presenta alguns dels personatges literaris de Cervantes: Galatea, Persiles y Segismunda, Don Quijote, Sancho Panza, Dorotea i molts més, que conviden a la lectura.
 
Per Sant Jordi... Revetlla, Llegenda i Novetats
18-04-2017
R, LL i N: serien les propostes imperdibles que Biblioteques de Girona ofereix per la Diada de Sant Jordi.

R) A la biblioteca Antònia Adroher es farà una lectura viva de textos de Mª Mercè Marçal amb la participació dels centres educatius del barri, entitats, participants dels clubs de lectura i usuaris de la biblioteca. A la Biblioteca Ernest Lluch s’oferiran un parell d’activitats per a adults i un club de lectura infantil. La Biblioteca Just M. Casero segueix amb la Revetlla, una activitat que inclou espectacle, recomanació literària i refrigeri; a la Biblioteca Salvador Allende es farà un tastet de recomanacions literàries, amanides amb coca i cava.
LL) Els més petits reviuran la llegenda en forma d’hora del conte a la biblioteca escolar de Montfollet, a l’Allende, a la Casero i a la Lluch. Els infants que vulguin regalar una rosa original, poden anar a la Biblioteca Carles Rahola per gaudir del taller de roses de paper.
N) Per famílies, adults interessats en la literatura infantil i juvenil, i professionals de l’educació s’ofereixen dues presentacions de les novetats recomanades pel grup CLER, una a l’Adroher i una a la Rahola.
La majoria d’activitats es concentraran el divendres 21 d’abril però millor consultar aquí.

 
Horaris de Setmana Santa
12-04-2017
 
Millorem la informació de les activitats
31-03-2017
A partir d'aquesta primavera, trobareu les activitats de les biblioteques de Girona recollides en cinc butlletins trimestrals (un per a cada equipament) on trobareu recollides les propostes que us oferim.
A més de trobar aquesta informació en paper a les biblioteques, també la podeu descarregar des del web www.bibliotequesdegirona.cat.
Un munt d'activitats al vostre abast!
Biblioteca Carles Rahola
Biblioteca Antònia Adroher
Biblioteca Ernest Lluch
Biblioteca Just M. Casero
Biblioteca Salvador Allende
 
Biblioteques de Girona se suma al Festival de literatura MOT 2017 que es proposa “Escriure el passat”
22-03-2017

Escriure el passat, des de la Biblioteca Carles Rahola, el nucli gironí del festival.

Escriure el passat, amb una exposició de fons, senyalitzada tant a biblioteques com a llibreries amb l’etiqueta #ESPAIMOT.

Escriure el passat lluny de casa, amb la guia bibliogràfica que recull exemples en diferents suports (àlbums, contes, novel·les, DVD) d’aquells qui lluny de casa estant, escriuen el passat.

Escriure el passat i mostrar-lo, amb aparadors culturals a les biblioteques de Girona.

Escriure el passat i convertir-lo en un microrelat, que  cap en un tuit.

Escriure el passat gaudint d’un festival literari ben present.

 
Setmana de la Felicitat a l´Esquerra del Ter i Sant Gregori
21-03-2017

El 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides proclama el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat” per reconèixer la rellevància de la felicitat i el benestar com a aspiracions universals dels éssers humans i la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs.
Diferents serveis, associacions i grups del Sector de l’Esquerra del Ter i de Sant Gregori es volem sumar a aquesta iniciativa inspirats per la recomanació del Dr. Figueres “ser optimista i feliç genera salut”. Sota el lema “La felicitat és dins teu” s'han previst un seguit d’activitats adreçades a la comunitat amb l’objectiu de millorar els nivells de felicitat.
La Biblioteca Antònia Adroher, a com a servei molt implicat en els processos comunitaris del barri, participa activament a la setmana amb diverses propostes: exposició de fons, recull de documents i un laboratori de lectura.
Podeu consultar la programació aquí.

 
Nova edició del concurs A peu de foto
15-03-2017
Enguany arriba la cinquena edició del concurs A peu de foto. Aquesta proposta, organitzada pels serveis de Biblioteques i Joventut de l'Ajuntament de Girona, consisteix en escriure un microrrelat a partir d'una imatge que els organitzadors penjaran a Twitter.
Com en anys anteriors, el concurs forma part de les activitats relacionades amb el MOT Festival de literatura 2017 que tindrà lloc entre els dies 23 de març i 1 d'abril a Girona i Olot.
Per a més informació, seguiu els perfils @biblioteques_gi i @Joventut_gi i consulteu les bases aquí.
 
