Anar a la pàgina d'inici
Serveis en línia Recomanem Notícies Activitats Biblioteques Biblioteca infantil Enllaços
 
 

Notícies

Per Sant Joan, tanquem les bústies
21-06-2018
Us informem que per motius de seguretat les bústies de retorn de préstec de totes les biblioteques públiques de Girona romandran tancades el 23 i 24 de juny. A partir del 25 de juny a les 9:00 h les bústies tornaran a estar operatives. Preguem disculpeu les molèsties que això us pugui ocasionar.
 
La biblioteca Just M Casero posa el nom de la periodista i traductora catalana Marina Ginestà a la seva sala polivalent
21-06-2018
A partir de la iniciativa de la Xarxa de Dones de Girona, la biblioteca vol retre homenatge a icona de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil espanyola.

La Biblioteca Just M. Casero s’adhereix a la campanya promoguda per la Xarxa Dones de Girona que pretén donar visibilitat a les dones en els espais públics de la ciutat. La sala polivalent de la biblioteca pren el nom de Marina Ginestà i Coloma, en homenatge a la periodista, intèrpret, escriptora, miliciana i icona de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil espanyola.

Marina Ginestà va néixer el 29 de gener de 1919 a Tolosa, filla d’Empar Coloma, membre de l'Agrupació Femenina de Propaganda Cooperativista i candidata pel Partit Comunista a les eleccions municipals del 1934 a Barcelona, i de Bruno Ginestà, secretari del comitè d'enllaç CNT-UGT de Catalunya. La seva àvia materna, Micaela Chalmeta, va ser una pionera del feminisme i del cooperativisme a Catalunya.

És coneguda per ser la protagonista de la icònica fotografia presa pel fotògraf Hans Gutmann a la terrassa de l’Hotel Colón de Barcelona, el 21 de juliol del 1936, quatre dies després de l’alçament feixista que va donar lloc a la Guerra Civil espanyola. Aleshores Marina Ginestà tenia disset anys. Durant la guerra va ser miliciana, militant del JSUC i posteriorment del PSUC, va treballar com a periodista i traductora de l’enviat especial del diari Pravda, Mijail Koltsov, que va entrevistar Durruti a Bujaraloz el 14 d’agost de 1936.

En acabar la guerra es va exiliar a França. Quan va ser ocupada pels nazis va marxar a Mèxic i d’allà va passar a la República Dominicana, d’on de nou va haver de marxar el 1946 amb l’arribada al poder del dictador Rafael Trujillo. Va viure a Veneçuela fins al 1949, moment en què torna a França. L’any 1951 es casa amb un diplomàtic belga i se’n va a viure a Brussel·les, la Haia, Quito, Londres i Nova Orleans. Entre els anys 1972 i 1976 el seu marit és destinat a Barcelona; i durant aquesta estada Marina Ginestà va publicar la novel·la Els antípodes, finalista del Premi Joan Estelrich l’any 1976 i guanyadora del Premi Fastenrath en els Jocs Florals de Barcelona el 1977. Va guanyar també el Premi Salvador Seguí per la novel·la En vindran d’altres als Jocs Florals de la llengua catalana a l’exili l’any 1977.

Des de Barcelona va tornar a Brussel·les i finalment a París, on va morir el 6 de gener de 2014 als 94 anys.

 
L´Ajuntament de Girona obre la convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars per al curs 2018-2019.
15-06-2018

Els centres interessats tenen temps fns el 5 de juliol per presentar la seva sol·licitud.

L’Ajuntament de Girona ha obert la convocatòria de subvencions per a les biblioteques escolars per al curs 2018-2019. Un any més, el consistori promou aquestes ajudes amb l’objectiu de finançar projectes o activitats que potenciïn les biblioteques escolars dels centres educatius de la ciutat perquè puguin complir la seva funció com a facilitadores d’accés a la informació i de suport a l’aprenentatge i a la promoció lectora. Aquesta convocatòria s’emmarca en el Programa de Subvencions adreçat als centres educatius de la ciutat.

“L’aposta per a la millora de les biblioteques escolars ha estat una constant per part d’aquest ajuntament i la prova és que, una vegada més, s’ha incrementat l’aportació global que es destina a la convocatòria”, ha explicat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas. La dotació pressupostària per aquesta convocatòria és de 43.950 euros, un import que s’ha pogut ampliar gràcies a fons propis i també gràcies a una subvenció rebuda per part de la Diputació de Girona.

La convocatòria inclou tres línies de subvencions: dotació econòmica per a l’adquisició de fons per a la biblioteca escolar; “Activa la biblioteca”, per a la millora i impuls de les biblioteques escolars com a espai d’aprenentatge i de suport a la docència, i biblioteca escolar oberta al barri, per finançar l’obertura al barri de les biblioteques dels centres educatius en horari extraescolar, com a espais d’accés a la informació i de suport a l’aprenentatge i a la recerca.

Els centres interessats tenen temps fins al 5 de juliol per presentar la seva sol·licitud. Es poden consultar les bases de la convocatòria i la documentació que cal adjuntar a la sol·licitud a http://www2.girona.cat/ca/ciutat_subvencions_biblioescolars.

Enguany, no s'inclou a la convocatòria la modalitat d’assessorament a la biblioteca escolar ja que aquest servei no és una subvenció. Els centres interessats a rebre l’assessorament per part de personal bibliotecari, cal que ho sol·licitin mitjançant el formulari que trobaran a www.bibliotequesdegirona.cat/infantil.
Les persones que oferiran l'assessorament seran referents de la biblioteca pública per a l’escola. Visitaran les escoles a principis  i/o a finals de curs per conèixer com està la biblioteca escolar i per informar dels serveis que ofereix la biblioteca pública (recursos educatius, visites, lots, carnet, etc.). Durant el curs també podran orientar i assessorar a l’escola des de la biblioteca.

Més informació.

 llegir més
 
Èxit de participació de la proposta educativa de l´Ajuntament de Girona “Llegeix, càmera i... acció!”
08-06-2018
Un total de 150 joves han participat aquesta setmana en l’acte de cloenda als cinemes Ocine, on es van projectar els “booktrailers” guanyadors.

La proposta educativa de l’Ajuntament de Girona “Llegeix, càmera i... acció” ha comptat enguany amb la participació de 322 alumnes. La majoria de l’alumnat és de 4t d’ESO i de 1r de batxillerat i prové de sis centres educatius: l’institut Vicens Vives, l’institut Ermessenda, l’institut Santa Eugènia, l’institut Carles Rahola, el FEDAC Sant Narcís i el FEDAC de Salt.
Després de tot un curs escolar descobrint i treballant com fer un tràiler d’un llibre, els grups seleccionats dels alumnes participants a la sisena edició de “Llegeix, càmera i... acció!” van assistir el dilluns, dia 4 de juny, a la presentació conjunta dels treballs i a l’entrega de premis, en un acte que es va fer als cinemes Ocine de Girona.
El booktrailer sobre "Frankestein", de Mary Shelley, fet per un grup d’estudiants de l’Institut Ermessenda, va obtenir el Premi al Millor Booktrailer de l’edició 2018. Hafsa Banane, Arnau Gispert, Adrià Polanco, Jesús Manuel López i Jiajia Chen han plasmat en imatges la història del llibre amb el qual han aconseguit generar interès per llegir-lo. El segon premi ha estat per al grup d’alumnes de l’Institut Santa Eugènia amb el booktrailer sobre el llibre "Noel et busca", d’Àngel Burgas, que ha estat el llibre més representat d’entre tots els grups. El tercer premi ha estat per un grup de l’institut Ermessenda, amb la història "Allà on els arbres canten", de Laura Gallego.
Les mencions especials han estat el premi a la millor realització per a "Mi hermana Elba", de l’Institut Vicens Vives, el de millor muntatge per a "Te diré quién eres", de l’institut Carles Rahola, el de millor producció per a "Sherlock Holmes i el cas de la joia blava", de l’escola FEDAC Sant Narcís, el de millor adaptació per a "No somriguis que m’enamoro", de l’institut Santa Eugènia i el de millor càmera per a "Orange", de l’escola FEDAC Salt.
Tots els participants han rebut un diploma de participació i els grups seleccionats han rebut també entrades per als cinemes Ocine i un pack de cinc vals per a la plataforma de cinema en línia Filmin. El grup guanyador, a més, visitarà els estudis de TVGirona, on se’ls farà una entrevista i podran explicar com ha estat l’experiència de traslladar a la pantalla la història del llibre i encomanar la seva lectura.
El recurs educatiu “Llegeix, càmera i... acció!” està impulsat  pels serveis educatius del Museu del Cinema i de Biblioteques de Girona. Des del setembre els 322 alumnes participants han treballat per produir els 45 booktrailers, dels quals els mateixos centres han seleccionat els 16 millors, que són els que es van visionar en l’acte de cloenda.
La proposta educativa vol potenciar el gust per la lectura dels joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual (preproducció, producció, postproducció i difusió) gràcies a la lectura prèvia d’un llibre escollit per ells mateixos. De fet, la tria del llibre és el punt d'inici d'aquest projecte anual que se centra en l’elaboració d'aquest audiovisual que acaba amb la seva presentació i difusió pública.
Els booktrailers guanyadors es poden visualitzar al canal de Youtube del Museu del Cinema.

 
Concurs d´imatges a Instagram "Els camins del teu viatge".
05-06-2018
Les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus organitzen el quart concurs de fotografia d’Instagram “Els camins del teu viatge”.

Inspirat en el títol del cicle que durant els mesos de maig i juny aplega xerrades, tallers i exposicions de llibres sobre viatges en les biblioteques de Girona, es convida les persones viatgeres i aficionades a la fotografia a participar en el V Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent  fotogràfic. Per fer-ho, les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font  d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i el guanyador/a serà escollit per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia.

El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia  guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.

El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dimarts 25 de setembre de 2017 en el Facebook i Twitter de  Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.

La imatge que il·lustra la notícia és d'Erika Mozo i va ser la guanyadora en l'edició de 2017.

 
Lliurament dels premis del concurs de Punts de Llibre i de Jocs Florals de l’Ajuntament de Girona
28-05-2018
Un miler de nens i nenes de les escoles de la ciutat omplen l’Auditori.

El regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Cristóbal Sànchez, ha donat la benvinguda als més de mil assistents al lliurament de premis del concurs de Punts de Llibre i dels Jocs Florals de primària, organitzats per l’Ajuntament de Girona, a l’Auditori-Palau de Congressos.
Al concurs de Punts de Llibre, enguany s’han valorat especialment els temes relacionats amb els gats dins la literatura infantil. La participació ha estat molt alta, amb 1.008 treballs rebuts de 24 centres d'educació primària de la ciutat, i s'han editat 3.500 punts dels tres primers premis. Es pot veure l'exposició de tots els punts rebuts en una exposició itinerant per les biblioteques públiques de la ciutat.
Pel que fa als Jocs Florals de Primària, s’han presentat 359 composicions de 23 centres educatius de la ciutat. Per a la prosa, aquest any se suggeria el tema de Les dones de Girona.
Com acompanyament de l’acte, l’alumnat de l’escola Santa Eugènia de Girona ha ofert la representació de la Cantata “La Nimfa del Rec”.
Els premis del XVII Concurs de Punts de llibre, que han estat molt repartits entre les escoles participants, han estat els següents:

Cicle inicial                                                                                                                      
1r premi: JONATHAN JIMÉNEZ HOMS de l’Escola Montfalgars
2n premi: EUDALD TRÀFACH CALLE de l’Escola Marta Mata
3r premi: JAN DUCH JEREZ de l’Escola Domeny

Cicle mitjà                                                                                                                       
1r premi: ADAMA KANDEH de l’Escola Josep Dalmau Carles
2n premi: ALBA ROQUETA de  l’Escola Vedruna
3r premi: MARTINA VÁZQUEZ PIFERRER de l’Escola Les Alzines

Cicle superior                                                                                                                   
1r premi: JOSEFINA ESTÉVEZ de l’Escola Cassià Costal
2n premi: KEXIAN DEI de l’Escola Santa Eugènia
3r premi: JULIA BAUTISTA I HERRERA de l’Escola Montfalgars

Enhorabona a tots i totes les participants i, en especial als nens i nenes premiats.

 
Passa una Supernit a les biblioteques!
21-05-2018
El Super3 i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han organitzat, per al 25 maig, la "Supernit a les biblioteques" públiques, per promoure la lectura entre el públic infantil.

El Sr. Pla i el seu ajudant han tancat dins la biblioteca la Nenúfar i la Matoll i han posat a la porta unes cadenes gruixudíssimes amb un cadenat enorme. L’única manera d’obrir aquest cadenat és resoldre quatre enigmes. Les solucions d’aquests enigmes són els quatre números que permeten obrir el cadenat.
Per això, els nens i nenes estan convocats, a la "Supernit a les biblioteques", a resoldre els enigmes i obtenir els dos últims números que obriran el cadenat de la superbiblioteca.
La Supernit té per objectiu fer arribar als més petits la importància de la lectura i, per fer-ho, el Super3 ha ideat una aventura multitudinària, simultània i transmèdia per nens i nens de tot el territori. A la ciutat de Girona hi participen les biblioteques Antònia Adroher, Carles Rahola, Just M. Casero i Salvador Allende.

Què han de fer els súpers per participar-hi:
· L'activitat és gratuïta, però l'aforament és limitat i es recomana inscriure’s prèviament a la biblioteca triada.
· Els súpers s’han de presentar en alguna de les biblioteques que hi participen, una mica abans de les 20.00 del 25 de maig, acompanyats d’algun adult.· La "Supernit a les biblioteques" començarà a les 20h i tindrà una durada d'una hora.
· No cal portar-hi res, només enginy.
· Encara que no tinguis el carnet del Super3 ni el carnet de biblioteca també pots venir a salvar la Nenúfar i la Matoll.
És molt important que un cop dins la biblioteca se segueixin en tot moment les indicacions del personal de la biblioteca, hi haurà molts nenes i nenes i necessitem que tothom ajudi a que tot surti bé.

Què els ha passat a la Nenúfar i la Matoll?
El Club Super3 t'ho explica tot a www.super3.cat. Es poden mirar tots els vídeos i un munt d'informació sobre la Supernit.

Tens dubtes?
Pregunta'ns: biblioteques@gencat.cat

 
Espais d’estudi en horari nocturn per a preparar la selectivitat.
15-05-2018
De l’1 al 13 de juny, l’Estació Espai Jove, la Biblioteca Ernest Lluch i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona ampliaran horaris per acollir els estudiants.

De l’1 al 13 de juny, tres equipaments de Girona, referents en l’àmbit bibliotecari i juvenil, L’Estació Espai Jove, la Biblioteca Ernest Lluch i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona (UdG), obriran en horari nocturn per oferir espais d’estudi especialment adreçats a l’alumnat de batxillerat que hagi de preparar la selectivitat. Per tant es manté l’aposta de la ciutat per donar suport als estudiants que preparen el seu pas a la universitat.
La participació de la Biblioteca del Campus de Montilivi és possible gràcies al projecte transversal de col·laboració entre les biblioteques públiques i les biblioteques universitàries, ja que aquestes últimes són serveis específics per a la comunitat universitària. Aquest projecte, anomenat LABO (Laboratori d’Aprenentatge de Biblioteques Obertes), persegueix oferir a la ciutadania un sistema de biblioteques que rendibilitza els recursos públics, aprofita sinergies i presta millors serveis bibliotecaris. Pensant que els estudiants de 2n de batxillerat són futurs estudiants universitaris, la biblioteca de la UdG del Campus de Montilivi permetrà l’accés a aquests estudiants entre els dies 1 i 13 de juny, de diumenge a dijous, de les nou del vespre a les 3 de la matinada.
La Biblioteca Ernest Lluch i l’Estació Espai Jove també ofereixen aquest servei, aquests dos equipaments municipals, també de l’1 al 13 de juny, restaran oberts fins a les dotze de la nit, de dilluns a divendres.
Aquest és un servei demanat per instituts i per aquells estudiants que podran trobar en aquests equipaments un espai tranquil i amb serveis adequats per a l’estudi, per poder preparar amb garanties d’èxit el pas als estudis universitaris. Els anys anteriors aquesta proposta ha tingut bona acollida entre el col·lectiu d’estudiants.
En el cas de la biblioteca i l’Estació Espai Jove, l’alumnat es podrà connectar a la xarxa Wi-Fi  i es podrà fer ús dels ordinadors d’ús públic. En el cas de la biblioteca universitària el servei serà únicament i exclusivament d’ús dels espais per l’estudi.
Enguany la Biblioteca Carles Rahola, ampliarà en 50 els punts de lectura o llocs de lectura i treball. Aquesta ampliació, que es realitzarà en els propers dies, ja quedarà fixada de manera estable i la biblioteca podrà atendre millor la demanda que té durant tot l’any, però especialment durant èpoques d’exàmens.
A més d’aquest servei específic cal recordar que les biblioteques de Girona disposen de sales per a l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar les sales de treball de les quals disposa la Biblioteca Carles Rahola, que cal sol·licitar prèviament atesa la seva gran utilització, i la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament.
S'ha enviat difusió de la iniciativa a tots els instituts de la ciutat.

 
Les biblioteques de la ciutat s’uneixen a la Capitalitat del Bàsquet Femení 2018 de Girona
11-05-2018
Acolliran un aparador itinerant de llibres sobre el bàsquet femení, distribuiran un recull de fons i punts de llibre commemoratius.

Girona és Capitalitat del Bàsquet Femení durant el 2018 i, amb l’objectiu que tota la ciutadania gironina en sigui coneixedora, les biblioteques de Girona acolliran un aparador itinerant de llibres sobre bàsquet femení des d’ara fins a finals d’any. Aquesta exposició consta de llibres del fons de les pròpies biblioteques així com de fons cedit per la Federació Catalana de Basquetbol.
Des del passat 1 de maig i fins al 15 de juny l’aparador quedarà exposat a la Biblioteca Carles Rahola. Després serà el torn de la Biblioteca Just M. Casero, que exposarà l’aparador del 18 de juny al 31 de juliol. De l’1 d’agost al 15 de setembre serà la Biblioteca Antònia Adroher qui acollirà l’aparador temàtic. La Biblioteca Salvador Allende exposarà l’aparador del 17 de setembre al 31 d’octubre i l’últim torn serà el de la Biblioteca Ernest Lluch, que tindrà exposat l’aparador del 2 de novembre al 21 de desembre.

L’exposició es complementarà amb un recull que ha elaborat Biblioteques de Girona amb els llibres i pel·lícules de bàsquet i, en especial sobre bàsquet femení, que es poden trobar a les biblioteques de la ciutat. També durant aquest període es distribuiran 15.000 punts de llibre a les biblioteques de la ciutat per commemorar la Capitalitat de Girona.
La Federació Catalana de Basquetbol va impulsar la iniciativa l’any passat amb la intenció de potenciar el paper de la dona dins de l’esport, en el marc d’una localitat, al llarg de tot un any. Girona va agafar el relleu a Sant Feliu de Llobregat com a Capitalitat del Bàsquet Femení el passat 18 d’abril. fins al desembre.

 
Segona parada del cicle A la Carretera a la Biblioteca Salvador Allende
10-05-2018
Avui dijous 10 de maig, el cicle de primavera de xerrades sobre viatges porta a Conxita Tarruell a la Biblioteca Salvador Allende.

Des de la seva primera visita al Senegal el 2002, al qual va viatjar per conèixer les escoles del país, va passar dotze anys realitzant altres viatges solidaris i culturals al Senegal, Gàmbia i el País Bassari, fent més gran i més fonda la seva estimació pel continent africà. En aquesta xerrada, que porta per títol Viatges culturals i solidaris per Senegal i Gàmbia i tindrà lloc a les 20.15h, Tarruell  exposarà les seves experiències personals connectades a la tasca d’ONG del país, que l'han portat a una veritable transformació sensorial i espiritual i una gran riquesa personal. Els viatges solidaris són una oportunitat excel·lent per conèixer, compartir i descobrir altres maneres de viure i d’entendre el món. Més enllà de la visió del viatge com quelcom lúdic i destinat a la pura evasió, amb aquestes rutes solidàries  es pot entrar al cor del país i revelar aspectes de la vida de les persones que, altrament, quedarien ocultes. Viatja tot seguint el batec de la vivència autèntica i la solidaritat. Es visionarà l’audiovisual del Senegal i Gàmbia, comentant l’experiència viscuda amb la companya de viatge Rosa Pi Masvidal.
El cicle A la Carretera, organitzat per la Llibreria Ulyssus i Biblioteques de Girona, permet enriquir el fons de les biblioteques sobre viatges i fer propostes per a noves vivències. Vol exposar el viatge com a experiència vital, com a font de coneixement i de sensacions de la mà de viatgers i escriptors experts. S’acompanya d’altres activitats i un concurs de fotografia mitjançant les xarxes socials.
La presentació de cada xerrada va a càrrec de Josep M. Iglesias.
Totes les xerrades són gratuïtes i obertes a tots els públics.
 
Núria Picas enceta la 6a edició del cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera”.
03-05-2018
Les biblioteques de Girona i la llibreria Ulyssus organitzen aquesta proposta en la qual es dóna a conèixer l’experiència de persones viatgeres escriptores.

Demà començarà la sisena edició del cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera”. Les biblioteques de Girona, juntament amb la llibreria Ulyssus, conviden a través d’aquestes xerrades a descobrir diversos indrets del món de la mà de persones viatgeres escriptores disposades a compartir les seves experiències de viatge a l’entorn d’una afició, d’una inquietud personal o d’una opció professional, i a conèixer els llibres en què han traslladat aquestes vivències.
L’eix central del cicle, que tindrà lloc durant sis dijous consecutius a partir de demà, dia 3 de maig, són les xerrades de persones viatgeres i exploradores a qui el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una font d’experiència, de coneixement i de sensacions rellevants.
Les xerrades d’aquesta sisena edició comencen demà a la Biblioteca Ernest Lluch amb la corredora Núria Picas, campiona de l’Ultra Trail World Tour, que parlarà de el seu recorregut esportiu a partir d’una filosofia de vida basada en la mentalitat positiva i la força de voluntat.
La següent parada anirà a càrrec de Conxita Tarruell, que visitarà la Biblioteca Salvador Allende el 10 de maig i comentarà els viatges solidaris per Senegal i Gàmbia i exposarà com aquest tipus de viatges són una oportunitat excel·lent per conèixer, compartir i descobrir altres maneres de viure i d’entendre el món.
El poeta Jordi Solà Coll, guanyador del Premi de Poesia Miquel Martí i Pol de Roda de Ter 2016, farà un repàs de la seva poesia a partir d’alguns paràmetres viatgers, visitant la Biblioteca Carles Rahola el 22 de maig.
Andoni Canela visitarà la Biblioteca Just M. Casero el 31 de maig, on impartirà la conferència “En busca de lo salvaje” i narrarà els quinze mesos de ruta amb la seva família per diversos continents a la recerca de set animals amenaçats.
El cicle es clourà a la Biblioteca Antònia Adroher el 7 de juny, on el gastrònom Jaume Fàbrega presentarà els seus viatges en què la gastronomia ha estat una bona excusa per fer amistats i conèixer llocs i cultures diverses.
Les xerrades s’acompanyaran de seleccions de fons sobre viatges a cada biblioteca i d’altres activitats, com hores del conte, presentacions, exposicions, tallers per organitzar el viatge des de casa i el concurs de fotografia mitjançant Instagram “Els camins del teu viatge”.
Cal destacar també la col·laboració de l’Aula d’Escriptura de l’Escola Municipal d’Humanitats que ha organitzat, del 25 al 29 de juny, un curs d’escriptura de viatges a càrrec de Gabriel Pernau, on es parlarà del sentit del viatge, s'establiran les característiques d'un bon relat de viatges, es parlarà del bloc de notes, dels objectius del text i dels perfils d'autors i de lectors.
Es pot consultar el programa complet aquí.

 
Biblioteques tancades
30-04-2018
Avui dilluns dia 30 d'abril les biblioteques romandran tancades. Podeu retornar els documents mitjançant les bústies de retorn de documents.

 
La Revetlla de Sant Jordi, la festa literària i participativa
17-04-2018

Les biblioteques públiques de la ciutat se sumen de nou a la Revetlla de Sant Jordi amb propostes per a totes les edats durant el vespre del 20 d’abril.

Si Sant Jordi celebra el llibre, la seva revetlla és la festa de la lectura, els lectors i les biblioteques, un preludi que fa venir salivera als amants dels llibres per gaudir encara més de la Diada.
La Revetlla de Sant Jordi esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques.
Per les condicions excepcionals del calendari, les biblioteques celebraran la Revetlla de Sant Jordi 2018 el vespre de divendres 20 d'abril.
Les activitats programades per les biblioteques de la ciutat van des de Clubs infantils de lectura obert a tothom, sessions de recomanacions de llibres per als més petits i per als més joves, tertúlies, tas de vins literaris, recomanacions de les persones usuàries i, fins i tot punxades de recomanacions musicals. No us podeu perdre aquesta festa a la vostra biblioteca de referència. Consulteu la programació aquí.
Aquest projecte, impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, enguany arriba a la sisena edició, es consolida i s’estén ràpidament arreu del territori: a l'edició de 2017 hi van participar 7.500 persones a les 214 activitats que van organitzar les 138 biblioteques d'arreu de Catalunya que es van sumar al projecte.

 
Quina ha estat la vostra opinió?
04-04-2018

Després d'haver recollit 559 enquestes entre les persones usuàries de les biblioteques, posem a la vostra disposició els resultats en un resum dels mateixos. 
Podeu saber quins són els principals aspectes que s'han valorat, aquells que han estat menys valorats i aquells suggeriments més interessants. Com és habitual, el que més s'ha valorat és l'atenció del personal que dia a dia us ajuda en les vostres cerques, us aconsella i atén les vostres consultes des de cada biblioteca. Amb tot encara ens queden coses per poder millorar i prenem bona nota de les vostres aportacions i suggeriments.
Gràcies per la vostra participació, la vostra opinió ens ajuda a millorar.  


 
23-03-2018
 
Nova edició de la Setmana de la felicitat
16-03-2018

El 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides proclama el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat” per reconèixer la rellevància de la felicitat i el benestar com a aspiracions universals dels éssers humans i la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs. El regne asiàtic de Bhutan des dels anys 70 mesura els nivells de felicitat dels seus habitants i considera aquest sentiment més important que el producte interior brut.
De del 2014, a proposta del CAP Dr. Jona Vilaplana, diferents serveis, associacions i grups del Sector de l’Esquerra del Ter i de Sant Gregori ens hem sumar a aquesta iniciativa inspirats per la recomanació del Dr. Figueres “ser optimista i feliç genera salut”.
Aquest projecte comunitari té cada any una temàtica que ens inspira, oferint any rere any diferents perspectives. Al 2014 va ser “Ser optimista i feliç genera salut”, al 2015 “La felicitat és dins teu”, al 2016 “La felicitat i el veïnatge”, al 2017 “La felicitat i les relacions intergeneracionals”.
Aquest 2018 sota el lema “Emocions i felicitat”et convidem a participar en un seguit d’activitats diverses i gratuïtes amb l’objectiu de millorar els nivells de felicitat.
La Biblioteca Antònia adroher, conjuntament amb totes les entitats del sector, participa activament el l'organització i la realització de les activitats de la Setmana.
Podeu consultar el programa aquí.

 
Arrenca el MOT 2018
13-03-2018
El 15 de març es dona el tret de sortida a una nova edició del MOT, el Festival de Literatura que cada any se celebra a cavall entre les ciutats de Girona i Olot. Enguany, el periodista i filòsof Josep Ramoneda s'estrena com a comissari del festival. Sota el lema “Literatura encarnada”, el festival reflexiona en aquesta ocasió sobre el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda. La llista d'autors i autores convidats és molt extensa, però destaquem la participació de Llucia Ramis, Kepa Aulestia, Xevi Sala, Care Santos, Ferran Torrent, Bel Olid, John Carlin, Erri de Luca, Pep Coll o Mar Bosch.
La seu gironina del festival és la Biblioteca Carles Rahola i a les biblioteques de la ciutat trobareu seleccions de fons dedicades al MOT 2018 i als seus autors i autores.
Podeu consultar la programació a la pàgina del festival www.festivalmot.cat
 
XVII Concurs de Punts de llibre
01-02-2018

L'Ajuntament de Girona convoca el XVII Concurs de Punts de llibre amb l'objectiu de promoure la lectura oferint un espai de participació i creació artística als nens i nenes amb edats compreses entre els 6 i els 12 anys de les escoles de Girona. El tema és lliure, però es valorarà especialment que els punts estiguin inspirats en gats i especialment en els gats dintre la literatura infantil. L'objectiu és posar en valor la recreació del món animal en els llibres i en especial els gats com éssers que han estat sovint vinculats als llibres i a les biblioteques.
Es valorarà tant l'originalitat del punt com el tractament del tema. Així, els nens i nenes podran expressar la seva creativitat participant en aquesta proposta.
Tots els centres de primària interessats poden consultar les bases aquí.
 
10 anys de lectura, participació i acció social a l’Esquerra del Ter
11-01-2018
La Biblioteca Antònia Adroher i el Centre Cívic Ter celebren 10 anys d’activitat al barri de Taialà.

El divendres 26 de gener se celebra el 10è aniversari de la inauguració del Centre Cívic Ter i la Biblioteca Antònia Adroher. Anteriorment, al sector només hi havia un local social i una petita biblioteca annexa a l’escola. Per tant, l’obertura d’aquest equipament va significar un guany molt important per a la població de Taialà. El sentiment d’arrelament dels ciutadans i ciutadanes, uns 5.500 si comptem també el sector de Domeny, ha ajudat a que siguin uns equipaments molt usats i ben valorats durant aquests deu anys.
Per a celebrar aquest aniversari s’han previst una seguit d’activitats que culminaran aquest dia 26 de gener. Pensant amb la diversitat de públics, a les 5 de la tarda hi haurà una xocolatada per a tothom; a dos quarts de 6 es representarà l’espectacle infantil “Capsa de curculles” de la companyia Terranegra i a continuació brindis d’aniversari amb alguna sorpresa per a tots els assistents. La festa es tancarà amb un concert de rumba catalana a càrrec de l’Escola de Música Moderna de Girona.
Des d’avui i fins el mateix dia de l’aniversari tant la biblioteca, com el centre cívic i serveis socials, disposen d’unes banderoles on els ciutadans poden escriure la seva felicitació, desig o esperança per festejar aquesta dècada. Aquestes banderoles formaran part de la decoració festiva i participativa dels espais.

Podeu consultar el programa de ma, aquí.

 
Ja es poden consultar els trítpics trimestrals d´activitats
09-01-2018
Si passeu per qualsevol de les cinc biblioteques públiques ja podeu recollir l'agenda trimestral d'activitats. Aquesta agenda, que s'edita des de cada biblioteca, permet estar al dia de les propostes d'activitats que us ofereixen cadascuna d'elles. Amb un nou disseny per aquest 2018, també les podeu descarregar des del web. Recordeu també que totes les activitats es poden consultar també a l'agenda del web de biblioteques (també a l'agenda del web infantil) i també a l'agenda de GironaCultura.
 
Horaris de les biblioteques per a aquestes festes
21-12-2017

La teva opinió ens ajuda a millorar
04-12-2017
Com cada any, hem posat en marxa l’enquesta de 2017 perquè valoris la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de correu electrònic o de l'enllaç al web de Biblioteques. La teva opinió ens interessa molt per poder millorar els nostres serveis.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50 euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.
 
Veredicte del V Concurs jove de relats de terror
16-11-2017
Dijous passat al vespre una trentena de persones van reunir-se a la Biblioteca Salvador Allende per assistir a la sessió "Lectures de terror". 
 llegir més
 
Nit de terror a la Biblioteca Salvador Allende
09-11-2017
Com cada any (i ja en van cinc) la Biblioteca Salvador Allende celebra la seva nit de terror. Enguany comptarem amb l'Olga Cercós que ens explicarà el relat Unes colònies de por. Amb ella podrem comprovar que hi ha somnis que semblen reals i realitats que voldries que fossin un somni.
Després es procedirà al llirament de premis del V Concurs jove de relats de terror que organitza l'Ajuntament i es promou des de la biblioteca.
Vine a la biblioteca, t'explicarem un relat de por abans d'anar a dormir... i que tinguis feliços somnis!
 
Anul·lació d´activitats
07-11-2017

Atesa la convocatòria de vaga prevista per dimecres dia 8 de novembre i davant del risc de no poder realitzar les activitats previstes aquestes queden anul·lades.

Afecta a:

Llibràlegs III - Biblioteca Antònia Adroher - es trasllada al proper dimarts dia 21 de novembre a la mateixa hora. Cal consultar la web de TA per a la gestió de les entrades.

L'emoció des de l'art en família - Biblioteca Just M.Casero - encara no hi ha data

Conferència ballada - Biblioteca Carles Rahola - encara no hi ha data

 
Èxit de la XII Jornada de Biblioteques Escolars
19-10-2017

105 persones entre mestres i personal bibliotecari van participar a la XII Jornada de Biblioteques Escolars que va tenir lloc el passat dia 17 d'octubre a la Biblioteca Antònia Adroher.
El lema de la Jornada d'enguany era La promoció lectora des de la biblioteca escolar, i es volia posar en valor el paper d'aquests equipaments com a recursos imprescindibles dens dels centre educatius per a fomentar l'aprenentatge i el gust per la lectura entre infants i joves. La ponència central va anar a càrrec d'Enric Queralt, docent i formador especialitzat en l'ensenyament i l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. La seva intervenció va ser intensa i engrescadora aportant moltes idees, propostes i reflexions que ben segur van trencar més d'un esquema. Posteriorment es van desenvolupar quatre tallers simultànis: Exploradors d'àlbums il·lustrats, Laboratori de lectura i creació: juguem amb les ombres, Treballem valors amb els còmics i Bibliomaleta, arrela't a la lectura. Es va aprofitar també per compartir el projecte de promoció lectora Excuses per llegir algun llibre més, que promou el CRP del Gironès. Per finalitzar la jornada, es van presentar els resultats del projectes Activa la biblioteca del curs anterior i, l'alcaldessa de Girona, van lliurar els premis Activa per al present curs que han estat atorgats a les escoles Verd, Santa Eugènia, Àgora i Carme Auguet.

 
Les biblioteques de Girona presenten dos llibres a Girocòmic
09-10-2017
Les biblioteques de Girona s'atreveixen a versionar la cançó de La Banda Trapera del Río, "Cómics y Cigarrillos" al Girocòmic. Ho faran amb la presentació de dos llibres el divendres 13 d'Octubre a les 17h a Fira de Girona: "Dioses, héroes y superhéroes" de Manu González i "Superheroínas" d' Anabel Vélez, tots dos llibres estan publicats per l'editorial Ma Non Troppo. Aquest dos llibres es convertiran en quatre, perquè a la presentació s'hi afegiran dos llibres més dels mateixos autors: "Rockeras" d'Anabel Vélez i "Dance Electrònic Music" de Manu González que permetran relacionar el nové art amb la música. Conduïrà l'acte Lídia Noguerol de l'associació de bibliotecaris musicals "Ampli" i periodista cultural de Blisstopic

 llegir més
 
Tornen els Llibràlegs a les biblioteques de Girona
06-10-2017
Per quart any consecutiu, Temporada Alta, fa de les biblioteques de la ciutat un petit escenari. Es tracta dels Llibràlegs, una trobada de diàlegs breus entre dos actors i els seus respectius personatges enmig d’una biblioteca en què els llibres i la paraula són els protagonistes. Una oportunitat per escoltar el que normalment se’ns veda amb la llei del silenci.
Enguany, atès l'èxit aconseguit en l'edició passada, es torna a programar el mateix espectacle. Per tant, els espectadors podran tornar a assistir a la conversa entre les actrius Meritxell Yanes i Cristina Cervià i, de passada, una oportunitat de gaudir dels textos que ja van presentar l’edició anterior del Festival els dramaturgs Cristina Clemente, Marilia Samper, Pere Riera i Joan Yago. Més informació al web de Temporada Alta.
A més sistemes habituals, per aquests espectacles, es poden comprar entrades anticipades a les biblioteques. 
 
Una imatge de Bangkok guanyadora del concurs d´Instagram "Els camins del teu viatge"
26-09-2017
Durant els mesos d'estiu s'han pujat imatges a Instagram de camins,carreteres o corriols en el marc del concurs "Els camins del teu viatge"que organitzen Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus. S'han rebut prop de setanta fotografies de diversos llocs del món, alguns de propers i altres de més llunyans. Reunit el jurat el passat dia 22 de setembre va decidir atorgar el premi a la imatge "Una de las calles de Bangkok, durant el viaje a #thailandia" d'ErikaMozo. La imatge  reflecteix un carrer de Thailandia on es veuen diversos taxis i altres vehicles esperant vianants. Enhorabona a la guanyadora, que s'enduu un lot de llibres per valor de 50 €. La fotografía guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any  vinent.
Podeu veure el recull d'imatges rebudes a #bibliotequesalacarretera2017.
 
La Diputació i l´Ajuntament de Girona editen un conte de Prudenci Bertrana i un text d´Aurora Bertrana perquè les biblioteques el regalin als usuaris
22-09-2017
El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona han editat un opuscle amb un conte de Prudenci Bertrana i un fragment de les memòries d’Aurora Bertrana amb motiu de l’Any Bertrana.
Aquest opuscle, del qual se’n han fet 10.000 exemplars, estarà a disposició de tots els usuaris de les biblioteques i de forma gratuïta a partir del proper 25 de setembre. La iniciativa de la Diputació i l’Ajuntament s’emmarca en el conjunt d’activitats i actes de commemoració del naixement dels escriptors Prudenci Bertrana i de la seva filla Aurora, nascuts a Tordera l’any 1867 i a Girona el 1892, respectivament, en el seu 150è i 125è aniversari.
El conte de Prudencia Bertrana “un bibliotecari i els clàssics castellans” i el fragment de les memòries d’Autora Bertrana titulat “els meus inicis com a escriptora” s’han editat en forma d’una publicació capiculada que inclou també una fotografia de cadascun dels autors i un reclam de la periodista i escriptora Eva Vàzquez que diu: “Prudencia Bertrana enlluerna, sense cap dubte, però Aurora Bertrana ens comprèn, ens continua comprenent”.
“Un bibliotecari i els clàssics castellans” se situa a la primera biblioteca que hi va haver a la ciutat de Girona i la figura del seu bibliotecari, mentre que en “els meus inicis com a escriptora”, Aurora Bertrana reflexiona sobre les seves primeres lectures i com va néixer la seva primera novel·la.
 