L’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya promouen una exposició per commemorar l’aniversari de la mort de Ramon Llull
07-03-2017

La mostra “La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull”  es podrà visitar fins al 14 d’abril a la Sala de Lectura Girona Centre.
L’Ajuntament de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya promouen una exposició per commemorar el setè centenari de la mort de Ramon Llull, l’autor més universal de la literatura catalana. Es tracta de la mostra “La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull” i que es podrà veure a la Sala de Lectura de Girona Centre fins al 14 d’abril.
L’exposició pretén atraure i sorprendre i es planteja com un espai de reflexió configurat per quatre elements escultòrics: quatre lletres que obliguen el passejant a un primer acostament per saber-ne més i a seguir còmodament per interactuar amb els continguts. L’espai inclou pantalles interactives que permetran un apropament als continguts que afavoreix múltiples nivells de lectura i profunditat, a més d’auriculars que es connecten a les quatre pantalles i altaveus per accedir al contingut sonor.
Aquesta activitat està inclosa dins la programació de l’Any Llull i ha estat produïda per ser exposada a diferents universitats de França, Gran Bretanya, Alemanya i diferents localitzacions del nostre país.
L’Institut Ramon Llull és el responsable del programa internacional de l’Any Llull, que ha tingut, durant el 2016, l'objectiu de reivindicar l’aportació d’aquest pensador i escriptor al món de les lletres i fer conèixer al públic general la influència que el seu pensament ha exercit en l’obra de nombrosos intel·lectuals europeus.
Els amplis interessos de Llull van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, des de la filosofia i la teologia fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana i que inclou títols emblemàtics com el Blanquerna –amb el Llibre d’Amic e Amat–, el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil.

 
Més d’una desena de concerts a les Biblioteques de Girona escalfen l’ambient per als Premis Enderrock 2017
24-02-2017
Enderrock porta la música a les Biblioteques de Girona amb més d’una desena de concerts en tres dies (2, 3 i 4 de març). Es tracta de concerts de petit format d’artistes gironins emergents que tenen com a objectiu escampar la música pels barris de Girona i que la ciutat visqui de ple els Premis Enderrock 2017 – XIX Premis de la Música Catalana.

El dia 2, encetarà el cicle Vol Menor a la Sala de Lectura Girona Centre (19 h.) i Ca Vell, l’alter ego del músic gironí Marc Puntunet, actuarà a les 19.30 h. a la Biblioteca Salvador Allende.
El divendres 3, serà el torn de Marta Pérez (Bib. Carles Rahola/18.30h), de Senyor Mit (Bib. Antònia Adroher/19h), Eduard Gener (Sala de Lectura Girona Centre/19h), Mireia Vilalta interpretarà temes del seu primer treball, Apnea a la Bib. Just M. Casero, 19.30h, Lakaste (Bib. Salvador Allende/19.30h) i Parellop (Bib. Just M. Casero/20h).
La progamació de concerts el tancarà el dissabte 4 de març Pau Blanc (Bib. Ernest Lluch/12.30h) i Edward Estlin (Bib. Carles Rahola/18.30h).
Podeu consultar el programa complet aquí.

Viquimarató musical
D’altra banda, l’Espai Marfà, amb la col·laboració de l'EUMES (Escola de Música Avançada i So de Girona) acull per segon any consecutiu la Viquimarató Musical que ja té obertes les inscripcions aquí.  Per a aquesta Viquimarató, la redacció d’Enderrock col·laborarà activament a la Viquitrobada proporcionant tota la informació necessària als viquipediestes a través dels continguts d’Enderrock.cat i els números de la revista en paper.

Música a les biblioteques
Durant la primera setmana de març les Biblioteques de Girona dedicaran un espai als Premis Enderrock, amb música i publicacions dels grups finalistes. Aquestes mostres es completaran amb l’edició d’un fulletó amb informació dels millors discos de l’any per Enderrock que es poden trobar en préstec a la xarxa de biblioteques gironines. A més, cal recordar que a totes les biblioteques del país s’hi pot consultar la revista Enderrock.

 
Accés digital de més de 5.000 diaris i revistes de tot el món a través de les biblioteques.
17-02-2017
Gràcies a la connexió a la plataforma digital Pressreader,  que ha impulsat la Diputació de Girona, les persones usuàries de les biblioteques poden accedir als continguts mitjançant els ordinadors de la biblioteca o dispositius personals.

L'accés a les publicacions es fa mitjançant IP i per entrar-hi només és necessari connectar-se a la sessió del wifi de la biblioteca, validar-se i teclejar en un navegador www.pressreader.com o, si ho fa des de la seva tauleta o telèfon intel·ligent, descarregar-se l’aplicació, compatible amb qualsevol dispositiu i sistema operatiu.
Un cop a dintre la plataforma, tindrà a l’abast 5000 publicacions de tot el món i múltiples avantatges, com l’hemeroteca de 90 dies de revistes i diaris;  accés remot de 7 dies per tots els usuaris en els seus dispositius personals, localització de biblioteques més properes, eines per compartir, traduir, escoltar, imprimir...
No només es pot accedir als continguts de Pressreader mentre s’estigui a dintre la biblioteca, sinó que l’enllaç es mantindrà a la memòria del l’ordinador portàtil, tauleta o telèfon intel·ligent perquè s’hi pugui accedir-hi des de qualsevol lloc durant 7 dies després de la darrera connexió a la biblioteca.
La implantació de Pressreader a les biblioteques gironines del Sistema de Lectura Pública és una prova pilot que abasta a 31 biblioteques de la demarcació de Girona, entre elles, les biblioteques municipals de la ciutat.

 
Tenim en compte la vostra opinió
10-02-2017

Després d'haver recollit més de 600 enquestes entre els usuaris de les biblioteques, posem en coneixement els resultats en un resum dels mateixos.
Un any més el que més heu valorat és l'atenció del personal que dia a dia us atèn des de cada biblioteca. Amb tot encara ens queden coses per poder millorar i prenem bona nota de les vostres aportacions i suggeriments.
Gràcies per la vostra participació, la opinió de les persones usuàries ens ajuda a millorar.  


 
El Menú de Lletres de les biblioteques del Gironès s’apropa al Japó i la seva literatura
26-01-2017

Les biblioteques públiques del Gironès han escollit la literatura nipona com a eix central de la 5a edició del Menú de Lletres. Sota el títol “Literatura japonesa” difondran, durant tot el mes de febrer, els seus fons relacionats.
Com és habitual, aquesta proposta es basa en l’exposició i recomanació de llibres i pel·lícules, per donar a conèixer una cultura que ens queda molt llunyana.
Cadascuna de les biblioteques participants exhibirà un aparador temàtic sobre literatura i cinema japonesos i s’editarà una guia de lectura que es distribuirà a cada equipament i es podrà consultar virtualment als respectius webs. La selecció de fons ha anat a càrrec de Nipponia Idiomes.
Paral·lelament, s’han programat algunes activitats divulgatives. La Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Gregori, oferirà un taller d’origami a càrrec de Toshie Nagashima el divendres 10 de febrer a les 18 h. La Biblioteca Antònia Adroher ha organitzat un taller de dibuix manga per al dissabte 11 de febrer a les 11.30 h i la nova Sala de lectura Girona Centre el dia 21 de febrer a les 17.30 h acollirà una hora del conte titulada Kamishibai: contes amb un teatret japonès de paper; ambdues accions són a càrrec de Nipponia Idiomes.
Diversos clubs de lectura comentaran obres japoneses a les seves sessions previstes per al febrer.
Val la pena esmentar que a aquesta iniciativa, que fins ara promovien les biblioteques de l’àrea urbana de Girona, s’hi ha sumat la majoria de biblioteques de la comarca, a partir d’un acord de col·laboració conjunt.

 
Consulteu les novetats
23-01-2017

Us recordem que mitjançant l'apartat de Novetats del web podeu consultar les darreres adquisicions de les biblioteques.
Generalment pengem butlletins de novetats a principis i a mitjans de mes, però també fem un tractament específic del nou fons que adquirim. Tot això amb un afany de renovació constant de la oferta.
Estigueu al cas i no us perdeu les darreres novetats.    

 
Tancament temporal de la Biblioteca Just M. Casero
18-01-2017

A causa d'una avaria en els sistemes de climatització i tenint en compte l'onada de fred, la Biblioteca Just M. Casero romandrà tancada com a mínim fins divendres. Disculpeu les molèsties.
L'ARRANJAMENT DE L'AVARIA SEMBLA QUE QUEDARÀ RESOLTA DURANT EL DIA D'AVUI, ÉS PREVIST QUE DEMÀ PUGUEM A OBRIR.