Concurs jove de relats de terror
18-09-2017
L’Ajuntament de Girona convoca el V Concurs jove de relats de terror adreçat a persones entre 13 i 30 anys.

Una activitat de creació literària organitzada per Biblioteques de Girona amb l’objectiu de promoure la participació i creació literària entre els joves prenent el tema de fons de la por i el terror.
Després de quatre anys i de veure com s’incrementava la participació fins a rebre una seixantena de treballs el 2016, el concurs arriba a la cinquena edició.
Fins el 31 d’octubre les persones entre 13 i 30 anys poden presentar relats, d’entre 1 i 3 pàgines, que expliquin històries inquietants i terrorífiques, d’aquelles que fan mirar sota el llit i deixar obert el llum de la tauleta de nit. Les obres competiran en una de les dues categories: categoria A per a les de 13 a 18 anys i categoria B per a les de 19 a 30 anys.
Els millors treballs seran premiats amb 75 euros per a comprar llibres i amb entrades per a Escapis Girona. A més, protagonitzaran la sessió Lectures de terror que es realitzarà el 9 de novembre a la Biblioteca Salvador Allende, després d’una Hora del conte ben especial a càrrec d’Olga Cercós.
Totes les persones que tinguin el coratge de presentar-se al concurs poden informar-se de les bases aquí.

 
Clubs de lectura, atrevir-se a llegir en companyia
07-09-2017
Les biblioteques del Gironès presenten la seva oferta de clubs.

Aquesta tardor tornen els clubs de lectura a les biblioteques del Gironès. Un total d’11 equipament bibliotecaris ofereixen als seus lectors 41 clubs on poder compartir les seves ganes de llegir, fer amics i xerrar amb l'excusa d'una lectura interessant. Ja us podeu inscriure als clubs que presenten les biblioteques públiques de Cassà de la Selva, Celrà, Girona, Llagostera, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori per a aquest curs 2017-18,  sota el lema “Clubs de lectura, n’hi ha un per tu!”. Els de la Biblioteca Carles Rahola es presentaran en el Mercat de clubs que se celebrarà el proper 18 de setembre.
De clubs, n’hi per a tots els gustos: des d’aquells on es comenten obres de narrativa en general, fins als més especialitzats temàticament o per gènere literari: novel·la negra, teatre, poesia, còmic, premsa, literatura i cuina, literatura i art, literatura i cinema, en anglès, etc. També podeu trobar-ne que estan adreçats a joves o a nens o a persones que necessiten millorar les habilitats lectores o de la llengua en la qual està escrit el llibre. Per tant l’oferta és molt variada i permet trobar la proposta que millor s’ajusti als vostres interessos.
Podeu consultar la programació aquí.

 llegir més
 
Què podem veure a Temporada Alta?
06-09-2017

Avui dimecres 6 de setembre, a les 19 h a la Biblioteca Carles Rahola conversa amb Salvador Sunyer conduïda per Jordi Garcia Torruella.

Qui millor que el director del festival per fer cinc cèntims del que podrem veure als escenaris de Temporada Alta 2017. Aquesta xerrada és una col·laboració de Biblioteques de Girona amb Temporada Alta, que pretén ser un recorregut pels diferents espectacles del festival de la mà del seu principal programador i director del certamen.
En el marc de l’acte es donarà el tret de sortida a una nova edició dels clubs de lectura de teatre “Llegim teatre” en el qual es llegeixen obres programades a Temporada Alta, el teatre Municipal i el TNC.
 
Les Biblioteques de Girona segueixen cantant Quina, encara hi ets a temps...
04-09-2017
Fins el 9 de setembre, tots els nens i nenes usuaris de les biblioteques poden participar en la proposta de foment lector.

“La Quina de l’estiu” és una acció de promoció lectora que els responsables de la secció infantil de les biblioteques de Girona han preparat per dinamitzar l’estiu dels infants de 3 a 12 anys. Inspirada en el joc de la quina, proposa la realització de propostes i reptes de dinamització lectora, d’escriptura i creació que posaran a prova la seva imaginació i habilitats creatives. Els participants, a mesura que van fent les activitats proposades en la llibreta que se’ls dona quan s’inscriuen, poden aconseguir línia o quina, amb el premi corresponent. Hi ha 2 tipus de llibretes amb quinze propostes adaptades a dues franges d’edat: infantil (de 3 a 6 anys) i júnior (de 7 a 12 anys).
Són propostes de lectura, escriptura i creació. Finalitzar la llibreta implica directament haver llegit tres llibres. Participar és senzill, només cal apuntar-se presencialment a la biblioteca més propera i disposar del carnet de biblioteca, que és gratuït i es pot fer en el mateix moment de la inscripció.
Amb aquesta nova iniciativa, les biblioteques de Girona volen incentivar d’una forma lúdica i engrescadora la lectura i l’escriptura entre la mainada, alhora que es reivindiquen com a espai de lleure també a l’estiu.
A hores d’ara s’han registrat més de 250 nen i nenes, sent la biblioteca Antònia Adroher, amb 99, la que n’ha registrat més. Tenen lleugerament més èxit les destinades al públic júnior, que no pas a l’infantil i ja s’han cantat una cinquantena de línies i una trentena de quines.
 
Prop de 1.500 persones participen a les biblioplaces de Girona aquest estiu
22-08-2017

Gran participació a les biblioplaces que s’han organitzat als diferents barris de Girona i que van finalitzar l’11 d’agost. Un any més la proposta s’ha portat a terme juntament amb les bibliopiscines sota el lema “Biblioestiu, la lectura a la fresca” i ha estat promoguda per l’Ajuntament de Girona a través de Biblioteques de Girona. 

Els barris on s’ha instal·lat la biblioplaça aquest estiu han estat Vila-roja, Font de la Pólvora, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, la Devesa, el Mercadal i Santa Eugènia. Durant quinze dies a cada plaça, els ciutadans han pogut acostar-se al carro mòbil preparat amb llibres i revistes per triar les lectures que més els han interessat, que són per a un públic ampli i que responen a diversos gustos literaris. S’hi han portat a terme activitats per a infants i joves, tallers de lectura compartida i també les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. Les persones usuàries de les biblioplaces han valorat de forma especialment positiva la ubicació del servei, el personal i la selecció de llibres. 

Tant les biblioplaces com les bibliopiscines són iniciatives que tenen per objectiu que els ciutadans puguin gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Són totalment gratuïts i van adreçats sobretot als infants, però també hi ha propostes per als adults. L’ús és lliure, i es pot fer préstec a casa amb el carnet de biblioteques.

 
Compartiu els camins del vostre viatge en el concurs d´Instagram
17-08-2017
Fins el 15 de setembre podeu pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol pel qual hagueu transitat durant les vostres vacances i us hagi servit de font d’inspiració. Participareu així en el IV Concurs “Els camins del teu viatge” organitzat per les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus que convida els viatgers i aficionats a la fotografia a compartir el seu enginy i talent fotogràfic.
Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone) i cal pujar-les amb l'etiqueta #bibliotequesalacarretera2017.
El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.
 
La Biblioteca Just M. Casero acull aquest estiu l´exposició vivencial “Shhh!... Contes de nit”
03-08-2017
Les històries d’abans d’anar a dormir seran les protagonistes de la mostra d’enguany, que es podrà visitar fins al 14 d’octubre a la sala polivalent de l’equipament.

Si en edicions anteriors es va recrear l’univers d’alguns llibres de la literatura infantil com La ola, de Suzy Lee; Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll, o El zoo d’en Pitus, de Sebastià Sorribas, aquest any, la Biblioteca Just M. Casero centra la seva exposició d’estiu en les històries explicades abans d’anar a dormir. Fins al 14 d’octubre, la sala polivalent de l’equipament municipal exposarà i es podran consultar contes de bona nit, contes per foragitar la por de la foscor i dels monstres, contes de bells somnis, contes de llum i d’ombres, i també cançons de bressol.

L’objectiu de l’exposició vivencial “Shhh!... Contes de nit” és presentar els llibres d’una manera sensible i sorprenent, de manera que la visita està especialment recomanada per a pares i mares i per a persones vinculades al món de l’educació. Podran trobar propostes de lectura interessants, així com estratègies de presentació de les mateixes.

La mostra es complementa amb la realització d’activitats paral·leles. En aquest sentit, les altres biblioteques de la ciutat compten també amb una selecció de llibres centrada en algun dels motius de l’exposició vivencial, així com amb diversos tallers sobre els contes de nit, conduïts per Sara Tornos. A més, després de les vacances d’estiu, els infants dels centres escolars del barri del Pont Major podran viure, novament, una visita dinamitzada de l’exposició.

Podeu trobar més informació i novetats a l'agenda del web.

 
Lectures refrescants
13-07-2017
A la biblioteca Ernest Lluch trobareu una selecció de lectures juvenils ideals per sobreviure a l'onada de calor. Lectures refrescants per a tots els gustos. 

La biblioteca Ernest Lluch ha preparat una refrescant selecció de novel·les juvenils per llegir a la fresca, a la vora de la piscina o al costat del ventilador. Us assegurem que amb una dosi d'aventures, màgia, intriga i humor per via lectora, fins i tot aquesta calor es farà suportable. Només heu de triar la història que més us vingui de gust. 

A què espereu? Contra la calor... lectures refrescants! 
 
Convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars
07-07-2017
L’objectiu d’aquesta convocatòria és finançar projectes o activitats que pretenen potenciar les biblioteques escolars dels centres educatius de la ciutat a fi que puguin complir la seva funció d’espai d’aprenentatge i de suport a la docència i a la promoció lectora.

El Programa de Biblioteques Escolars pretén potenciar l'ús de la biblioteca escolar com a espai d'aprenentatge i d'investigació per tal de millorar la competència lectora de l'alumnat dels centres educatius de la ciutat, estudiar i definir clarament la coordinació entre biblioteca pública i biblioteca escolar a la ciutat de Girona, establint les vies de comunicació i els termes de col·laboració i regir les actuacions de l'Ajuntament de Girona en aquest àmbit i definir les bases per a la planificació i la gestió dels serveis.
Una de les accions més visibles del Programa és la distribució de serveis i fons públics adreçats a la millora de les biblioteques escolars de la ciutat. Un cop aprovades les bases reguladores, s'ha aprovat la Convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars adreçades als centres educatius de Girona per al curs 2017-2018, amb tres modalitats d'ajuts:
A. Assessorament, per part d'una persona especialista en biblioteques amb l'objectiu de fer un seguiment del funcionament de la biblioteca, resoldre consultes i col·laborar en l'elaboració del projecte de la biblioteca escolar.
B. Dotació, per a l'adquisició de fons i/o equipament per a la biblioteca escolar.
C. Activa la biblioteca, per a la millora i impuls de les biblioteques escolars com a espai d'aprenentatge i de suport a la docència.
La dotació pressupostària per aquest proper curs és de 20.490 Euros, a la qual s'han de sumar els 12.000 Euros dels tres ajuts de 4.000 Euros que s’atorguen als projectes de Biblioteca escolar oberta que ja es van concedir a la convocatòria anterior per a dos cursos consecutius. Per tant, l’Ajuntament de Girona distribuirà 32.490 Euros entre els centres educatius de la ciutat com a recolzament a les biblioteques escolars.
A aquesta convocatòria hi participen en alguna o altra modalitat més del 80% dels centres educatius de la ciutat i permet, any rere any, millorar l’estat, el fons i, especialment el servei de les biblioteques escolars de la ciutat.
Els centres interessats tenen temps fins al 7 de setembre per a presentar la seva sol·licitud, a la qual hauran d'adjuntar una fitxa on es descriguin les condicions de la biblioteca, la seva actuació i quina és la sol·licitud que es formula.

CONVOCATÒRIA 2017-2018

OBTENIR INSTÀNCIA

TRAMITAR EN LÍNIA

 
Participeu a la Quina d´estiu!
06-07-2017

Es tracta d'una proposta de foment lector en la qual podran participar tots els nens i nenes usuaris de les biblioteques fins al 9 de setembre.

Les biblioteques de Girona proposen una nova activitat aquest estiu de promoció lectora. Es tracta de “La quina de l’estiu”, una acció que s’ha preparat des de la secció infantil de les biblioteques per dinamitzar l’estiu dels infants de 3 a 12 anys. Inspirada en el joc de la quina, proposa la realització de propostes i reptes de dinamització lectora, d’escriptura i creació que posaran a prova la imaginació i habilitats creatives dels més joves.
Els participants, a mesura que vagin fent les activitats proposades en la llibreta que se’ls dona quan s’inscriuen, poden aconseguir línia o quina amb el premi corresponent. Hi ha 2 tipus de llibretes amb quinze propostes adaptades a dues franges d’edat: infantil (de 3 a 6 anys) i júnior (de 7 a 12 anys).
Participar a la quina és senzill: només cal apuntar-se presencialment a la biblioteca més propera i disposar del carnet de biblioteca, que és gratuït i es pot fer en el mateix moment de la inscripció. Els participants que aconsegueixen tenir marcada tota una línia obtindran d’obsequi una xapa i els qui aconsegueixin realitzar tots els reptes proposats obtindran una nova xapa acreditant que han fet quina i entraran en el sorteig d’un premi per biblioteca.
Amb aquesta nova iniciativa, les biblioteques de Girona volen incentivar d’una forma lúdica i engrescadora la lectura i l’escriptura entre la mainada, alhora que es reivindiquen com a espai de lleure també a l’estiu.
 
Les biblioteques de Girona estenen la lectura a les piscines i a les places durant l´estiu
30-06-2017
El dilluns 3 de juliol s’inicien les Bibliopiscines a les piscines de la Devesa i a les instal·lacions del GEIEG Sant Ponç i Sant Narcís i també començarà el recorregut de la Biblioplaça per diversos barris de la ciutat.

Sota el lema de Biblioestiu, la lectura a la fresca, s’inicien els serveis de biblioplaça i bibliopiscina. Aquestes iniciatives tenen per objectiu que els ciutadans puguin  gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Són totalment gratuïts i van dirigits sobretot als infants, però també hi ha propostes per als adults. L’ús és lliure, i es pot fer préstec a casa amb el carnet de biblioteques.
La bibliopiscina torna a la seva cita anual a les piscines municipals de la Devesa amb en col·laboració amb el Servei Municipal d’Esports, que reserva un espai ombrejat a tocar de l’aigua perquè s’hi puguin dur a terme més fàcilment totes les activitats de dinamització lectora per a infants i també el servei de consulta i préstec de llibres, diaris i revistes.
Al mateix temps, l’Ajuntament de Girona col·labora amb l’entitat esportiva GEIEG perquè els socis i visitants de les piscines de l’entitat gaudeixin gratuïtament també d’un servei de bibliopiscina. Com l’any anterior la bibliopiscina s’instal·larà al complex esportiu de Sant Narcís i també a les instal·lacions de Sant Ponç.
D’altra banda, els barris on s’instal·larà la biblioplaça són: Vila-roja, Font de la Pólvora, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Devesa, Mercadal i Santa Eugènia. Durant quinze dies a cada plaça, de dilluns a divendres, els ciutadans podran acostar-se al carro mòbil que hi ha preparat amb llibres per triar les lectures que més els agradin, que són per a un públic ampli i que responen a diversos gustos literaris.
Una de les activitats més atraients a la bibliopiscina i la biblioplaça són les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. En total representen 11 actuacions al llarg de l’estiu, i complementen les activitats infantils de les biblioteques, que aquest any se centren en els Contes de nit i La Quina de l’estiu.
Podeu consultar tota la programació al web de Biblioteques de Girona. i també us podeu descarregar el fulletó aquí.

 
Horaris d´estiu dels serveis bibliotecaris
29-06-2017
 
Biblioteques de Girona organitza demà una “invasió lectora” de la ciutat per part dels clubs juvenils de lectura
28-06-2017
La trobada començarà a les 10 h de dimecres 28 de juny als jardins de la Infància i des d’aquí es farà un itinerari per diferents espais on els joves llegiran i comentaran contes, llibres de poesia o àlbums il·lustrats.

Biblioteques de Girona ha organitzat demà una “invasió lectora” dels clubs juvenils de lectura de la ciutat. Els nois i noies participants en aquests clubs es trobaran i recorreran la ciutat durant tot el matí llegint i comentant alguns dels llibres que han treballat.
L’activitat començarà a les 10 h als jardins de la Infància. Els nois i noies participants en els clubs es concentraran al voltant de l’escultura Contra l’invasor per començar l’itinerari previst. Diferents ubicacions de la ciutat es convertiran en punts de lectura on els joves llegiran i comentaran contes, llibres de poesia o àlbums il·lustrats.
La primera parada del recorregut serà l’escultura Lletres toves, de Torres Monsó, ubicada a la plaça de Pompeu Fabra, des d’on se seguirà cap a la plaça de Josep Pla, la plaça dels Raïms, el claustre de la Catedral i, finalment, la presó del Museu d’Art de Girona, on els joves llegiran un conte de Prudenci Bertrana.
Aquesta acció s’ha ideat amb el format d’“invasió lectora” amb l’objectiu principal d’ajudar a fer visible que els joves d’entre 13 i 17 anys sí que són lectors i trencar amb l’estereotip que lectura i joventut són pols oposats.
 
Per Sant Joan, bústies tancades
22-06-2017
Us informem que per motius de seguretat les bústies de retorn de préstec de totes les biblioteques públiques de Girona romandran tancades del 23 al 25 de juny. A partir del 26 de juny a les 9:00 h les bústies tornaran a estar operatives. Preguem disculpeu les molèsties que això us pugui ocasionar.
 
Les mirades a Vázquez Montalban / Pepe Carvalho
21-06-2017

El proper dijous 22 de juny a les 19 h. a la Biblioteca Carles Rahola, tindrà lloc la inauguració de l'exposició Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho.
Aquesta exposició col·lectiva de diferents artistes visuals de primer nivell, en homenatge a Manuel Vázquez Montabán, per reivindicar la figura literària dels seu personatge Pepe Carvalho amb obres sobre paper i escultura. Una oportunitat d'unir literatura i art.
La mostra es podrà visitar fins el 27 d’agost.
 
La història de Hans Menscher guanya el Premi a Millor Booktrailer de la proposta educativa “Llegeix, càmera i...acció!”
20-06-2017

Els guardons d’enguany han valorat la feina feta pels joves dels instituts FEDAC Sant Narcís de Girona i Pere Alsius de Banyoles.
El booktràiler sobre la història del pintor Hans Menscher del llibre Obabakoak, de Bernard Atxaga, fet per un grup d’estudiants de l’Institut Pere Alsius, ha obtingut el Premi al Millor Booktràiler de l’edició 2017 de la proposta educativa “Llegeix, càmera i... acció!”. Cristina Torrent, Àngela Bustins, Anna Bramon, Laura Llorens i Yasmina Afrandouch han fet un projecte amb el qual han aconseguit generar interès per llegir aquesta història i amb el qual han aconseguit plasmar l’art de la narració en imatges.
Després de tot un curs escolar descobrint i treballant com fer un tràiler d’un llibre, els alumnes participants a “Llegeix, càmera i... acció!” van assistir el dijous 15 de juny a la presentació conjunta dels treballs realitzats i a l’entrega de premis d’aquests treballs, en un acte que es va fer als cinemes OCINE de Girona.
El recurs educatiu “Llegeix, càmera i... acció!” està impulsat  pels serveis educatius del Museu del Cinema i Biblioteques de Girona. Des del setembre d’aquest curs escolar 25 alumnes del FEDAC Sant Narcís de Girona i 92 alumnes de l’Institut Pere Alsius de Banyoles han treballat per produir un total de 26 booktràilers.
La proposta educativa vol potenciar el gust per la lectura dels joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual (preproducció, producció, postproducció i difusió) gràcies a la lectura prèvia d’un llibre escollit per ells mateixos. De fet, la tria del llibre és el punt d'inici d'aquest projecte anual que se centra en l'elaboració d'aquest audiovisual que acaba amb la seva presentació i difusió pública.
Si cliqueu AQUÍ podreu visualitzar una selecció dels millors booktrailers elaborats.

 
Els camins del teu viatge
15-06-2017
Les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus organitzen el quart concurs de fotografia d’Instagram “Els  camins del teu viatge”.

Inspirat en el títol del cicle que  durant els mesos de maig i juny aplega xerrades, tallers i exposicions de llibres sobre viatges en les biblioteques de Girona, es convida els viatgers i aficionats a la fotografia a participar en el IV Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent fotogràfic. Per fer-ho, les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i el guanyador/a serà escollit per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia.

El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia  guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.

El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dilluns 26 de setembre de 2017 en el Facebook i Twitter de Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.

La imatge que il·lustra la notícia és de Núria Pigem i va ser la guanyadora en l'edició de 2016.

 
Girona tornarà a oferir espais d’estudi nocturn per preparar la selectivitat
23-05-2017

De l’1 al 14 de juny, tres equipaments de Girona referents en l’àmbit bibliotecari i juvenil, L’Estació Espai Jove, la Biblioteca Ernest Lluch i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona (UdG), obriran en horari nocturn per oferir espais d’estudi especialment adreçats a l’alumnat de batxillerat que hagi de preparar la selectivitat.
Pensant que els estudiants de 2n de batxillerat són futurs estudiants universitaris, la biblioteca de la UdG del Campus de Montilivi els permetrà l’accés entre els dies 1 i 14 de juny, de diumenge a dijous, de les nou del vespre a les tres de la matinada.
La Biblioteca Ernest Lluch i l’Estació Espai Jove també ofereixen aquest servei i de l’1 al 14 de juny, de dilluns a divendres, estaran oberts fins a les dotze de la nit.
Aquest és un servei demanat per instituts i per estudiants, ja que els joves podran trobar en aquests equipaments un espai tranquil i amb serveis adequats per a l’estudi, per poder preparar amb garanties d’èxit el pas als estudis universitaris. Els anys anteriors aquesta proposta ha tingut bona acollida entre el col·lectiu d’estudiants.
En el cas de la Biblioteca Ernest Lluch i l’Estació Espai Jove, l’alumnat es podrà connectar a la xarxa Wi-Fi i podrà fer ús dels ordinadors d’ús públic. En el cas de la biblioteca universitària el servei serà únicament i exclusivament d’ús dels espais per a l’estudi.
La novetat d’aquest any és que a la Biblioteca Carles Rahola s’habilitarà una sala per a estudi, amb capacitat per a 45 persones, durant el període de l’1 al 14 de juny en horari d’obertura habitual, amb l’objectiu d’atendre l’increment de demanda d’aquests dies.
A més d’aquest servei específic cal recordar que les biblioteques de Girona disposen de sales per a l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar les sales de treball de les quals disposa la Biblioteca Carles Rahola, que cal sol·licitar prèviament atesa la seva gran utilització, i la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament.

 
Les biblioteques tornen "A la carretera"
08-05-2017
Comença el 5è cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera” organitzat per les Biblioteques de Girona i la llibreria Ulyssus.

Com cada mes de maig en els darrers cinc anys, les biblioteques de Girona, juntament amb la llibreria Ulyssus, conviden a la descoberta de diversos indrets del món de la mà de viatgers escriptors disposats a compartir les seves experiències de viatge a l’entorn d’una afició, d’una inquietud personal o d’una opció professional, i a conèixer els llibres en què han traslladat aquestes vivències.
L’eix central del cicle, que tindrà lloc durant cinc dijous consecutius a partir de l’11 de maig, són les xerrades de viatgers i exploradors a qui el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una important font d’experiència, de coneixement i de sensacions.
Les xerrades d’aquesta cinquena edició comencen amb el periodista Jaume Sanllorente de l’ONG Sonrisas de Bombay que, l’11 de maig a la Biblioteca Ernest Lluch, parlarà de perquè considera: l’escriptura com a compromís social. Viatjarem a l’Índia, Filipines i Bangladesh tot presentant els llibres que ha publicat sobre Àsia i els asiàtics.
En Jordi Bosch i la Susanna Rodríguez visitaran la Biblioteca Just M. Casero el 18 de maig i compartiran la seva ruta pels antípodes. El seu roadtrip l’han recollit en el blog Companys de Viatge i al seu debut literari: Nova Zelanda, l’últim paradís?
El gironí Jordi Mercader després de coronar els seus tresmils i recollir-ho en un llibre ara ens ve a presentar la seva experiència per Àfrica després d’haver pujat al Kilimanjaro: sostre del continent africà.
La següent parada, portarà en Quim Carreras l’1 de juny a la Biblioteca Carles Rahola. Parlant des de l’Atlàntic recull la seva travessia en solitari per aquest oceà amb tot el que això comporta.
El cicle es clourà a la Biblioteca Salvador Allende el 8 de juny, on la Neus Real, presentarà la vida i obra d’Aurora Bertrana com a autora i com a viatgera a la xerrada: “Imprudència” Bertrana: els viatges d’una escriptora aventurera.
Les xerrades s’acompanyaran de seleccions de fons sobre viatges a cada biblioteca i d’altres activitats, com hores del conte, presentacions, exposicions, tallers per organitzar el viatge des de casa (a les biblioteques Ernest Lluch i Just M. Casero) i el concurs de fotografia mitjançant Instagram Els camins del teu viatge.
Podeu descarregar-vos el fulletó aquí mateix.

 
El món de Cervantes de la ma de 16 personatges
24-04-2017
Fins l'11 de maig es pot visitar a la Biblioteca Carles Rahola l'exposició: “16 personajes que maravillan y... Miguel de Cervantes”.
Aquesta exposició repassa la vida literària de Cervantes (1547-1616) a través d’un recorregut per la seva obra: des de la seva primera creació La Galatea (1585), a l’última Los Trabajos de Persiles y Sigismunda, que es va publicar pòstumament (1617). A través d’imatges i paraules, la mostra presenta alguns dels personatges literaris de Cervantes: Galatea, Persiles y Segismunda, Don Quijote, Sancho Panza, Dorotea i molts més, que conviden a la lectura.
 
Per Sant Jordi... Revetlla, Llegenda i Novetats
18-04-2017
R, LL i N: serien les propostes imperdibles que Biblioteques de Girona ofereix per la Diada de Sant Jordi.

R) A la biblioteca Antònia Adroher es farà una lectura viva de textos de Mª Mercè Marçal amb la participació dels centres educatius del barri, entitats, participants dels clubs de lectura i usuaris de la biblioteca. A la Biblioteca Ernest Lluch s’oferiran un parell d’activitats per a adults i un club de lectura infantil. La Biblioteca Just M. Casero segueix amb la Revetlla, una activitat que inclou espectacle, recomanació literària i refrigeri; a la Biblioteca Salvador Allende es farà un tastet de recomanacions literàries, amanides amb coca i cava.
LL) Els més petits reviuran la llegenda en forma d’hora del conte a la biblioteca escolar de Montfollet, a l’Allende, a la Casero i a la Lluch. Els infants que vulguin regalar una rosa original, poden anar a la Biblioteca Carles Rahola per gaudir del taller de roses de paper.
N) Per famílies, adults interessats en la literatura infantil i juvenil, i professionals de l’educació s’ofereixen dues presentacions de les novetats recomanades pel grup CLER, una a l’Adroher i una a la Rahola.
La majoria d’activitats es concentraran el divendres 21 d’abril però millor consultar aquí.

 
Horaris de Setmana Santa
12-04-2017
 
Millorem la informació de les activitats
31-03-2017
A partir d'aquesta primavera, trobareu les activitats de les biblioteques de Girona recollides en cinc butlletins trimestrals (un per a cada equipament) on trobareu recollides les propostes que us oferim.
A més de trobar aquesta informació en paper a les biblioteques, també la podeu descarregar des del web www.bibliotequesdegirona.cat.
Un munt d'activitats al vostre abast!
Biblioteca Carles Rahola
Biblioteca Antònia Adroher
Biblioteca Ernest Lluch
Biblioteca Just M. Casero
Biblioteca Salvador Allende
 
Biblioteques de Girona se suma al Festival de literatura MOT 2017 que es proposa “Escriure el passat”
22-03-2017

Escriure el passat, des de la Biblioteca Carles Rahola, el nucli gironí del festival.

Escriure el passat, amb una exposició de fons, senyalitzada tant a biblioteques com a llibreries amb l’etiqueta #ESPAIMOT.

Escriure el passat lluny de casa, amb la guia bibliogràfica que recull exemples en diferents suports (àlbums, contes, novel·les, DVD) d’aquells qui lluny de casa estant, escriuen el passat.

Escriure el passat i mostrar-lo, amb aparadors culturals a les biblioteques de Girona.

Escriure el passat i convertir-lo en un microrelat, que  cap en un tuit.

Escriure el passat gaudint d’un festival literari ben present.

 
Setmana de la Felicitat a l´Esquerra del Ter i Sant Gregori
21-03-2017

El 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides proclama el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat” per reconèixer la rellevància de la felicitat i el benestar com a aspiracions universals dels éssers humans i la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs.
Diferents serveis, associacions i grups del Sector de l’Esquerra del Ter i de Sant Gregori es volem sumar a aquesta iniciativa inspirats per la recomanació del Dr. Figueres “ser optimista i feliç genera salut”. Sota el lema “La felicitat és dins teu” s'han previst un seguit d’activitats adreçades a la comunitat amb l’objectiu de millorar els nivells de felicitat.
La Biblioteca Antònia Adroher, a com a servei molt implicat en els processos comunitaris del barri, participa activament a la setmana amb diverses propostes: exposició de fons, recull de documents i un laboratori de lectura.
Podeu consultar la programació aquí.

 
Nova edició del concurs A peu de foto
15-03-2017
Enguany arriba la cinquena edició del concurs A peu de foto. Aquesta proposta, organitzada pels serveis de Biblioteques i Joventut de l'Ajuntament de Girona, consisteix en escriure un microrrelat a partir d'una imatge que els organitzadors penjaran a Twitter.
Com en anys anteriors, el concurs forma part de les activitats relacionades amb el MOT Festival de literatura 2017 que tindrà lloc entre els dies 23 de març i 1 d'abril a Girona i Olot.
Per a més informació, seguiu els perfils @biblioteques_gi i @Joventut_gi i consulteu les bases aquí.
 
L’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya promouen una exposició per commemorar l’aniversari de la mort de Ramon Llull
07-03-2017

La mostra “La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull”  es podrà visitar fins al 14 d’abril a la Sala de Lectura Girona Centre.
L’Ajuntament de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya promouen una exposició per commemorar el setè centenari de la mort de Ramon Llull, l’autor més universal de la literatura catalana. Es tracta de la mostra “La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull” i que es podrà veure a la Sala de Lectura de Girona Centre fins al 14 d’abril.
L’exposició pretén atraure i sorprendre i es planteja com un espai de reflexió configurat per quatre elements escultòrics: quatre lletres que obliguen el passejant a un primer acostament per saber-ne més i a seguir còmodament per interactuar amb els continguts. L’espai inclou pantalles interactives que permetran un apropament als continguts que afavoreix múltiples nivells de lectura i profunditat, a més d’auriculars que es connecten a les quatre pantalles i altaveus per accedir al contingut sonor.
Aquesta activitat està inclosa dins la programació de l’Any Llull i ha estat produïda per ser exposada a diferents universitats de França, Gran Bretanya, Alemanya i diferents localitzacions del nostre país.
L’Institut Ramon Llull és el responsable del programa internacional de l’Any Llull, que ha tingut, durant el 2016, l'objectiu de reivindicar l’aportació d’aquest pensador i escriptor al món de les lletres i fer conèixer al públic general la influència que el seu pensament ha exercit en l’obra de nombrosos intel·lectuals europeus.
Els amplis interessos de Llull van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, des de la filosofia i la teologia fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana i que inclou títols emblemàtics com el Blanquerna –amb el Llibre d’Amic e Amat–, el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil.

 
Més d’una desena de concerts a les Biblioteques de Girona escalfen l’ambient per als Premis Enderrock 2017
24-02-2017
Enderrock porta la música a les Biblioteques de Girona amb més d’una desena de concerts en tres dies (2, 3 i 4 de març). Es tracta de concerts de petit format d’artistes gironins emergents que tenen com a objectiu escampar la música pels barris de Girona i que la ciutat visqui de ple els Premis Enderrock 2017 – XIX Premis de la Música Catalana.

El dia 2, encetarà el cicle Vol Menor a la Sala de Lectura Girona Centre (19 h.) i Ca Vell, l’alter ego del músic gironí Marc Puntunet, actuarà a les 19.30 h. a la Biblioteca Salvador Allende.
El divendres 3, serà el torn de Marta Pérez (Bib. Carles Rahola/18.30h), de Senyor Mit (Bib. Antònia Adroher/19h), Eduard Gener (Sala de Lectura Girona Centre/19h), Mireia Vilalta interpretarà temes del seu primer treball, Apnea a la Bib. Just M. Casero, 19.30h, Lakaste (Bib. Salvador Allende/19.30h) i Parellop (Bib. Just M. Casero/20h).
La progamació de concerts el tancarà el dissabte 4 de març Pau Blanc (Bib. Ernest Lluch/12.30h) i Edward Estlin (Bib. Carles Rahola/18.30h).
Podeu consultar el programa complet aquí.

Viquimarató musical
D’altra banda, l’Espai Marfà, amb la col·laboració de l'EUMES (Escola de Música Avançada i So de Girona) acull per segon any consecutiu la Viquimarató Musical que ja té obertes les inscripcions aquí.  Per a aquesta Viquimarató, la redacció d’Enderrock col·laborarà activament a la Viquitrobada proporcionant tota la informació necessària als viquipediestes a través dels continguts d’Enderrock.cat i els números de la revista en paper.

Música a les biblioteques
Durant la primera setmana de març les Biblioteques de Girona dedicaran un espai als Premis Enderrock, amb música i publicacions dels grups finalistes. Aquestes mostres es completaran amb l’edició d’un fulletó amb informació dels millors discos de l’any per Enderrock que es poden trobar en préstec a la xarxa de biblioteques gironines. A més, cal recordar que a totes les biblioteques del país s’hi pot consultar la revista Enderrock.

 
Accés digital de més de 5.000 diaris i revistes de tot el món a través de les biblioteques.
17-02-2017
Gràcies a la connexió a la plataforma digital Pressreader,  que ha impulsat la Diputació de Girona, les persones usuàries de les biblioteques poden accedir als continguts mitjançant els ordinadors de la biblioteca o dispositius personals.

L'accés a les publicacions es fa mitjançant IP i per entrar-hi només és necessari connectar-se a la sessió del wifi de la biblioteca, validar-se i teclejar en un navegador www.pressreader.com o, si ho fa des de la seva tauleta o telèfon intel·ligent, descarregar-se l’aplicació, compatible amb qualsevol dispositiu i sistema operatiu.
Un cop a dintre la plataforma, tindrà a l’abast 5000 publicacions de tot el món i múltiples avantatges, com l’hemeroteca de 90 dies de revistes i diaris;  accés remot de 7 dies per tots els usuaris en els seus dispositius personals, localització de biblioteques més properes, eines per compartir, traduir, escoltar, imprimir...
No només es pot accedir als continguts de Pressreader mentre s’estigui a dintre la biblioteca, sinó que l’enllaç es mantindrà a la memòria del l’ordinador portàtil, tauleta o telèfon intel·ligent perquè s’hi pugui accedir-hi des de qualsevol lloc durant 7 dies després de la darrera connexió a la biblioteca.
La implantació de Pressreader a les biblioteques gironines del Sistema de Lectura Pública és una prova pilot que abasta a 31 biblioteques de la demarcació de Girona, entre elles, les biblioteques municipals de la ciutat.

 
Tenim en compte la vostra opinió
10-02-2017

Després d'haver recollit més de 600 enquestes entre els usuaris de les biblioteques, posem en coneixement els resultats en un resum dels mateixos.
Un any més el que més heu valorat és l'atenció del personal que dia a dia us atèn des de cada biblioteca. Amb tot encara ens queden coses per poder millorar i prenem bona nota de les vostres aportacions i suggeriments.
Gràcies per la vostra participació, la opinió de les persones usuàries ens ajuda a millorar.  


 
El Menú de Lletres de les biblioteques del Gironès s’apropa al Japó i la seva literatura
26-01-2017

Les biblioteques públiques del Gironès han escollit la literatura nipona com a eix central de la 5a edició del Menú de Lletres. Sota el títol “Literatura japonesa” difondran, durant tot el mes de febrer, els seus fons relacionats.
Com és habitual, aquesta proposta es basa en l’exposició i recomanació de llibres i pel·lícules, per donar a conèixer una cultura que ens queda molt llunyana.
Cadascuna de les biblioteques participants exhibirà un aparador temàtic sobre literatura i cinema japonesos i s’editarà una guia de lectura que es distribuirà a cada equipament i es podrà consultar virtualment als respectius webs. La selecció de fons ha anat a càrrec de Nipponia Idiomes.
Paral·lelament, s’han programat algunes activitats divulgatives. La Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Gregori, oferirà un taller d’origami a càrrec de Toshie Nagashima el divendres 10 de febrer a les 18 h. La Biblioteca Antònia Adroher ha organitzat un taller de dibuix manga per al dissabte 11 de febrer a les 11.30 h i la nova Sala de lectura Girona Centre el dia 21 de febrer a les 17.30 h acollirà una hora del conte titulada Kamishibai: contes amb un teatret japonès de paper; ambdues accions són a càrrec de Nipponia Idiomes.
Diversos clubs de lectura comentaran obres japoneses a les seves sessions previstes per al febrer.
Val la pena esmentar que a aquesta iniciativa, que fins ara promovien les biblioteques de l’àrea urbana de Girona, s’hi ha sumat la majoria de biblioteques de la comarca, a partir d’un acord de col·laboració conjunt.

 
Consulteu les novetats
23-01-2017

Us recordem que mitjançant l'apartat de Novetats del web podeu consultar les darreres adquisicions de les biblioteques.
Generalment pengem butlletins de novetats a principis i a mitjans de mes, però també fem un tractament específic del nou fons que adquirim. Tot això amb un afany de renovació constant de la oferta.
Estigueu al cas i no us perdeu les darreres novetats.    

 
Tancament temporal de la Biblioteca Just M. Casero
18-01-2017

A causa d'una avaria en els sistemes de climatització i tenint en compte l'onada de fred, la Biblioteca Just M. Casero romandrà tancada com a mínim fins divendres. Disculpeu les molèsties.
L'ARRANJAMENT DE L'AVARIA SEMBLA QUE QUEDARÀ RESOLTA DURANT EL DIA D'AVUI, ÉS PREVIST QUE DEMÀ PUGUEM A OBRIR.