 
Cadàver exquisit - Una proposta de creació col·lectiva
13-01-2017

Garirebé 100 anys després, la Biblioteca Carles Rahola vol recuperar aquest joc literari i adaptar-lo al segle XXI. A través d'un blog, diferents escriptors gironins proposaran l'inici d'una història i qualsevol persona podrà continuar el relat.
El Cadàver exquisit és un joc col·lectiu inventat pels surrealistes al voltant de l’any 1925. El seu origen es troba a un joc de saló on els participants escrivien una part del relat i el passaven a un altre perquè aquest el continués, sense saber el que havien fet els altres participants prèviament. La primera frase que es va crear va ser la que li va donar nom: Le cadavre – exquis – boira- le vin – nouveau (“El cadàver-exquisit-beurà-el vi-nou”).
Des de la Biblioteca Carles Rahola volem recuperar l’essència d’aquesta pràctica i convidar a la creació col·lectiva de textos. Per tal de fer-ho possible s’ha creat aquesta pàgina web que permet la participació tant des de casa com des de l’ordinador que tenim preparat per a aquest ús al Quiosc d’actualitat (planta baixa).
Cada mes un autor de les comarques gironines ens ofereix el primer escrit, que serveix com a inspiració per iniciar el cadàver exquisit. Els participants poden escriure el seu text a l’espai “Deixa un comentari” del blog, i des de la biblioteca es publicarà l’escrit enviat. Així doncs, sempre es visualitzarà el darrer text rebut, i fins que no s’acabi el període no es publicarà el cadàver exquisit amb tots els textos enviats.
L'escriptora gironina Mar Bosch, serà l'encarregada d'encetar el proper cadàver exquisit de la biblioteca.

 
Nou servei per raons d´higiene
27-12-2016

Per raons sanitàries, a partir del 2017 les revistes i els diaris a les biblioteques de Girona s’hauran de llegir amb guants de cotó, que es posaran a disposició dels lectors i lectores.
Es tindran en compte possibles al·lèrgies i, per aquest motiu, els guants esmentats seran de cotó hipoal·lergènic.
Esperem comptar amb la comprensió i col·laboració de tothom.
Gràcies.

 
Horaris de Nadal
23-12-2016


 
Et demanem la teva opinió per millorar
21-12-2016

Encara ets a temps de valorar la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de l'enllaç al web de Biblioteques. La teva opinió ens interessa molt per poder millorar els nostres serveis.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50 euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.

 
La Llufa i la Llufeta són a les biblioteques
12-12-2016

Durant el mes de desembre les Biblioteques de Girona ambientarem el Nadal amb una proposta de folklore molt nostrada: La Llufa, el ninot de paper que tradicionalment es penja a l’esquena el dia dels Sants Innocents. Trobareu dues propostes: una adreçada al públic més adult (La Llufa) i una al públic infantil (La Llufeta)
LA LLUFA:
Aquesta icona ens servirà per proposar una selecció i recull de llibres d’humor, per decorar els espais amb un aparador cultural i, fins i tot, per compartir alguna sorpresa o innocentada amb els usuaris lectors que s’atreveixin a visitar-nos el dia 28 de desembre. Com sempre, els llibres i revistes de la guia es podran endur en préstec, i ajudar així a passar el tràngol dels dinars familiars amb comentaris literaris i humorístics.

LA LLUFETA:
Per als més petits, les biblioteques hem adaptat aquesta icona popular i hem creat El joc de la Llufeta, un divertit joc de pistes adreçat als petits lectors. El joc consisteix en què durant cinc setmanes descobrirem cinc personatges carismàtics de literatura infantil i juvenil. Cada dia desvetllarem una pista sobre el personatge: com és, una imatge de com vesteix, alguna característica del seu caràcter, contextualitzem el seu entorn... Els infants més atents podran omplir una butlleta amb la seva sospita i dipositar-la a la bústia de la Llufeta. Cada divendres serà el dia escollit per revelar la identitat del personatge i de l’infant guanyador, que tindrà com a premi un llibre i alguna sorpresa més... En el cas que hi hagi més d’un encertant, es farà un sorteig. Us animeu a participar-hi?

 
Les biblioteques amb la Marató
09-12-2016
Biblioteques de Girona s'ha adherit a la marató de TV3, enguany dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Si us arribeu a la Biblioteca Ernest Lluch o Salvador Allende, fins el 31 de desembre podreu comprar un llibre que s'ha rebut fruit de donacions i la recaptació íntegra anirà destinada a col·laborar amb aquesta campanya solidària.

Pel preu de 2 euros podrà col·laborar amb la Marató i la teva solidaritat té un reconeixement.
 
Pont del desembre
02-12-2016
 
Valora les Biblioteques de Girona
16-11-2016
Hem posat en marxa l’enquesta de 2016 perquè valoris la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de correu electrònic o de l'enllaç al web de Biblioteques. La teva opinió ens interessa molt per poder millorar els nostres serveis.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.
 
6a Jornada de formació del voluntariat de lectura fàcil
11-11-2016

Avui divendres 11 de novembre a les 17h tindrà lloc a la Biblioteca Antònia Adroher, la 6a Jornada de formació del voluntariat de lectura fàcil

Aquesta Jornada té com a objectiu ser un espai de trobada i formació per aquelles persones ue participen com a voluntàries en el Programa de lectura Fàcil. La inicitiva de voluntariat consisteix en compartir lectures amb gent gran que estan a residències i que tenen més difícil l'accés als llibres, la paraula escrita i la lectura. És una experiència enriquidora per ambdues parts que aglutina a una trentena de persones de tota la ciutat.

17 h Benvinguda presentació

17.05 - 18.30 h Xerrada: “Alimentant el cervell. Com potenciar la nostra memòria a través d’una bona alimentació”, a càrrec de Gemma Ros, llicenciada en Biologia per la Universitat de Girona i màster en Nutrició i Salut per la Universitat Oberta de Catalunya. 

Tenir uns bons hàbits alimentaris és necessari per tal que el nostre cervell es desenvolupi correctament i per evitar el deteriorament de les funcions cognitives. Però sabem com hem de menjar per aconseguir-ho? Podem millorar el rendiment acadèmic consumint determinats aliments? I augmentar la capacitat de concentració? I millorar la memòria? En aquesta xerrada exposarem conceptes bàsics de nutrició per descobrir com ha de ser la nostra alimentació i aprendrem a planificar un menú saludable de manera ràpida i senzilla.

18.30 - 18.50 h Descans - berenar

18.50 - 20.30 h Taller: “L’art d’explicar contes”, a càrrec de Joan Boher, escriptor i especialista en activitats de dinamització lectora; llicenciat en Filologia Catalana i Màster en Promoció de la Lectura.

“L’art d’explicar contes” és un taller formatiu que vol oferir al públic interessat les eines bàsiques que ens permetran iniciar-nos en l’art d’explicar contes. A partir dels diferents sistemes per explicar històries (lectura en veu alta; àlbum il·lustrat…) ens centrarem en la narració oral, l’art d’explicar contes amb la veu i el cos. El taller serà eminentment pràctic, amb la realització d’exercicis d’expressió corporal, veu i improvisació.

 
Obertura de la Sala de lectura Girona Centre
03-11-2016

La Sala de lectura Girona Centre és un servei de Biblioteques de Girona que estarà actiu fins a l’obertura de la nova Biblioteca Ernest Lluch. S’ha ideat com un espai de lectura per a tots els públics que ofereix els serveis bibliotecaris bàsics.

L’Ajuntament de Girona ofereix a partir del proper divendres dia 4 de novembre un nou servei bibliotecari a la ciutat. Després del tancament de la biblioteca Pública de Girona a la Casa de Cultura per al trasllat a la nova seu com a biblioteca Carles Rahola, el centre de la ciutat va restar sense servei bibliotecari. Tot i que està previst el trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch, a la Casa de Cultura, mentre no es realitzin les obres, s’oferiran els serveis bibliotecaris bàsics gràcies a la Sala de lectura que s’ubica en l’espai on s’ubicava l’antiga zona infantil de la Biblioteca Pública.
La Sala de lectura comptarà amb els serveis de préstec a sala i, amb el carnet de la biblioteca, les persones usuàries es podran endur els mateixos documents que a qualsevol altra biblioteca.
Es compta amb un fons inicial de 1.500 documents, entre els quals hi ha llibres per a diversos públics (adults, joves i infants), també fons audiovisual i diaris i revistes.
Es disposa de dos ordinadors d’accés públic a Internet i servei wi-fi a tota la sala.
Així mateix, s’oferirà una programació d’activitats, especialment adreçada al públic infantil.
L’horari d’obertura serà de dilluns a divendres de 17 a 20 h.
Aquest servei permetrà recuperar un espai de lectura al centre de la ciutat i, en especial, en un edifici on tradicionalment havia estat molt present.
Cal esmentar que, fruit de les obres realitzades, ha quedat al descobert i visible un espai patrimonial. En aquest sentit, es pot veure el traçat de l’antic carrer Fontanilles i del pati i part de les estances d’una casa d’aquest carrer. Els materials arqueològics localitzats indiquen una cronologia de fundació de finals del segle XIII i principis del segle XIV.
Aquest servei compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que ha cedit l’espai que anteriorment ocupava la Biblioteca Pública per a ubicar-hi aquest servei i, en el futur la Biblioteca Ernest Lluch. Així mateix, també compta amb el suport del Sistema de lectura Pública de la generalitat de Catalunya, que possibilitarà que aquesta Sala tingui accés al catàleg col·lectiu i aquest sigui consultable i accessible de la mateixa manera que qualsevol biblioteca pública.
L’acte d’inauguració tindrà lloc el proper divendres dia 4 de novembre a dos quarts de sis de la tarda a la casa de Cultura de Girona.
Més informació aquí.