 
Cadàver exquisit - Una proposta de creació col·lectiva
13-01-2017

Garirebé 100 anys després, la Biblioteca Carles Rahola vol recuperar aquest joc literari i adaptar-lo al segle XXI. A través d'un blog, diferents escriptors gironins proposaran l'inici d'una història i qualsevol persona podrà continuar el relat.
El Cadàver exquisit és un joc col·lectiu inventat pels surrealistes al voltant de l’any 1925. El seu origen es troba a un joc de saló on els participants escrivien una part del relat i el passaven a un altre perquè aquest el continués, sense saber el que havien fet els altres participants prèviament. La primera frase que es va crear va ser la que li va donar nom: Le cadavre – exquis – boira- le vin – nouveau (“El cadàver-exquisit-beurà-el vi-nou”).
Des de la Biblioteca Carles Rahola volem recuperar l’essència d’aquesta pràctica i convidar a la creació col·lectiva de textos. Per tal de fer-ho possible s’ha creat aquesta pàgina web que permet la participació tant des de casa com des de l’ordinador que tenim preparat per a aquest ús al Quiosc d’actualitat (planta baixa).
Cada mes un autor de les comarques gironines ens ofereix el primer escrit, que serveix com a inspiració per iniciar el cadàver exquisit. Els participants poden escriure el seu text a l’espai “Deixa un comentari” del blog, i des de la biblioteca es publicarà l’escrit enviat. Així doncs, sempre es visualitzarà el darrer text rebut, i fins que no s’acabi el període no es publicarà el cadàver exquisit amb tots els textos enviats.
L'escriptora gironina Mar Bosch, serà l'encarregada d'encetar el proper cadàver exquisit de la biblioteca.

 
Nou servei per raons d´higiene
27-12-2016

Per raons sanitàries, a partir del 2017 les revistes i els diaris a les biblioteques de Girona s’hauran de llegir amb guants de cotó, que es posaran a disposició dels lectors i lectores.
Es tindran en compte possibles al·lèrgies i, per aquest motiu, els guants esmentats seran de cotó hipoal·lergènic.
Esperem comptar amb la comprensió i col·laboració de tothom.
Gràcies.

 
Horaris de Nadal
23-12-2016


 
Et demanem la teva opinió per millorar
21-12-2016

Encara ets a temps de valorar la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de l'enllaç al web de Biblioteques. La teva opinió ens interessa molt per poder millorar els nostres serveis.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50 euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.

 
La Llufa i la Llufeta són a les biblioteques
12-12-2016

Durant el mes de desembre les Biblioteques de Girona ambientarem el Nadal amb una proposta de folklore molt nostrada: La Llufa, el ninot de paper que tradicionalment es penja a l’esquena el dia dels Sants Innocents. Trobareu dues propostes: una adreçada al públic més adult (La Llufa) i una al públic infantil (La Llufeta)
LA LLUFA:
Aquesta icona ens servirà per proposar una selecció i recull de llibres d’humor, per decorar els espais amb un aparador cultural i, fins i tot, per compartir alguna sorpresa o innocentada amb els usuaris lectors que s’atreveixin a visitar-nos el dia 28 de desembre. Com sempre, els llibres i revistes de la guia es podran endur en préstec, i ajudar així a passar el tràngol dels dinars familiars amb comentaris literaris i humorístics.

LA LLUFETA:
Per als més petits, les biblioteques hem adaptat aquesta icona popular i hem creat El joc de la Llufeta, un divertit joc de pistes adreçat als petits lectors. El joc consisteix en què durant cinc setmanes descobrirem cinc personatges carismàtics de literatura infantil i juvenil. Cada dia desvetllarem una pista sobre el personatge: com és, una imatge de com vesteix, alguna característica del seu caràcter, contextualitzem el seu entorn... Els infants més atents podran omplir una butlleta amb la seva sospita i dipositar-la a la bústia de la Llufeta. Cada divendres serà el dia escollit per revelar la identitat del personatge i de l’infant guanyador, que tindrà com a premi un llibre i alguna sorpresa més... En el cas que hi hagi més d’un encertant, es farà un sorteig. Us animeu a participar-hi?

 
Les biblioteques amb la Marató
09-12-2016
Biblioteques de Girona s'ha adherit a la marató de TV3, enguany dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Si us arribeu a la Biblioteca Ernest Lluch o Salvador Allende, fins el 31 de desembre podreu comprar un llibre que s'ha rebut fruit de donacions i la recaptació íntegra anirà destinada a col·laborar amb aquesta campanya solidària.

Pel preu de 2 euros podrà col·laborar amb la Marató i la teva solidaritat té un reconeixement.
 
Pont del desembre
02-12-2016
 
Valora les Biblioteques de Girona
16-11-2016
Hem posat en marxa l’enquesta de 2016 perquè valoris la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de correu electrònic o de l'enllaç al web de Biblioteques. La teva opinió ens interessa molt per poder millorar els nostres serveis.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.
 
6a Jornada de formació del voluntariat de lectura fàcil
11-11-2016

Avui divendres 11 de novembre a les 17h tindrà lloc a la Biblioteca Antònia Adroher, la 6a Jornada de formació del voluntariat de lectura fàcil

Aquesta Jornada té com a objectiu ser un espai de trobada i formació per aquelles persones ue participen com a voluntàries en el Programa de lectura Fàcil. La inicitiva de voluntariat consisteix en compartir lectures amb gent gran que estan a residències i que tenen més difícil l'accés als llibres, la paraula escrita i la lectura. És una experiència enriquidora per ambdues parts que aglutina a una trentena de persones de tota la ciutat.

17 h Benvinguda presentació

17.05 - 18.30 h Xerrada: “Alimentant el cervell. Com potenciar la nostra memòria a través d’una bona alimentació”, a càrrec de Gemma Ros, llicenciada en Biologia per la Universitat de Girona i màster en Nutrició i Salut per la Universitat Oberta de Catalunya. 

Tenir uns bons hàbits alimentaris és necessari per tal que el nostre cervell es desenvolupi correctament i per evitar el deteriorament de les funcions cognitives. Però sabem com hem de menjar per aconseguir-ho? Podem millorar el rendiment acadèmic consumint determinats aliments? I augmentar la capacitat de concentració? I millorar la memòria? En aquesta xerrada exposarem conceptes bàsics de nutrició per descobrir com ha de ser la nostra alimentació i aprendrem a planificar un menú saludable de manera ràpida i senzilla.

18.30 - 18.50 h Descans - berenar

18.50 - 20.30 h Taller: “L’art d’explicar contes”, a càrrec de Joan Boher, escriptor i especialista en activitats de dinamització lectora; llicenciat en Filologia Catalana i Màster en Promoció de la Lectura.

“L’art d’explicar contes” és un taller formatiu que vol oferir al públic interessat les eines bàsiques que ens permetran iniciar-nos en l’art d’explicar contes. A partir dels diferents sistemes per explicar històries (lectura en veu alta; àlbum il·lustrat…) ens centrarem en la narració oral, l’art d’explicar contes amb la veu i el cos. El taller serà eminentment pràctic, amb la realització d’exercicis d’expressió corporal, veu i improvisació.

 
Obertura de la Sala de lectura Girona Centre
03-11-2016

La Sala de lectura Girona Centre és un servei de Biblioteques de Girona que estarà actiu fins a l’obertura de la nova Biblioteca Ernest Lluch. S’ha ideat com un espai de lectura per a tots els públics que ofereix els serveis bibliotecaris bàsics.

L’Ajuntament de Girona ofereix a partir del proper divendres dia 4 de novembre un nou servei bibliotecari a la ciutat. Després del tancament de la biblioteca Pública de Girona a la Casa de Cultura per al trasllat a la nova seu com a biblioteca Carles Rahola, el centre de la ciutat va restar sense servei bibliotecari. Tot i que està previst el trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch, a la Casa de Cultura, mentre no es realitzin les obres, s’oferiran els serveis bibliotecaris bàsics gràcies a la Sala de lectura que s’ubica en l’espai on s’ubicava l’antiga zona infantil de la Biblioteca Pública.
La Sala de lectura comptarà amb els serveis de préstec a sala i, amb el carnet de la biblioteca, les persones usuàries es podran endur els mateixos documents que a qualsevol altra biblioteca.
Es compta amb un fons inicial de 1.500 documents, entre els quals hi ha llibres per a diversos públics (adults, joves i infants), també fons audiovisual i diaris i revistes.
Es disposa de dos ordinadors d’accés públic a Internet i servei wi-fi a tota la sala.
Així mateix, s’oferirà una programació d’activitats, especialment adreçada al públic infantil.
L’horari d’obertura serà de dilluns a divendres de 17 a 20 h.
Aquest servei permetrà recuperar un espai de lectura al centre de la ciutat i, en especial, en un edifici on tradicionalment havia estat molt present.
Cal esmentar que, fruit de les obres realitzades, ha quedat al descobert i visible un espai patrimonial. En aquest sentit, es pot veure el traçat de l’antic carrer Fontanilles i del pati i part de les estances d’una casa d’aquest carrer. Els materials arqueològics localitzats indiquen una cronologia de fundació de finals del segle XIII i principis del segle XIV.
Aquest servei compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que ha cedit l’espai que anteriorment ocupava la Biblioteca Pública per a ubicar-hi aquest servei i, en el futur la Biblioteca Ernest Lluch. Així mateix, també compta amb el suport del Sistema de lectura Pública de la generalitat de Catalunya, que possibilitarà que aquesta Sala tingui accés al catàleg col·lectiu i aquest sigui consultable i accessible de la mateixa manera que qualsevol biblioteca pública.
L’acte d’inauguració tindrà lloc el proper divendres dia 4 de novembre a dos quarts de sis de la tarda a la casa de Cultura de Girona.
Més informació aquí.

 
Veredicte del 4rt Concurs de relats breus de terror de La Marfà
28-10-2016
Ahir al vespre una vintena de persones van reunir-se a la Biblioteca Salvador Allende per assistir a la sessió "Lectures de terror".

En aquest esdeveniment, que ja s'ha convertit en un acte tradicional de la biblioteca, es va fer una lectura en veu alta de relats del gènere de terror. Es va començar per un fragment de Frankenstein que enguany ha celebrat 200 anys i, després d'explicar com es va gestar aquesta novel·la bicentenària i d'on prové la festa de Halloween, van arribar altres lectures i l'entrega de premis pels dos relats guanyadors de la present edició del concurs.

Les persones guanaydores van ser:

Iris Martí, en la categoria A (13-18 anys) amb el relat Qui m'havia de dir que l'inici d ela meva fi seria el meu desè aniversari?

Xavier Jacomet, en la categoria B (18-30 anys) amb el relat Atrapada

Totes dues van ser premiades amb un val de cent euros per a la compra de llibres. Podeu llegir els relats clicant al títol.

El jurat va destacar la satisfacció de poder llegir tipus de terror molt diferents i d'haver trobat gairebé tots els prototips de personatges d'aquest gènere. També van comentar que s'havia batut un rècord de recepció de relats, tot i que alguns havíen arribat fora de termini. Es va aprofitar per anunciar que l'edició del 2017 serà la del 5è aniversari del concurs i hi haurà novetats i sorpreses. llegir més
 
Lectures de terror
24-10-2016
El proper 27 d'octubre tindrà lloc la cita anual amb el terror que ens proposa la Biblioteca Salvador Allende. Durant la mateixa es programen diverses activitats per passar-ho de por! Lectura en veu alta, entrega de premis del 4rt Concurs de Relats de Terror de La Marfà i la projecció dels curtmetratges guanyadors de l'Acocollona't 2015.
Aquesta activitat està organitzada per la Biblioteca Salvador Allende i Servei d'Informació Juvenil de l'Espai Marfà i compta amb la col·laboració de:  Acocollona't, Festival de cinema fantàstic i de terror de Girona
 
Avui estem de dol per la mort del nostre company Joan Casalprim
21-10-2016
 
Biblioteques 2.0, el repte de la 11a Jornada de Biblioteques Escolars
18-10-2016

La Jornada de Biblioteques Escolars, que anualment convoca a mestres i responsables de biblioteques escolars, tindrà lloc el proper 25 d’octubre a la biblioteca Carles Rahola.

L’Ajuntament de Girona, dins del programa de biblioteques escolars, organitza anualment aquesta jornada de formació i intercanvi d’experiències entorn de la biblioteca escolar. Aquest curs se’n celebra l’onzena edició, titulada Biblioteques escolars 2.0.
Obriran la jornada la regidora d’Educació, Isabel Muradàs i el regidor de Cultura, Carles Ribas. A continuació, Albert Correa, mestre i bibliotecari, coordinador del Grup de Treball de Biblioteques escolars del Servei Educatiu Ciutat de Badalona, oferirà la ponència Biblioteques escolars 2.0.
Potseriorment es desenvoluparan quatre taller de forma simultània: Creem un cànon de literatura per a l’ESO; Recursos web per a la biblioteca escolar;  Laboratori de lletres i imatges: Lectures al cub i les apps literàries. criteris de selecció i possibles usos escolars.
La part final permetrà conèixer els projectes desenvolupats gràcies als ajuts Activa la Biblioteca durant el curs 2015-2016.
Clourà la jornada l’alcaldessa de Girona, Sra. Marta Madrenas, que lliurarà les subvencions Activa la biblioteca i Biblioteca escolar oberta al barri d’aquest curs 2016-2017.
La jornada està ambientada en el clàssic de Sebastià Sorribas El zoo d’en Pitus, que enguany celebra els 50 anys de la seva publicació.
L’acció formativa del Programa de Biblioteques Escolars es completa amb tallers de formació al llarg de l’any i amb trobades periòdiques amb les biblioteques escolars de secundària.
Per consultar el programa de la jornada clicar aquí.
Per formalitzar inscripcions, clicar aquí.

 
Imatge guanyadora del Concurs d´Instagram Els camins del teu viatge
27-09-2016
Durant els mesos d'estiu s'han pujat imatges a Instagram de camins, carreteres o corriols en el marc del concurs "Els camins del teu viatge" que organitzen Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus. S'han rebut prop d'un centenar de fotografies de diversos llocs del món, alguns de propers i altres de més llunyans. Reunit el jurat el passat dia 23 de setembre va decidir atorgar el premi a la imatge "Un must al Japó" de Núria Puigmal Santacreu. La imatge està presa al Santuari Xintoista de Fushimi-inari a la ciutat de Kioto. Enhorabona a la guanyadora, que s'enduu un lot de llibres per valor de 50 €. La fotografía guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent.
 
Busquem persones per al nostre voluntariat de lectura amb gent gran
23-09-2016
Biblioteques de Girona fa una crida a les persones solidàries que vulguin participar en el Voluntariat de Lectura Fàcil, que es porta a terme en col·laboració amb Sanitas Residencial i la Residència de Gent Gran de la Creu de Palau. Aquest voluntariat consisteix a acompanyar en la lectura gent gran que per raons físiques o cognitives ha deixat de llegir o li costa fer-ho. Les lectures en veu alta de tot tipus de textos, siguin llibres, revistes o diaris, permeten a aquestes persones reprendre el gust per les històries narrades o sentir-se informades i connectades als esdeveniments de la societat. El voluntariat es fa un cop a la setmana durant una hora, i n’hi ha prou per veure, a mitjà termini, una millora del benestar dels residents. En aquests moments ja hi ha persones que estan fent aquesta tasca, però en necessitem més; tenim residents que s’estan esperant! A més, si t’apuntes entre el setembre i l’octubre podràs participar en la jornada de formació que cada any preparem per als voluntaris amb la idea, també, de compartir experiències. Contacta amb la Biblioteca Ernest Lluch (972426368) per tenir-ne més informació o escriu a lecturafacil@ajgirona.cat.
 
Què podem veure a Temporada Alta? Conversa amb Salvador Sunyer
29-08-2016

Qui millor que el director del festival per fer cinc cèntims del que podrem veure als escenaris de Temporada Alta 2016. Aquesta xerrada és una col·laboració de Biblioteques de Girona amb Temporada Alta, que pretén ser un recorregut pels diferents espectacles del festival de la mà del seu principal programador i director del certamen. En el marc de l’acte es presentarà el recull de material sobre teatre al voltant de la programació del Festival, que podreu trobar a les cinc biblioteques públiques de Girona. Per últim, també es donarà el tret de sortida a una nova edició del club de lectura de teatre “Llegim teatre” en el qual es llegeixen obres programades a Temporada Alta, el teatre Municipal i el TNC.
Divendres 2 de setembre, a les 19 h
Auditori de la Biblioteca Carles Rahola

 
Apunta’t al Club! N’hi ha un per a tu!
23-08-2016

Les biblioteques de del Gironès oferim enguany 46 clubs de lectura adreçats a lectors i lectores de totes les edats i gustos literaris.

Amb la tornada de les vacances d’estiu iniciem de nou els clubs de lectura a les biblioteques del Gironès. En total, som 14 equipaments bibliotecaris que oferim 46 clubs adreçats a lectors i lectores de totes les edats amb interès per comentar obres literàries els uns amb els altres. Clubs de lectura generalistes, de teatre i poesia, de novel·la d’intriga i de literatura gironina, en anglès, per a joves o per infants, gairebé cada dia de la setmana i en variades franges horàries: segur que en trobeu un que us faci el pes . 

A partir del 23 d’agost comença el període d’inscripció i les sol·licituds, que es poden fer de manera presencial, per correu electrònic o bé telefònicament, s’atendran per ordre d’inscripció. 

Aquest curs s’incorporen a la proposta conjunta les biblioteques de Cassà i de Llagostera. A la Biblioteca Carles Rahola  farem una jornada especial de presentació dels clubs el dimecres 14 de setembre dia en el qual es formalitzaran les inscripcions en aquests clubs.

Podeu consultar tota la programació dels clubs aquí.

 llegir més
 
Torna el Concurs de relats de terror.
18-08-2016

Des del proper 1 de setembre i fins el 22 d'octubre es poden presentar relats a la quarta edició del Concurs de relats de terror de la Marfà. 

Una activitat de creació literària per a joves de 13 a 30 anys, organitzada per les Biblioteques de Girona i la Servei de Joventut de l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració del festival de cinema fantàstic i de terror Acocollona't. Si et motiven els crits esgarrifosos, si t'agrada estar acompanyat de presències inquietats, si pel teu cap passen idees que semblen malsons que no desitjaries ni al teu pitjor enemic... Felicitats! perquè tot això ho pots exorcitzar amb un exercici d'escriptura i participar al 4t Concurs de Relats de Terror de La Marfà. Els millors treballs tindran premi i seran els protagonistes de la sessió Lectures de terror, que es realitzarà el 27 d'octubre a la Biblioteca Salvador Allende.

Termini de presentació: de l'1 de setembre al 22 d'octubre. 

Organització: Biblioteca Salvador Allende i servei d'Informació Juvenil de l'Espai Marfà. 

Hi col·labora: Acocollona't. Festival de cinema fantàstic i de terror de Girona. 

Consulteu totes les bases aquí.

 
A l´estiu, la imatge del teu camí pot tenir premi.
14-07-2016

Fins el 15 de setembre podeu participar al tercer concurs de fotografia d’Instagram “Els camins del teu viatge”, que organitzen les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus.

Es convida els viatgers i aficionats a la fotografia a participar en el III Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent fotogràfic. Les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre. El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografía guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.
El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dilluns 26 de setembre de 2016 en el Facebook i Twitter de Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.
La imatge que il·lustra la notícia és de Núria Terés i va ser la guanyadora en l'edició de 2015.

 
Girona fomenta la lectura a l’estiu amb una nova edició de la bibliopiscina i les biblioplaces
13-07-2016
Durant els mesos de juliol i agost s’oferirà el servei a la piscina de la Devesa i a les dues instal·lacions del GEiEG, Sant Ponç i Sant Narcís, i a vuit places de la ciutat.

Girona torna a oferir aquest estiu els serveis de biblioplaça i bibliopiscina perquè els usuaris puguin gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Aquest servei és totalment gratuït i va dirigit tant als adults com als infants. Les places a on s’instal·larà el servei són la de Sant Ponç, la plaça de Vista Alegre, plaça de l’Assumpció, sector est (Font de la Pólvora, Mas Ramada i Vila-roja), plaça de Josep Pla, plaça de Pere Calders, plaça de Santa Eugènia i plaça de Miquel de Palol. Les piscines que oferiran el servei són la de la Devesa i les dues del GEiEG, Sant Ponç i Sant Narcís.

L’activitat de biblioplaça, consta d’un carro mòbil ple de llibres i revistes per poder consultar a la plaça mateix o per endur-se en préstec a casa amb el carnet de biblioteques. El fons que ofereix és molt divers i té en compte la diversitat de públic i gustos literaris. A més a més, la dinamitzadora ofereix activitats i tallers per a infants relacionats amb la lectura. La biblioplaça dura entre deu i quinze dies a cada plaça, i fa horari de tardes de dilluns a divendres.

D’altra banda, la bibliopiscina torna a les piscines municipals de la Devesa i per tercer any consecutiu repeteix la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i l’entitat esportiva GEiEG per portar aquest servei al complex esportiu de Sant Ponç i aquest any també, com a novetat, al de Sant Narcís. Aquesta col·laboració tal com ha volgut remarcar el tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Ribas, “és un exemple de com l’administració i l’empresa privada poden anar de la mà per difondre la lectura”, que també ha volgut destacar que “ajuntar esport, lectura, lleure i descans és un ham per atraure la gent jove  interessada en la cultura”. La bibliopiscina ofereix lectures d’estiu, a més de revistes i premsa diària i activitats infantils dinamitzades.

Un dels atractius de la bibliopiscina i la biblioplaça són les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. En total es representen 14 actuacions al llarg de l’estiu i enguany amb motiu del 50è aniversari de novel·la El zoo d’en Pitus, de Sebastià Sorribas, es faran tallers relacionats amb l’efemèride i es donarà a conèixer aquesta obra de referència de la literatura infantil a través de l’hora el conte.

Consulta la programació d'estiu aquí.

 
Convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars
06-07-2016

Un cop aprovades les bases reguladores del programa de subvencions adreçades als centres educatius de la ciutat de Girona per al curs 2016-2017, s'ha procedit a l'aprovació de la Convocatòria de subvencions per a biblioteques escolars adreçades als centres educatius de Girona per al curs 2016-2017, amb quatre modalitats d'ajuts:
A. Assessorament, per part d'una persona especialista en biblioteques amb l'objectiu de fer un seguiment del funcionament de la biblioteca, resoldre consultes i col·laborar en l'elaboració del projecte de la biblioteca escolar.
B. Dotació, per a l'adquisició de fons i/o equipament per a la biblioteca escolar.
C. Activa la biblioteca, per a la millora i impuls de les biblioteques escolars com a espai d'aprenentatge i de suport a la docència.
D. Biblioteques escolars obertes al barri. Dotació econòmica per finançar l'obertura al barri de les biblioteques dels centres educatius en horari extraescolar.

Per aquesta convocatòria es torna a augmentar la dotació total de la convocatòria per arribar al major nombre de centres, mantenir l'aportació de 1.500 Euros als quatre projectes que surtin premiats dintre de l'apartat Activa la biblioteca, i poder oferir un nou ajut als centres que vulguin obrir la seva biblioteca escolar al barri. La dotació pressupostària total per aquest proper curs és de 44.490 Euros.
Els centres interessats tenen temps fins al 18 de juliol per a presentar la seva sol·licitud, a la qual hauran d'adjuntar una fitxa on es descriguin les condicions de la biblioteca, la seva actuació i quina és la sol·licitud que es formula.

La documentació corresponent també la podeu consultar a la web municipal

 
Horaris d´estiu
01-07-2016
BIBLIOTECA CARLES RAHOLA
de dll a ds de 10 a 20 h

BIBLIOTECA ANTÒNIA ADROHER
BIBLIOTECA ERNEST LLUCH
BIBLIOTECA JUST M. CASERO
BIBLIOTECA SALVADOR ALLENDE
dll, dc, dj i dv de 10 a 14 i de 15.30 a 20 h
dt de 15.30 a 20 h

PUNT DE LECTURA DE SANT NARCÍS
Tancat

PUNT DE LECTURA DE TORRE GIRONELLA
Juliol: dv de 17 a 20 h
Agost tancat

BIBLIOTECA ESCOLAR MONTFOLLET
Tancat

Aquests horaris seran vigents fins el 4 de setembre, moment en el qual s'informarà dels horaris d'hivern.
 
HORARIS DE SANT JOAN
23-06-2016
Aquesta setmana hem entrat a l'estiu i és moment de canviar els horaris a les Biblioteques de Girona.
Avui, dia de la Revetlla de Sant Joan, farem l'horari habitual i totes les biblioteques, llevat de la Carles Rahola, tindrem obert dissabte dia 25.
A partir del dilluns dia 27 comencem l'horari d'estiu que es concreta en migdies i dissabtes tancat.
De dilluns a divendres ens trobareu de 10:00h a 14:00h i de 15:30h a 20:00h. 
La biblioteca Carles Rahola manté l'horari de dilluns a dissabte de 10:00h a 20:00h.
Bona Revetlla, bon estiu i bones lectures!


 
Artisteja - Què és l´art?
17-06-2016

Des de l'1 de Juny al 15 de Juliol, a la Biblioteca Carles Rahola, podeu trobar aquesta proposta  de Clara Gassiot a l'espai Artisteja.
A partir de la pregunta "Què és l'art?" que trobaran penjada a la paret de la Sala d'Art, es vol generar un diàleg amb els llibres de la biblioteca. Dels marges del cartell amb la pregunta en surten unes llargues vetes amb una antiga fitxa d'arxivador al final de tot, per tal que s'hi pugui escriure la definició del que és art per a cada participant. Un cop escollida la definició, cal fer arribar aquesta veta a dins el llibre amb el qual es vincula.
Cada dimecres, de les 18 a les 20 h, l'Adela Vilar dinamitzarà el projecte explicant la proposta als usuaris interessats.

 
Què podem veure i escoltar aquest estiu?
07-06-2016
Dilluns 13 de juny a les 19h
Biblioteca Carles Rahola


Victor Garcia de Gomar i Jep Sánchez, o el que és el mateix, els programadors de Nits de clàssica i Escenit, comentaran les seves propostes per aquest estiu. Segur que ens faran venir ganes que arribin les nits d’estiu per gaudir de bona música i teatre.

 
Guanyadors XV Concurs de Punts de Llibre
03-06-2016
Guanyadors Concurs
En el marc d'una festa conjunta on es van donar els premis dels Jocs Florals i els del Concurs de Punts de llibre que anualment convoca l'Ajuntament, es van desvetllar els noms dels guanyadors i guanyadores del XV Concurs de Punts de Llibre:

Cicle inicial
1r premi: NORA BERINGUES SERRA de l’Escola Marta Mata
2n premi: NÚRIA VILANOVA LÓPEZ de l’Escola Marta Mata
3r premi:  PILAR AMAYA ORTIZ de l’Escola Sagrada Família

Cicle mitjà
1r premi: MARTINA NOGUÉ ALSINA de l’Escola Vedruna

2n premi: OCTAVIAN CALMIC de l’Escola Cassià Costal
3r premi:  MARIA VILA PI de l’Escola Les Alzines

Cicle superior
1r premi: LAIA VILÀ CARRERAS de l’Escola Migdia

2n premi: TÀNIA PAZOS PUIG de l’Escola Migdia
3r premi: ARIADNA CHAVES FUENTES de l’Escola Vedruna

La participació ha estat molt alta, amb 843 rebuts de 20 centres d'educació primària de la ciutat, i s'han editat 2.500 punts dels tres primers premis. Recordar que enguany s'havia proposat que els punts s'inspiréssin en animals i bèsties, atenent que se celebra l'Any Llull i també que se celebra els 50 anys de la publicació del Zoo d'en Pitus.
Es pot veure l'exposició de tots els punts rebuts en una exposició itinerant per les biblioteques públiques de la ciutat.
 
III edició del concurs fotogràfic del cicle “A la carretera”
02-06-2016
Les Biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus organitzen el tercer concurs de fotografia d’Instagram “Els camins del teu viatge”.

Inspirat en el títol del cicle que durant els mesos de maig i juny aplega xerrades, tallers i exposicions de llibres sobre viatges en les biblioteques de Girona, es convida els viatgers i aficionats a la fotografia a participar en el III Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent fotogràfic. Per fer-ho, les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i  el guanyador/a serà escollit per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia.

El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 € i la fotografia  guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” de l’any vinent. Podeu consultar les bases aquí.

El jurat emetrà públicament el seu veredicte el dilluns 26 de setembre de 2016 en el Facebook i Twitter de Biblioteques de Girona (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques públiques de Girona a partir del 29 de setembre.

La imatge que il·lustra la notícia és de Núria Terés i va ser la guanyadora en l'edició de 2015.

 
Girona amplia aquest any els espais d’estudi en horari nocturn a per preparar la selectivitat
31-05-2016
L’Estació Espai Jove i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona s’afegeixen enguany a la Biblioteca Ernest Lluch.Els estudiants podran fer ús d’aquestes instal·lacions de l’1 al 15 de juny.

De l’1 al 15 de juny, tres equipaments de Girona, referents en l’àmbit bibliotecari i juvenil, obriran en horari nocturn per oferir espais d’estudi especialment adreçats a l’alumnat de batxillerat que hagi de preparar la selectivitat. D’aquesta manera, L’Estació Espai Jove i la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona (UdG) s’afegeixen per primer cop a la Biblioteca Ernest Lluch, que ja havia ofert aquest servei en anys anteriors.
La incorporació de la Biblioteca del Campus de Montilivi ha estat possible gràcies al projecte transversal de col·laboració entre les biblioteques públiques i les biblioteques universitàries, ja que aquestes últimes són serveis específics per a la comunitat universitària. Aquest projecte, anomenat LABO (Laboratori d’Aprenentatge de Biblioteques Obertes), persegueix oferir a la ciutadania un sistema de biblioteques que rendibilitza els recursos públics, aprofita sinergies i presta millors serveis bibliotecaris. Pensant que els estudiants de 2n de batxillerat són futurs estudiants universitaris, s’ha considerat adient fer aquesta prova pilot i valorar-la un cop finalitzat aquest període. Per això, la biblioteca de la UdG del Campus de Montilivi permetrà l’accés a aquests estudiants entre els dies 1 i 15 de juny, de diumenge a dijous, de les nou del vespre a les 3 de la matinada.
Com és habitual cada any, la Biblioteca Ernest Lluch també ofereix aquest servei, i aquest any s’hi afegeix l’Estació Espai Jove. Aquests dos equipaments, també de l’1 al 15 de juny, restaran oberts fins a les dotze de la nit.
Aquest és un servei demanat per instituts i per aquells estudiants que podran trobar en aquests equipaments un espai tranquil i amb serveis adequats per a l’estudi, per poder preparar amb garanties d’èxit el pas als estudis universitaris. Els anys anteriors aquesta proposta ha tingut bona acollida entre el col·lectiu d’estudiants.
Així doncs, aquest any s’amplien les possibilitats que fins ara només s’oferien des de la Biblioteca Ernest Lluch. En el cas de la biblioteca i l’Estació Espai Jove, l’alumnat es podrà connectar a la xarxa Wi-Fi i es podrà fer ús dels ordinadors d’ús públic. En el cas de la biblioteca universitària el servei serà únicament i exclusivament d’ús dels espais per l’estudi.
A més d’aquest servei específic cal recordar que les biblioteques de Girona disposen de sales per a l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar les sales de treball de les quals disposa la Biblioteca Carles Rahola, que cal sol·licitar prèviament atesa la seva gran utilització, i la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament.

 
Cancel•lada la xerrada de Jaume Sanllorente “L’escriptura de viatges com a compromís social”
25-05-2016

Per qüestions de salut imprevistes, la xerrada programada per demà dijous 26 de maig a la Biblioteca Ernest Lluch, dins del Cicle de Biblioteques de Girona “A la carretera”, ha quedat cancel·lada. Estem treballant per poder oferir-la properament.

 
Les biblioteques segueixen "A la carretera"
06-05-2016
Comença el 4t cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera” organitzat per les Biblioteques de Girona i la llibreria Ulyssus.

Com cada mes de maig en els darrers quatre anys, Biblioteques de Girona, juntament amb la llibreria Ulyssus, conviden a la descoberta de diversos indrets del món de la mà de viatgers escriptors disposats a compartir les seves experiències de viatge a l’entorn d’una afició, d’una inquietud personal o d’una opció professional, i a conèixer els llibres en què han traslladat aquestes vivències.

L’eix central del cicle, que tindrà lloc durant cinc dijous consecutius a partir del 12 de maig, són les xerrades de viatgers i exploradors a qui el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una important font d’experiència, de coneixement i de sensacions.

Les xerrades d’aquesta quarta edició comencen amb el nedador Miquel Sunyer que, el 12 de maig a la Biblioteca Carles Rahola, compartirà les seves experiències fruit dels reptes de natació de llarga distància en aigües obertes que ha realitzat arreu del món, que ha recollit a l'obra 48 Braçades.

L'escriptora Núria Garcia Quera visitarà la Biblioteca Just M. Casero el 19 de maig explicarà com, a partir d'una curiosa coneixença de diversos viatges a Mali i d'una malària que va estar a punt de llevar-li la vida, va sorgir la novel·la A dalt de la Duna Roja.

El periodista i escriptor Jaume Sanllorente, fundador de Sonrisas de Bombay, explicarà el 26 de maig a la Biblioteca Ernest Lluch,  com ha aconseguit que els seus libres i l'escriptura siguin una eina d'activisme i compromís social amb els més desfavorits.

La següent parada, portarà a Marc Serena el 2 de juny a la Biblioteca Salvador Allende. Després de viatjar per 25 països del món per conèixer 25 joves de la seva edat, de creuar l'Àfrica a la recerca d'amors prohibits... Marc Serena viatja ara micropobles catalans amb una furgoneta i acompanyat d'un fotògraf, l'Edu Bayer, pel projecte Microcatalunya.cat.

El cicle es clourà a la Biblioteca Antònia Adroher el 9 de juny, on Jordi Canal-Soler, relatarà el seu viatge a Alaska i Yukon. Un recorregut per aquests paratge amb la història, la natura i la descoberta personal com a fil conductor.

Les xerrades s’acompanyaran de seleccions de fons sobre viatges en cada biblioteca i d’altres activitats, com hores del conte, presentacions, el taller “Organitza el teu viatge per Internet” (a la Biblioteca Carles Rahola), la xerrada per a joves “Opcions per veure món amb pocs diners” i el concurs de fotografia mitjançant Instagram Els camins del teu viatge.

Podeu trobar tota la informació sobre el cicle aquí.
 
Segueix el cicle "Llegir diaris i no morir en l´intent"
25-04-2016
Aquest cicle, que compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes i té lloc a la Biblioteca Carles Rahola, pretén proporcionar als assistents eines per treure tot el suc a la lectura dels diaris i donar claus per a una lectura crítica de la premsa.
Les dues properes xerrades del cicles són:

L'art d'explicar o manipular la realitat, el 27 d'abril a les 17.30h, a càrrec de Narcís Genís.
El món de la comunicació és una selva? Tot s’hi val per vendre més? Quins són els límits de la informació? Acceptar un obsequi vol dir que el periodista es ven?

S'imposa l'opinió. De com la informació està sotmesa a la ideologia, el 4 de maig a les 17.30h, a càrrec de Quim Fernández. De què informen els diaris: de la realitat objectiva o d’una visió concreta subjecta a una ideologia determinada? El posicionament ideològic dels mitjans atempta contra el codi deontològic? Els legítims interessos empresarials condicionen les línies editorials dels mitjans?
 
Horari de les biblioteques per Sant Jordi
21-04-2016
Atès que la gran festa del llibre i la lectura, trasllada l'interès sobre aquest àmbit al centre de la ciutat, aquest dissabte, diada de Sant Jordi, només romandrà oberta la Biblioteca Carles Rahola. La resta de les biblioteques tancaran i traslladaran la seva activitat a la parada que estarà situada entre la Plaça de Catalunya i el Pont de Pedra; on podeu trobar especialment la proposta El recomanador, que us ajudarà a trobar el llibre per a regalar en aquesta data.  
 
Vine a la revetlla de Sant Jordi a les biblioteques!
19-04-2016
El 22 d’abril participaran en la 4a. edició d’aquesta iniciativa del Servei de Biblioteques de Catalunya

La  Revetlla de Sant Jordi ha esdevingut la festa dels llibres, la lectura i les biblioteques d’arreu de Catalunya, i les Biblioteques de Girona s’hi sumen convidant tots els seus lectors a gaudir de les nombroses activitats que han programat.
Per començar, la biblioteca Antònia Adroher organitza per sisè any consecutiu el cicle ”A peu de lletra”, que enguany consistirà en la lectura viva de textos de Miquel Martí i Pol amb la participació dels centres educatius del barri, entitats, participants dels clubs de lectura i usuaris de la biblioteca.
Per a famílies amb infants, a la Biblioteca Just M. Casero s’ofereix una hora del conte a les 17.30 h, i a la Carles Rahola una sessió de cinema familiar a la mateixa hora, un taller de lectura i creació de contes familiars, a les 18 h, i el lliurament de premis de la 1a. edició del Concurs de literatura infantil i juvenil MOT 2016.
Durant la tarda, i també a la biblioteca Carles Rahola, els usuaris que ho vulguin podran participar de la campanya de donació de sang, així com de la signatura de llibres a càrrec de Maria Mercè Roca. I a la Biblioteca Ernest Lluch hi tindrà lloc la presentació del llibre Mi sangre en la tierra de José Luis Prior, editat per Círculo Rojo, a les 19 h.
Per finalitzar la Revetlla com cal, a les Biblioteques Salvador Allende i Just M. Casero es podrà fer un tast de llibres, escoltar “Contes per despertar els adults” de la mà de Clarat i compartir les recomanacions lectores dels lectors i personal de la biblioteca. Tot plegat amanit amb coca i cava.
Podeu consultar el programa d'activitats aquí.

 llegir més
 
Les biblioteques t´ajuden a triar el llibre de Sant Jordi
18-04-2016
El proper 23 d'abril, les biblioteques de Girona tindran el seu espai al rovell de l'ou de la festa del llibre, enmig de les parades al centre de la ciutat. Trobareu la parada de les biblioteques entre la plaça de Catalunya i el Pont de Pedra.
És possible que no sapigueu quin llibre triar per regalar. La proposta que us oferim des de les biblioteques és El recomanador, per ajudar-te triar el llibre entre les novetats editorials. Segons l'edat tindreu un sistema diferent per trobar-lo, i hi haurà recomanats més de 120 llibres.
 
Propostes per el MOT Festival de Literatura
01-04-2016
Del 7 al 16 d'abril torna el MOT Festival de Literatura que celebrem entre Girona i Olot. Des de Biblioteques de Girona us hem preparat un seguit de propostes perquè no pareu de festivalejar.