 
Veredicte del 4rt Concurs de relats breus de terror de La Marfà
28-10-2016
Ahir al vespre una vintena de persones van reunir-se a la Biblioteca Salvador Allende per assistir a la sessió "Lectures de terror".

En aquest esdeveniment, que ja s'ha convertit en un acte tradicional de la biblioteca, es va fer una lectura en veu alta de relats del gènere de terror. Es va començar per un fragment de Frankenstein que enguany ha celebrat 200 anys i, després d'explicar com es va gestar aquesta novel·la bicentenària i d'on prové la festa de Halloween, van arribar altres lectures i l'entrega de premis pels dos relats guanyadors de la present edició del concurs.

Les persones guanaydores van ser:

Iris Martí, en la categoria A (13-18 anys) amb el relat Qui m'havia de dir que l'inici d ela meva fi seria el meu desè aniversari?

Xavier Jacomet, en la categoria B (18-30 anys) amb el relat Atrapada

Totes dues van ser premiades amb un val de cent euros per a la compra de llibres. Podeu llegir els relats clicant al títol.

El jurat va destacar la satisfacció de poder llegir tipus de terror molt diferents i d'haver trobat gairebé tots els prototips de personatges d'aquest gènere. També van comentar que s'havia batut un rècord de recepció de relats, tot i que alguns havíen arribat fora de termini. Es va aprofitar per anunciar que l'edició del 2017 serà la del 5è aniversari del concurs i hi haurà novetats i sorpreses. llegir més
 
Lectures de terror
24-10-2016
El proper 27 d'octubre tindrà lloc la cita anual amb el terror que ens proposa la Biblioteca Salvador Allende. Durant la mateixa es programen diverses activitats per passar-ho de por! Lectura en veu alta, entrega de premis del 4rt Concurs de Relats de Terror de La Marfà i la projecció dels curtmetratges guanyadors de l'Acocollona't 2015.
Aquesta activitat està organitzada per la Biblioteca Salvador Allende i Servei d'Informació Juvenil de l'Espai Marfà i compta amb la col·laboració de:  Acocollona't, Festival de cinema fantàstic i de terror de Girona
 
Avui estem de dol per la mort del nostre company Joan Casalprim
21-10-2016
 
Biblioteques 2.0, el repte de la 11a Jornada de Biblioteques Escolars
18-10-2016

La Jornada de Biblioteques Escolars, que anualment convoca a mestres i responsables de biblioteques escolars, tindrà lloc el proper 25 d’octubre a la biblioteca Carles Rahola.

L’Ajuntament de Girona, dins del programa de biblioteques escolars, organitza anualment aquesta jornada de formació i intercanvi d’experiències entorn de la biblioteca escolar. Aquest curs se’n celebra l’onzena edició, titulada Biblioteques escolars 2.0.
Obriran la jornada la regidora d’Educació, Isabel Muradàs i el regidor de Cultura, Carles Ribas. A continuació, Albert Correa, mestre i bibliotecari, coordinador del Grup de Treball de Biblioteques escolars del Servei Educatiu Ciutat de Badalona, oferirà la ponència Biblioteques escolars 2.0.
Potseriorment es desenvoluparan quatre taller de forma simultània: Creem un cànon de literatura per a l’ESO; Recursos web per a la biblioteca escolar;  Laboratori de lletres i imatges: Lectures al cub i les apps literàries. criteris de selecció i possibles usos escolars.
La part final permetrà conèixer els projectes desenvolupats gràcies als ajuts Activa la Biblioteca durant el curs 2015-2016.
Clourà la jornada l’alcaldessa de Girona, Sra. Marta Madrenas, que lliurarà les subvencions Activa la biblioteca i Biblioteca escolar oberta al barri d’aquest curs 2016-2017.
La jornada està ambientada en el clàssic de Sebastià Sorribas El zoo d’en Pitus, que enguany celebra els 50 anys de la seva publicació.
L’acció formativa del Programa de Biblioteques Escolars es completa amb tallers de formació al llarg de l’any i amb trobades periòdiques amb les biblioteques escolars de secundària.
Per consultar el programa de la jornada clicar aquí.
Per formalitzar inscripcions, clicar aquí.