Una de les propostes és ja un clàssic d'aquestes dates. És tracta del Concurs de Microrelats A peu de foto. Per participar-hi heu d'anar a Twitter i buscar la foto que hem penjat amb el hashtag #apeudefoto4. Trobareu la informació per participar-hi aquí. Teniu temps des d'avui fins el dia 30 d'abril.

D'atra banda, a la seu que acollirà el Festival, la Biblioteca Carles Rahola, podreu trobar l'exposició Vides apassionades: quin plaer!, el taller familiar Esculturant vida i, un concurs de narrativa pels infants i joves.

I a totes les biblioteques de la ciutat podreu trobar els aparadors de llibres dels autors i autores que participen al MOT d'enguany, així com una guia de lectura que us hem preparat amb més propostes de vides escrites.

Per a més informació sobre el festival i totes les activitat visiteu http://festivalmot.cat/
 
Podeu consultar el resum de l´enquesta d´opinió del 2015
21-03-2016
Entre finals del 2015 i principis del 2016, prop de 500 persones usuàries de Biblioteques de Girona, varen opinar sobre el servei prestat durant el 2015. Podeu consultar aquí, el resum dels resultats obtinguts en aquesta enquesta.
Moltes gràcies per haver participat, la vostra opinió ens ajuda a millorar.

 
Horari de Setmana Santa
17-03-2016
                                             
 
XV Concurs de Punts de llibre
10-03-2016
L'Ajuntament de Girona convoca el XV Concurs de Punts de llibre amb l'objectiu de promoure la lectura oferint un espai de participació i creació artística als nens i nenes amb edats compreses entre edats compreses entre els 6 i els 12 anys de les escoles de Girona. Enguany se celebra el 50è aniversari de la publicació del Zoo d’en Pitus de Sebastià Sorribas i també es commemora l’Any Llull. Per commemorar ambdues efemèrides, es valorarà especialment que els punts presentats al concurs estiguin inspirats en animals i la fauna en general. Així, els nens i nenes podran expressar la seva creativitat i participant en aquestes commemoracions. 

Tots els centres de primària interessats poden consultar les bases aquí.

 
Literatura i ficció televisiva
07-03-2016
Dintre del cicle 3x3 que organitza la Biblioteca Antònia Adroher, el proper dimecres 9 de març a les 19.30h, tindrà lloc la segona sessió del cicle Capítol a part: series i ficció televisiva. En aquesta ocasió, de la ma de Jordi Dorca, i a partir de l'univers de The Leftlovers, novel·la de Tom Perrotta en la qual es basa la sèrie de culte del mateix nom, seguirem endinsant-nos en la relació entre sèries de televisió i literatura.
De la mateixa manera que una bona sèrie ens deixa expectants davant la pantalla, ens volem enganxar amb vosaltres a una nova entrega del cicle 3x3. Parlarem de les vostres sèries preferides, i a la vegada farem la lectura de llibres ens els quals s'han basat dos d'aquests productes televisius. Els protagonistes sou vosaltres i els experts del col·lectiu de crítics de cinema i sèries Els Bastards, que ens conduiran per no perdre el fil en cap moment.
 
Viquimarató musical
23-02-2016
Per anar escalfant motors dels Premis Enderrock 2016, l'entitat Amical Wikimedia i Enderrock organitzen una viquimarató musical el proper 27 de febrer a l'Espai Marfà. Es tracta d'una activitat oberta a tots els melòmans i viquipedistes que vulguin ampliar els articles de l'enciclopèdia, en aquest cas, en l'àmbit musical. Aquesta activitat es complementa amb una xerrada sobre la Viquipèdia catalana, el divendres 26 de febrer a les 19h a la Biblioteca Salvador Allende, a càrrec del viquipedista Àlex Hinojo.
La Viquipèdia és un projecte sense ànim de lucre, una enciclopèdia virtual i gratuïta que gràcies a la dedicació de persones d'arreu del món esdevé un dels portals de coneixement més rellevants a escala mundial.
La Viquimarató Premis Enderrock 2016 se celebrarà d'11 a 19 h, i tots els que hi vulguin participar s'han d'inscriure prèviament. Hi haurà servei de càtering per als assistents i un miniconcert final a càrrec del pianista Eduard Gener.
La redacció d'Enderrock proporcionarà tota la informació necessària als viquipedistes a través de la informació d'Enderrock.cat i els números de la revista en paper. D'entrada hi ha una proposta d'articles publicats, però tothom que ho vulgui en pot proposar més.
Els reptes suggerits són els següents: ampliar l'entrada de Xavier Cugat, coincidint amb l'Any Cugat; crear l'entrada "Macroconcert del Palau Sant Jordi 14/06/1991"; introduir els 50 millors discos de l'any segons la crítica dels Premis Enderrock 2016; introduir els Premis Enderrock 2016 de públic i crítica; actualitzar l'entrada del Sona 9: premis i grups al llarg de 15 edicions; crear l'entrada del disc "Ben endins", el disc més venut de la història del rock català, que compleix 25 anys, i completar el repte del passat dia de la música.
 
Les vides de l´aigua
19-02-2016

Fins al 30 de març es pot visitar a la Biblioteca Carles Rahola de Girona l’exposició «Les vides de l’Aigua».

L’ONG Metges Sense Fronteres, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de Girona, el Servei de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries van presentar ahir al matí aquesta exposició temporal del fotoperiodista Juan Carlos Tomasi, així com un programa d’activitats paral∙leles sobre el Dret a l’Aigua.

L’exposició reuneix imatges del sud del Níger, una zona del Sahel on la manca d’infraestructures per a emmagatzemar l’aigua de la pluja provoca escassetat. Està dividida en tres eixos, des dels quals es retrata la importància de l’aigua per la salut i el suport alimentari de les famílies, l’escassetat per la falta d’infraestructures per canalitzar‐la i conservar‐la i reivindica un accés a l’aigua neta i de qualitat com a element imprescindible pel desenvolupament de les comunitats.

El fotògraf, Juan Carlos Tomasi, ha cobert conflictes i crisis humanitàries a Ruanda, els Balcans, Afganistan, Somàlia, Sudan i República Democràtica del Congo, entre altres, i ha publicat les seves fotografies als principals mitjans nacionals i internacionals.

Les activitats vinculades al Dret a l’Aigua són les següents:

24 de febrer, 18.30h (Auditori Gran). Taula rodona "L'aigua o la vida".
Amb la presència de Juan Carlos Tomasi, fotògraf i autor de la mostra; Marc Salvadó, cooperant i enginyer industrial mecànic expert en logística, aigua i sanejament; i Ignasi Rodríguez‐Roda, catedràtic d'Enginyeria Química i Director Científic del Campus de l'Aigua de la UdG. Modera: Lourdes Reyes, directora de la Biblioteca Carles Rahola.

3 de març, 18h (Auditori petit). Projecció de la pel∙lícula "También la lluvia" d'Icíar Bollaín.
Presentació a càrrec d'Amnistia Internacional.
 

17 de març, 18.30h (Auditori petit). Taula rodona "Les vides de l'aigua als països empobrits".
Amb Míriam Planas, tècnica d'Enginyeria Sense Fronteres i Mònica Jiménez, especialista en aigua i sanejament de Metges Sense Fronteres.

Totes les activitats són obertes a tothom i es faran a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

 
Biblioteques de Girona presenta una nova proposta per als aficionats a les sèries de televisió
02-02-2016
La tercera edició del cicle “3x3” ofereix un nou format de clubs de lectura en els quals es  tractaran els llibres que han inspirat els productes televisius.

La tercera edició del cicle “3x3” de les Biblioteques de Girona tindrà com a tema central les sèries de televisió i els llibres que les han inspirat. Amb aquesta proposta, les Biblioteques ofereixen un nou format de club de lectura que parteix de la idea d’apropar propostes literàries als lectors aprofitant la creixent demanda de llibres de gènere o best-sellers que han inspirat productes televisius.
Els ingredients d’aquesta activitat, que té lloc a la Biblioteca Antònia Adroher sota el nom “3x3. Capítol a part: sèries de televisió i literatura”, són tres sessions conduïdes per una persona especialment coneixedora de la matèria, la lectura de dos o tres llibres que proporciona la mateixa biblioteca a tots els participants i un recull bibliogràfic. Membres del col·lectiu de crítics de cinema i sèries Els Bastards seran els encarregats de donar forma a aquesta proposta, en la qual els participants parlaran de les seves sèries preferides mentre comparteixen la lectura de les novel·les.
La primera sessió es farà el dimecres 10 de febrer a les 19.30 h. Consistirà en una xerrada introductòria, titulada “De la novel·la fulletonesca a HBO. Literatura i ficció televisiva”, conduïda pel membre d’Els Bastards i programador del Museu del Cinema, Jordi Dorca. El mateix Dorca serà l’encarregat de dinamitzar la segona trobada, el 9 de març a les 19.30 h, per parlar de ficció televisiva en general i més concretament sobre la sèrie el llibre The Leftovers, de l’autor Tom Perrotta.
La tercera i última sessió estarà dedicada a Joc de Trons i als llibres de la saga Cançó de gel i foc, de George R. R. Martin. El dia de la trobada serà el 6 d’abril, també a les 19.30 h, i comptarà amb la presència de Lluís Simon, membre d’Els Bastards i periodista.
A les dues primeres edicions, les temàtiques del “3x3”, varen ser la narrativa eròtica, amb Les cinquanta ombres d’en Grey, i els llibres de màgia, amb els comentaris sobre la saga de Harry Potter.
 
La ciència a prop teu
29-01-2016
El Menú de Lletres de les Biblioteques del Gironès explora els camps pràctics de la ciència.

Les biblioteques públiques del Gironès han triat la ciència com a eix central de la 4a. edició del Menú de lletres. Així, sota el títol La ciència a prop teu, difondran, durant tot el mes de febrer, els seus fons relacionats amb l’especialitat científica triada per cadascuna. Com va essent habitual, aquesta proposta es basa en l’exposició i recomanació dels llibres, revistes i pel·lícules a l’entorn de diferents àmbits. Les especialitats seleccionades per les biblioteques participants en aquest cicle anual de prescripció bibliogràfica són l’astronomia (Biblioteca Juilà Cutiller de Llagostera), la biologia (Biblioteca Just M. Casero de Girona), la botànica (Biblioteca Iu Bohigas de Salt), la ciència i els infants (Biblioteca Massagran de Salt), ecologia (Biblioteca Municipal de Celrà), la física i la química (Biblioteca Ernest Lluch de Girona), la geologia (Biblioteca Antònia Adroher de Girona), les matemàtiques (Biblioteca Carles Rahola de Girona), la meteorologia (Biblioteca Salvador Allende de Girona), la paleontologia (Biblioteca Municipal de Cassà de la Selva) i la zoologia (Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter).
Paral·lelament, s’han programat algunes activitats divulgatives. La biblioteca Salvador Allende oferirà els tallers infantils “On ets Andròmeda” i “Màgia i ciència” els dissabtes 6 i 20 de febrer, respectivament, a les 11. 30h. I la Biblioteca Julià Cutiller ha organitzat conjuntament amb l’Observatori Astronòmic Can Roig de Llagostera la xerrada multimèdia “De què fa olor la lluna?”, el dissabte 13 de febrer, a les 19.30 h, a la Sala gran Centre Cultural Can Roig,  gratuïta i oberta a tots els públics.
Val la pena esmentar que a aquesta iniciativa, que fins ara promovien les biblioteques de l’àrea urbana de Girona, s’hi han sumat les biblioteques de Celrà, Llagostera i Cassà de la Selva a partir de l’acord de col·laboració conjunt de totes les biblioteques del Gironès.

 
El dibuixant Juanjo Sáez presenta “Hit Emocional” a l’Espai Marfà
26-01-2016

L’acte tindrà lloc aquest dijous a les 19 h i estarà conduït per diversos seguidors gironins de l’autor, creador de la sèrie d'animació “Arròs covat”.

L’autor i creador de la sèrie d’animació “Arròs covat”, Juanjo Sáez, presentarà aquest dijous, a les 19 h, a l’Espai Marfà la seva darrera novel·la gràfica Hit emocional (Ed. Sexto Piso). La presentació de la novel·la tindrà format de tertúlia musical i comptarà amb la col·laboració de diversos seguidors de l’obra de Sáez a Girona. La conducció de l’acte la farà el músic saltenc Tom Hagan, Gina Guillén conversarà amb l’autor i Lídia Noguerol, col·laboradora del portal musical Blisstopic i membre de l'Associació Ampli de bibliotecaris musicals, acompanyarà la presentació amb les cançons que conformen la banda sonora de la novel·la. L’acte, coorganitzat per l’Espai Marfà i Biblioteques de Girona, comptarà amb la col·laboració de Moritz.
Hit emocional es basa en la tira còmica sobre música que publica cada mes a la revista Rockdelux. De Sonic Youth a Los Planetas, de Radiohead a Animal Collective, de LCD Soundsystem a Arcade Fire, The Smiths a The Strokes… Juanjo Sáez retrata les seves passions musicals i la seva educació sentimental. Com ell mateix confessa a les seves pàgines: “Jo, fa vint anys, ja era un nostàlgic quan encara no havia perdut quasi res”.
La novel·la no és només un manifest absolut d’amor al rock, sinó també una emotiva reflexió sobre les maneres que té la música d’esmunyir-se entre les nostres vivències i redimensionar-les. Així, al parlar de grups que li agraden (o que li han agradat), Juanjo Sáez esbossa una sentida autobiografia on la música es converteix en el fil conductor que remet a llocs, moments i persones. Durant tres-centes pàgines memorables, aquesta novel·la gràfica en què trobem l’inconfusible estil de l’autor (i la seva barreja d’humor i nostàlgia), ens recordarà perquè estimem tant la música i també aquells amb qui la compartim i descobrim.
Juanjo Sáez va néixer el 1972 al barri barceloní de La Sagrera. Va estudiar Art, Disseny i Pintura a l'Escola Massana. Als anys 90 va començar a col·laborar en fanzines com a dibuixant i autor. Després va començar a treballar en revistes de caràcter cultural com Rockdelux i en altres mitjans com el suplement La Luna de El Mundo, la revista Qué Leer, El Periódico de Catalunya o El País. Actualment col·labora en el diari Ara. També és el creador de la sèrie d'animació “Arròs covat”.
Per a més informació de l’activitat consulteu la pàgina web www.girona.cat/marfa o truqueu al 972 010 009

 
Girona en 10 novel·les
22-01-2016

Durant la setmana vinent i coincidint amb la celebració del Girona 10, Biblioteques de Girona desvetllarà deu de les millors novel·les que tenen per escenari Girona. Estigueu atents a les xarxes socials de dilliuns a divendres...
 
L´any de les biblioteques... de Girona
08-01-2016
La iniciativa de l’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya de sumar esforços per afavorir un accés coordinat als diferents equipaments bibliotecaris de la ciutat és el protagonista de la darrera edició de la revista gironacultura.
Un incendi al dipòsit de la Biblioteca Pública de Los Angeles, la tercera més gran dels Estats Units, va cremar 400.000 llibres el 1986 i en va malmetre un nombre semblant. Adolorit, Charles Bukowski va escriure: «La vella Biblioteca Pública de Los Angeles ha estat destruïda per les flames. Amb ella se n’ha anat una gran part de la meva joventut. Era la meva llar i la llar de molts altres rodamons. Molt probablement va evitar que em convertís en un suïcida, un lladre de bancs, un tipus que pega la seva dona, un carnisser o un motorista de la policia. Aquella biblioteca era allà quan jo era jove i buscava alguna cosa a la qual aferrar-me en un moment en què no semblava que hi hagués gaire res de bo». Probablement pocs serveis públics poden fer tant bé com les biblioteques. Qui vulgui conèixer el nivell cultural d’un país, que es fixi en les seves biblioteques. Potser per aquest motiu podem estar tan contents que Biblioteques de Girona faciliti les coses coordinant els equipaments bibliotecaris de la ciutat i estalviar dificultats que de vegades sorgeixen per la falta d'entesa entre diverses institucions.
 
Horaris de Nadal a les Biblioteques
18-12-2015
 
 
Ressons de quietud
11-12-2015
Com a cloenda de l'Any de les biblioteques, s'ha programat l'espectacle poètic-musical basat en la vida i obra de la poetessa catalana Rosa Leveroni.

El proper dijous 17 de desembre a les set del vespre a la Biblioteca Carles Rahola, tindrà lloc l'acte de cloenda de l'Any de les Biblioteques a Girona. L'acte central serà la representació de l'espectacle Ressons de quietud, produït per Nit de poetes i Amics de la Unesco, basat en la vida i obra de la poetessa catalana Rosa Leveroni.
Amb el guió i direcció de Martí Peraferrer i la composició i direcció musical de Jordi Grau, aquest espectacle poèticmusical ha nascut d’una tria de poemes de Lluís Lucero, materials publicats sobre la vida de Rosa Leveroni i un article de l’escriptor i editor gironí: Quim Curbet.

 llegir més
 
Valora les biblioteques de Girona
10-12-2015
Hem posat en marxa l’enquesta de 2015 perquè valoris la teva biblioteca de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de correu electrònic o de l'enllaç al web de Biblioteques.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50 euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.
 
Les biblioteques participen de la recollida d’aliments del Gran Recapte
18-11-2015
Sota el lema Llibres que alimenten, una trentena de biblioteques de la demarcació de Girona han endegat una campanya per sumar-se a la recollida d'aliments que es realitza cada any per aquestes dates.

Les biblioteques de Girona participen en El Gran Recapte que se celebrarà el darrer cap de setmana de novembre i que organitza el Banc d’Aliments.
La idea bàsica de la campanya Llibres que alimenten és que les biblioteques participants recolliran aliments i a canvi oferiran llibres provinents de donacions o donats de baixa per part del servei, però que estan en perfecte estat i poden ser d’interès per a la població. És per tant, un a manera d’incentivar la participació en el Gran Recapte i, per l’altre, la possibilitat de donar un segon ús a llibres de qualitat.
Els aliments que es té previst recollir, són bàsicament: oli, llet, llegums cuites i conserves de peix. Les persones que portin aquests productes a les biblioteques, entre els dies 19 i 28 de novembre, rebran a canvi un llibre.
Aquesta campanya, organitzada per les biblioteques, compta amb el suport de la Diputació de Girona i de Connexió Papyrus, entitat que es dedica a la recollida i redistribució de llibres usats i amb la plena col·laboració del Banc d’Aliments de les Comarques de Girona.

 
Guanyadores del Concurs de relats de terror de La Marfà 2015
09-11-2015
El vespre del passat divendres dia 6 de novembre es va celebrar l'acte "Lectures de por" a la biblioteca Salvador Allende, on es van entregar els premis del 3er Concurs de relats de terror de La Marfà.
En una vetllada a la penombra el públic va poder escoltar uns quants relats del gènere de terror i, en especial, els dos relats guanyadors del concurs. 
Les persones guanyadores van ser:
Judit Batlle, en la categoria A (13 a 18 anys) amb el relat  A dos de deu i
Fátima Murillo, en la categoria B (19 a 30 anys) amb el relat Taràntula

 llegir més
 
El terror torna a La Marfà
06-11-2015

El concurs de relats de terror ha comptat amb una bona participació.
Divendres dia 6 de novembre, retorna el terror a l’Espai Marfà. Després de la bona acollida que aquesta iniciativa ha tingut els anys anteriors, enguany s’han tornat a proposar una sèrie d’activitats relacionades amb aquest gènere. Entre les propostes, destaca el concurs de relats, que té com a objectiu promoure la participació i la creació literària entre els joves prenent de fons el tema de la por i el terror.
El concurs s’ha adreçat a joves d’entre 13 i 30 anys i s’ha dividit en dues categories: una primera, de 13 a 18 anys, i una segona, de 19 a 30 anys.
Els premis consisteixen en un val de llibres per valor de 100 euros. El veredicte i el lliurament de premis tindrà lloc aquest divendres, dins de l’activitat “Lectures de por”, a la biblioteca Salvador Allende. Serà una jornada dedicada al gènere del terror, on es podrà assistir a una nit de por en què es faran lectures en veu alta, es llegiran els relats guanyadors del concurs i es podran visionar els curtmetratges de l’edició 2014 del festival Acocollona’t.
Així mateix, durant aquest novembre es poden visitar, a totes les biblioteques públiques de la ciutat, els aparadors i exposicions de fons sobre el gènere de terror.