 
Imatge guanyadora del Concurs d´Instagram Els camins del teu viatge
27-09-2016
Durant els mesos d'estiu s'han pujat imatges a Instagram de camins, carreteres o corriols en el marc del concurs "Els camins del teu viatge" que organitzen Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus. S'han rebut prop d'un centenar de fotografies de diversos llocs del món, alguns de propers i altres de més llunyans. Reunit el jurat el passat dia 23 de setembre va decidir atorgar el premi a la imatge "Un must al Japó" de Núria Puigmal Santacreu. La imatge està presa al Santuari Xintoista de Fushimi-inari a la ciutat de Kioto. Enhorabona a la guanyadora, que s'enduu un lot de llibres per valor de 50 €. La fotografía guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent.
 
Busquem persones per al nostre voluntariat de lectura amb gent gran
23-09-2016
Biblioteques de Girona fa una crida a les persones solidàries que vulguin participar en el Voluntariat de Lectura Fàcil, que es porta a terme en col·laboració amb Sanitas Residencial i la Residència de Gent Gran de la Creu de Palau. Aquest voluntariat consisteix a acompanyar en la lectura gent gran que per raons físiques o cognitives ha deixat de llegir o li costa fer-ho. Les lectures en veu alta de tot tipus de textos, siguin llibres, revistes o diaris, permeten a aquestes persones reprendre el gust per les històries narrades o sentir-se informades i connectades als esdeveniments de la societat. El voluntariat es fa un cop a la setmana durant una hora, i n’hi ha prou per veure, a mitjà termini, una millora del benestar dels residents. En aquests moments ja hi ha persones que estan fent aquesta tasca, però en necessitem més; tenim residents que s’estan esperant! A més, si t’apuntes entre el setembre i l’octubre podràs participar en la jornada de formació que cada any preparem per als voluntaris amb la idea, també, de compartir experiències. Contacta amb la Biblioteca Ernest Lluch (972426368) per tenir-ne més informació o escriu a lecturafacil@ajgirona.cat.
 
Què podem veure a Temporada Alta? Conversa amb Salvador Sunyer
29-08-2016

Qui millor que el director del festival per fer cinc cèntims del que podrem veure als escenaris de Temporada Alta 2016. Aquesta xerrada és una col·laboració de Biblioteques de Girona amb Temporada Alta, que pretén ser un recorregut pels diferents espectacles del festival de la mà del seu principal programador i director del certamen. En el marc de l’acte es presentarà el recull de material sobre teatre al voltant de la programació del Festival, que podreu trobar a les cinc biblioteques públiques de Girona. Per últim, també es donarà el tret de sortida a una nova edició del club de lectura de teatre “Llegim teatre” en el qual es llegeixen obres programades a Temporada Alta, el teatre Municipal i el TNC.
Divendres 2 de setembre, a les 19 h
Auditori de la Biblioteca Carles Rahola

 
Apunta’t al Club! N’hi ha un per a tu!
23-08-2016

Les biblioteques de del Gironès oferim enguany 46 clubs de lectura adreçats a lectors i lectores de totes les edats i gustos literaris.

Amb la tornada de les vacances d’estiu iniciem de nou els clubs de lectura a les biblioteques del Gironès. En total, som 14 equipaments bibliotecaris que oferim 46 clubs adreçats a lectors i lectores de totes les edats amb interès per comentar obres literàries els uns amb els altres. Clubs de lectura generalistes, de teatre i poesia, de novel·la d’intriga i de literatura gironina, en anglès, per a joves o per infants, gairebé cada dia de la setmana i en variades franges horàries: segur que en trobeu un que us faci el pes . 

A partir del 23 d’agost comença el període d’inscripció i les sol·licituds, que es poden fer de manera presencial, per correu electrònic o bé telefònicament, s’atendran per ordre d’inscripció. 

Aquest curs s’incorporen a la proposta conjunta les biblioteques de Cassà i de Llagostera. A la Biblioteca Carles Rahola  farem una jornada especial de presentació dels clubs el dimecres 14 de setembre dia en el qual es formalitzaran les inscripcions en aquests clubs.

Podeu consultar tota la programació dels clubs aquí.

 llegir més
 
Torna el Concurs de relats de terror.
18-08-2016

Des del proper 1 de setembre i fins el 22 d'octubre es poden presentar relats a la quarta edició del Concurs de relats de terror de la Marfà. 

Una activitat de creació literària per a joves de 13 a 30 anys, organitzada per les Biblioteques de Girona i la Servei de Joventut de l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració del festival de cinema fantàstic i de terror Acocollona't. Si et motiven els crits esgarrifosos, si t'agrada estar acompanyat de presències inquietats, si pel teu cap passen idees que semblen malsons que no desitjaries ni al teu pitjor enemic... Felicitats! perquè tot això ho pots exorcitzar amb un exercici d'escriptura i participar al 4t Concurs de Relats de Terror de La Marfà. Els millors treballs tindran premi i seran els protagonistes de la sessió Lectures de terror, que es realitzarà el 27 d'octubre a la Biblioteca Salvador Allende.

Termini de presentació: de l'1 de setembre al 22 d'octubre. 

Organització: Biblioteca Salvador Allende i servei d'Informació Juvenil de l'Espai Marfà. 

Hi col·labora: Acocollona't. Festival de cinema fantàstic i de terror de Girona. 

Consulteu totes les bases aquí.

 
A l´estiu, la imatge del teu camí pot tenir premi.
14-07-2016

Fins el 15 de setembre podeu participar al tercer concurs de fotografia d’Instagram “Els camins del teu viatge”, que organitzen les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus.

Es convida els viatgers i aficionats a la fotografia a participar en el III Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent fotogràfic. Les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre. El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografía guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.
El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dilluns 26 de setembre de 2016 en el Facebook i Twitter de Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.
La imatge que il·lustra la notícia és de Núria Terés i va ser la guanyadora en l'edició de 2015.

 
Girona fomenta la lectura a l’estiu amb una nova edició de la bibliopiscina i les biblioplaces
13-07-2016
Durant els mesos de juliol i agost s’oferirà el servei a la piscina de la Devesa i a les dues instal·lacions del GEiEG, Sant Ponç i Sant Narcís, i a vuit places de la ciutat.

Girona torna a oferir aquest estiu els serveis de biblioplaça i bibliopiscina perquè els usuaris puguin gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Aquest servei és totalment gratuït i va dirigit tant als adults com als infants. Les places a on s’instal·larà el servei són la de Sant Ponç, la plaça de Vista Alegre, plaça de l’Assumpció, sector est (Font de la Pólvora, Mas Ramada i Vila-roja), plaça de Josep Pla, plaça de Pere Calders, plaça de Santa Eugènia i plaça de Miquel de Palol. Les piscines que oferiran el servei són la de la Devesa i les dues del GEiEG, Sant Ponç i Sant Narcís.

L’activitat de biblioplaça, consta d’un carro mòbil ple de llibres i revistes per poder consultar a la plaça mateix o per endur-se en préstec a casa amb el carnet de biblioteques. El fons que ofereix és molt divers i té en compte la diversitat de públic i gustos literaris. A més a més, la dinamitzadora ofereix activitats i tallers per a infants relacionats amb la lectura. La biblioplaça dura entre deu i quinze dies a cada plaça, i fa horari de tardes de dilluns a divendres.

D’altra banda, la bibliopiscina torna a les piscines municipals de la Devesa i per tercer any consecutiu repeteix la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i l’entitat esportiva GEiEG per portar aquest servei al complex esportiu de Sant Ponç i aquest any també, com a novetat, al de Sant Narcís. Aquesta col·laboració tal com ha volgut remarcar el tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Ribas, “és un exemple de com l’administració i l’empresa privada poden anar de la mà per difondre la lectura”, que també ha volgut destacar que “ajuntar esport, lectura, lleure i descans és un ham per atraure la gent jove  interessada en la cultura”. La bibliopiscina ofereix lectures d’estiu, a més de revistes i premsa diària i activitats infantils dinamitzades.

Un dels atractius de la bibliopiscina i la biblioplaça són les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. En total es representen 14 actuacions al llarg de l’estiu i enguany amb motiu del 50è aniversari de novel·la El zoo d’en Pitus, de Sebastià Sorribas, es faran tallers relacionats amb l’efemèride i es donarà a conèixer aquesta obra de referència de la literatura infantil a través de l’hora el conte.

Consulta la programació d'estiu aquí.