 
Llibràlegs 2016
02-11-2015
Temporada Alta torna a portar el teatre a les biblioteques.
Un espectacle amb textos de de Marc Rosich, Llàtzer Garcia, Victòria Spunzsberg i Albert Arribas.
Ara fa una mica més d'un any ens vam inventar una paraula nova: Llibràleg. I vam definir llibràleg com aquell diàleg teatral entre dos personatges -no més llarg de dotze minuts- on d'alguna manera els llibres, o de la matèria prima de la qual aquests estan fets, o sigui les paraules, fossin part essencial d'aquesta conversa.
Per a poder afrontar una segona edició (i última) calia quelcom bàsic: trobar els autors dels nous llibràlegs. I heus aquí que ens hem volgut fixar en quatre dramaturgs que admirem i sabem d'ells del seu compromís amb les paraules i com aquestes fereixen, fan política, enamoren, commouen, encabriten, deliren o senzillament juguen a imaginar nous mons. Nosaltres espectadors en som afortunadament curiosos voyeurs.
Immenses gràcies doncs a l'Albert Arribas, a en Llàtzer Garcia, a en Marc Rossich i a la Victòria Spunzberg pel seu talent en el diàleg, la seva passió en el projecte i la seva complicitat a l'hora de fer-nos ser amatents voyeurs dels seus mots.

Dimecres 4 de novembre - Biblioteca Carlers Rahola
Dimecres 11 de novembre - Biblioteca Antònia Adroher
Dimecres 18 de novembre - Biblioteca Salvador Allende
Dimecres 25 de novembre - Biblioteca Ernest Lluch
Dimecres 2 de desembre - Biblioteca Just M. Casero
Totes els espectacles a les 20.30h
Durada: 50 min
Preu: 2 euros.
Places limitades
Venda anticipada al web de Temporada Alta o el mateix dia de la funció a la biblioteca (sempre i quan quedin places lliures)
 
Propostes de lectura: emprendre un negoci
27-10-2015

Arriben les Fires de Sant Narcís 2015 i amb elles, la Fira de Mostres. Del 28 d'octubre a l'1 de novembre al Palau de Fires de Girona trobarem la 54a edició de la Fira de Mostres que enguany porta el títol Compartint negoci, fent xarxa.

El servei municipal de suport a l'emprenedoria, Girona Emprèn, i les Bibiblioteques Públiques de Girona us ofereixen un recull de lectures interessants relacionades amb la creació de negocis. 

 


 
Cinquena jornada de formació del Voluntariat Lectura Fàcil
16-10-2015
Ja fa cinc anys que Biblioteques de Girona premia els seus voluntaris amb una jornada de formació que té per objectiu intercanviar experiències i donar eines que facilitin la seva tasca. Hi són convidats els participants del Voluntariat de Lectura Fàcil i de l’Apadrinament Lector, dues modalitats de suport a la lectura en gent gran i infants, respectivament. Tot i això, hi ha reservades deu places per a persones externes a qui interessi el tema de la jornada o que vulgui tenir més informació sobre els voluntariats. En tots dos casos la inscripció és gratuïta.
Aquest any la jornada constarà d’una xerrada sobre brain gym o gimnàstica cerebral, a càrrec d’Àngels Xena, experta en kinesiologia, i d’una dinàmica de grup per treballar la comunicació verbal i no verbal, i la conduirà David Martínez, actor de la companyia La Nave Va.
La sessió es farà a la Biblioteca Antònia Adroher el divendres 13 de novembre, i hi ha temps per inscriure-s’hi fins al 5 de novembre, a l’adreça lecturafacil@ajgirona.cat.
Podeu consultar el programa aquí.
 
Busquem persones solidàries per al voluntariat de lectura
04-10-2015
Biblioteques de Girona busca persones solidàries que vulguin implicar-se en el Voluntariat de Lectura Fàcil, que ja fa cinc anys que es porta a terme en col·laboració amb Sanitas Residencial i la Residència de Gent Gran de la Creu de Palau. Aquest voluntariat consisteix a acompanyar en la lectura gent gran que per raons físiques o cognitives ha deixat de llegir o li costa fer-ho. Les lectures en veu alta de tot tipus de textos, siguin llibres, revistes o diaris, permeten a aquestes persones reprendre el gust per les històries narrades o sentir-se informades i connectades als esdeveniments de la societat. La freqüència del voluntariat és d’un cop a la setmana durant una hora, i n’hi ha prou per veure, a mitjà termini, una millora del benestar dels residents. En aquests moments ja hi ha persones que estan fent aquesta tasca, però en necessitem més; tenim 9 residents que s’estan esperant! A més, si t’apuntes entre el setembre i l’octubre podràs participar en la jornada de formació que cada any preparem per als voluntaris amb la idea, també, de  compartir experiències. Contacta amb qualsevol biblioteca pública de Girona per tenir-ne més informació o escriu a lecturafacil@ajgirona.cat.
 
Imatge guanyadora del Concurs d´Instagram
29-09-2015
La fotografia ha estat escollida entre 65 propostes publicades des de l’1 de juny fins al 15 de setembre.
Una vegada reunit el jurat del Concurs d'Instagram “Els camins del teu viatge”, la guanyadora ha estat una imatge presentada per Núria Terés i Bonet. El motiu de les fotografies concursants havia de ser qualsevol camí, carretera, corriol o carrer, transitat pels participants durant els seus viatges, d’acord amb les bases del concurs. El premi consisteix en un lot de llibres per valor de 50€. La imatge guanyadora servirà d’imatge promocional del cicle de Xerrades “A la carretera” que convoquen anualment les biblioteques de Girona i la Llibreria Ulyssus durant els mesos de maig i juny.

Ramon Riba Fenech ha estat el segon participant finalista i Ester Verdaguer i Luciano J. Ponzio els tercers. La tria de la imatge guanyadora no ha estat fàcil donada la qualitat i originalitat de les imatges presentades

 
Desena Jornada de Biblioteques Escolars a Girona
29-09-2015

El 20 d'octubre, a la biblioteca Carles Rahola, celebrarem la Desena Jornada de Biblioteques Escolars: Repensem la biblioteca escolar del segle XXI

Podeu consultar el programa i tota la informació de la jornada aquí

Us convidem a participar-hi! 

Us podeu inscriure a través del sistema d'inscripcions de l'Ajuntament. L'últim dia per fer-ho és el 13 d'octubre.

*Les places són limitades. Es prioritzarà els representants dels centres educatius de la ciutat de Girona. 

 
Concurs de fotografia a Instagram Els camins del teu viatge
24-09-2015
Per dificultats tècniques, s'ha retardat la resolució del concurs i l'emissió del veredicte del jurat. Aquest és farà públic el dilluns 28 de setembre. La decisió del jurat serà definitiva, però es reserva el dret a modificar la seva decisió si el guanyador no contacta amb l’organització abans de les 9.00 h del dijous 1 d'octubre de 2015. En aquest cas, se seleccionarà com a guanyadora la següent imatge amb més nombre de vots.
 
Les biblioteques de Girona són Súpers
22-09-2015
Del 21 de setembre al 4 d’octubre escalfen els motors de la Festa dels Súpers acollint una acció promoguda pel Club Súper3 i el Servei de Biblioteques.

En motiu de l’Any de les biblioteques, Biblioteques de Girona participen en l’acció conjunta que el Súper3 ha plantejat al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya per incentivar els nens i nenes de tot el país a anar a les biblioteques i descobrir o accentuar el gust pels llibres i la lectura.
Amb motiu de la trama prèvia de la propera Festa dels Súpers, els dies 17 i 18 d’octubre a Montjuïc, es demanarà als nens i nenes que busquin entre els llibres infantils de les biblioteques una paraula màgica que serà clau per a la història de la Festa dels Súpers d’enguany. Concretament, a la trama televisiva, el Desmond, el nòvio fantasma de la Lila, buscarà desesperadament la paraula màgica entre els llibres de la seva biblioteca. El Super3 convidarà a tots els nens que facin el mateix: que vagin a la seva biblioteca i busquin entre els llibres per tal de trobar el pòster que conté la paraula i ajudar així el Desmond i la resta de la família del Super3. Un cop trobada la paraula màgica a la biblioteca, podran entrar a la web super3.cat per explicar i compartir amb d’altres súpers on i com l’han trobada. A més, en tres biblioteques hi haurà un pòster especial amb un premi associat. Els 3 súpers afortunats que el trobin podran anar a la Festa dels Súpers i conèixer els personatges de la família del Super3 al backstage de l’escenari de l’Estadi Olímpic de Montjuïc.
Les biblioteques oferiran, a més, acompanyament i suport en la cerca del mot màgic a tots els participants.

 
La biblioteca Salvador Allende acollirà demà la presentació del quart volum de la Biblioteca Prudenci Bertrana
15-09-2015
Es tracta del llibre “Jo! Memòries d’un metge filòsof”, editat per Edicions de la Ela Geminada.

Demà, dimecres, a les 20 h, es presentarà a la biblioteca Salvador Allende el quart volum de la Biblioteca Prudenci Bertrana, d’Edicions de la Ela Geminada. Es tracta de Jo! Memòries d’un metge filosòf, llibre en el qual Bertrana narra el pas per Girona de Diego Ruiz, una de les figures més controvertides de la cultura catalana de principis de segle XX. La presentació anirà a càrrec del Dr. Joaquim Jubert, metge psiquiatre i autor de l’assaig: Diego Ruiz, Prudenci Bertrana i La locura de Álvarez de Castro.
Diego Ruiz, megalòman, plurilingüe, amic de la controvèrsia, òptim narrador i filòsof de l’entusiasme, va exercir de metge psiquiatre i director del Manicomi de Salt entre 1908 i 1912. Josep Pla descriu el pas de Ruiz pel sanatori saltenc amb aquestes paraules: “És una de les coses més grosses que han passat en aquest segle en aquest país”.
Ruiz i Prudenci Bertrana van travar una forta amistat i van arribar a escriure, a quatre mans, l’opuscle La locura de Álvarez de Castro. Aquesta publicació va comportar un consell de guerra a Bertrana. Ruiz havia emigrat i va deixar que el seu amic entomés en solitari les conseqüències de la publicació.
Jo! Memòries d’un metge filòsof, publicada per primera vegada el 1925, representà una venjança literària de Prudenci Bertrana, on la figura de Diego Ruiz s’amagava rere la figura de Daniel Pérez. A l’època, les crítiques van ser nombroses i Bertrana hi va respondre amb un extens article a la Revista de Catalunya, que el lector trobarà reproduït al final del volum.
Aquesta edició va a cura de Guillem Molla i parteix del text definitiu establert per Bertrana l’any 1934. Amb aquesta publicació, la Biblioteca Prudenci Bertrana d'Edicions de la Ela Geminada arriba al seu quart volum, és a dir, gairebé a l'equador del projecte 2013-2017 de recuperació de l'obra novel·lística completa de l'escriptor gironí, formada per nou volums.
 
Què podem veure?... a Temporada Alta
10-09-2015
Conversa amb Salvador Sunyer.
Biblioteca Carles Rahola
Dilluns 14 de setembre a les 19h

Temporada Alta engega motors. Al llarg de seva història ha guanyat el reconeixement del sector, del públic i de la premsa especialitzada, que l’ha qualificat com “el millor festival de l’Estat espanyol”, fins a convertir-se en un esdeveniment de referència que comença a fer-se lloc entre els principals festivals europeus.
En el marc de la col·laboració entre Temporada Alta i Biblioteques de Girona, hem convidat a en Salvador Sunyer, el director del festival, per a fer-nos cinc cèntims del que podrem veure als escenaris de Girona i Salt durant els mesos d'octubre, novembre i desembre. Aquesta xerrada pretén ser un recorregut pels diferents espectacles del festival de la mà del seu principal programador i director del certamen, que ens permetrà conèixer millor aquesta programació i triar i remenar entre els 110 espectacles que la conformen. En el marc de l'acte es presentarà el recull de material sobre teatre al voltant de la programació del Festival, que podreu trobar a les cinc biblioteques públiques de Girona. Per últim, també es donarà el tret de sortida a una nova edició del club de lectura de teatre "Llegim teatre" en el qual es llegeixen obres programades a Temporada Alta, el teatre Municipal i el TNC.
 
Recursos Educatius 2015-2016
24-08-2015

En el marc del Programa de recursos educatius de la ciutat, Biblioteques de Girona promou un conjunt de propostes que tenen com a objectiu promoure la lectura al conjunt de ciutadans de Girona i especialment entre els infants, com la via d’accés a la informació i al coneixement.
Per a la realització d’una acció efectiva de promoció lectora cal una estreta col·laboració entre la biblioteca i la família i el centre educatiu. Sota aquesta premissa s’ha de sustentar l’acció des de la biblioteca, assegurant que s’arriba al màxim de famílies possible amb accions que promoguin el gust pels llibres i la lectura i també que es treballa conjuntament amb els centres educatius col·laborant amb un objectiu comú.
El dijous 3 de setembre de 2015, a les 19 h, tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola la presentació dels recursos educatius per al curs escolar 2015-2016. Són unes 300 activitats agrupades per àrees temàtiques (teatre, música, ciència, esport, coneixement de la ciutat, economia, educació digital, salut, etc.) que complementen l’activitat docent del professorat dels centres educatius.
Tot seguit el matemàtic Anton Aubanell ens presentarà Les bombolles de sabó com a recurs per ensenyar geometria.
Abans i després de l’acte, tindreu a la vostra disposició una mostra de materials i recursos educatius de les entitats i serveis de la Taula de Coordinació dels Recursos Educatius.

Recursos educatius de les biblioteques

 
Inscripcions als clubs de lectura a partir del 24 d’agost
18-08-2015
Apunta’t al Club! N’hi ha un per a tu!

Les biblioteques de Girona, Salt, Sarrià de Ter, Celrà i Sant Gregori ofereixen enguany 41 clubs de lectura adreçats a més de 600 lectors i lectores.

Amb la tornada de les vacances d’estiu s’inicien de nou els clubs de lectura a les biblioteques de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori. En total, sumen 11 equipaments bibliotecaris que ofereixen 41 clubs adreçats a més de 600 lectors i lectores que tenen interès per comentar obres literàries amb altres persones. A partir del 24 d’agost comença el període d’inscripció i les sol·licituds, que es poden fer de manera presencial, per correu electrònic o bé telefònicament, s’atendran per ordre d’inscripció. 

Entre les novetats d’aquesta temporada podem trobar el Club de lectura juvenil de la biblioteca Ernest Lluch de Girona per a joves d’entre 13 i 15 anys, el Club de lectura juvenil en anglès de la biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter o el club de lectura de la biblioteca Carles Rahola Un tast de literatura jueva: tres autors, tres obres que organitza conjuntament amb la biblioteca del Call Jueu de Girona.

Per últim, es mantenen els diversos Clubs de lectura fàcil per aquells que vulguin iniciar-se en la lectura en català, i els Clubs de lectura en anglès, per a aquelles persones que tenen un mínim domini d’aquesta llengua i volen practicar la lectura i la conversa mitjançant lectures de narrativa en anglès. 

Podeu consultar tots els clubs aquí.

 llegir més
 
Estudia per la selectivitat a la biblioteca Ernest Lluch
10-08-2015
El servei estarà disponible del 24 d'agost al 3 de setembre de dilluns a divendres des de les 20 fins les 24 h.

A partir del 24/08 i fins el 3/09 la Biblioteca Ernest Lluch oferirà un espai d'estudi en horari nocturn destinat especialment als estudiants de batxillerat que es presenten a la selectivitat. L'espai estarà obert de les vuit del vespre a les dotze de la nit, de dilluns a divendres. 

La zona que es dedica a aquest servei és el primer pis de la biblioteca, que disposa d'una capacitat per a unes cinquanta persones i està equipat amb servei Wi-Fi. Es podrà consultar a la sala el fons de la biblioteca i es podrà fer ús dels ordinadors d'ús públic, però no es podrà realitzar préstec. 

A més d'aquest servei específic, cal recordar que les Biblioteques de Girona disposen de sales destinades a l'estudi i a la realització de treballs en grup en horari d'obertura de la biblioteca. En especial cal destacar les sales de treball de la Biblioteca Carles Rahola i les de la Biblioteca Salvador Allende, que es poden reservar amb antel·lació.
 
El Programa de Biblioteques Escolars compta amb la participació del 85% dels centres educatius de la ciutat
07-08-2015

El programa, que pretén millorar la competència lectora de l'alumnat dels centres educatius de la ciutat, ha crescut any rere any.

Els objectius del programa són potenciar la biblioteca escolar com a espai d’aprenentatge i investigació, estudiar i definir clarament la coordinació entre biblioteca pública i biblioteca escolar a la ciutat de Girona, i per últim, regir les actuacions de l’Ajuntament de Girona en aquest àmbit. Una de les línies més visibles és la convocatòria d’ajuts per a biblioteques escolars per al curs 2015-2016 que l’Ajuntament de Girona acaba d’aprovar amb 32.850 euros, distribuïts en quatre modalitats:

1. Assessorament d’una persona especialista en biblioteques per resoldre consultes i col·laborar en l’elaboració del projecte de la biblioteca escolar que han rebut 31 centres, és a dir, tots aquells que ho havien sol·licitat.

2. Dotació econòmica de 300 euros per centre, per a l’adquisició de fons i/o equipament, que han rebut 27 centres, és a dir, tots aquells que ho havien sol·licitat i no han rebut altres ajuts de caire superior.

3. L’ajut Activa la biblioteca, de 1.500 euros cadascun, per a projectes de millora i impuls de les biblioteques escolars com a espai d'aprenentatge i de suport a la docència, que han rebut els centres Escola Mare de Déu del Mont, Escola Eiximenis, Institut Nou de Girona i Escola Cassià Costal.

4. L’ajut Biblioteca escolar oberta al barri, amb una dotació econòmica de 4.000 euros cadascun, per finançar l'obertura al barri de les biblioteques dels centres educatius en horari extraescolar, que han rebut els centres Escola Annexa-Joan Puigbert, Escola Marta Mata i Institut Montilivi.

 llegir més
 
Tercer concurs de relats de terror de la Marfà
31-07-2015
Arriba una nova edició del Concurs de relats de terror de la Marfà. Una activitat de creació literària per a joves de 13 a 30 anys, organitzada per les Biblioteques de Girona i la Secció de Joventut de l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració del festival de cinema fantàstic i de terror Acocollona't.
Des del proper 15 d'agost i fins el 22 d'octubre es poden presentar relats que ens expliquin històries ben inquietants i terrorífiques, d'aquelles que ens fan mirar sota el llit i deixar obert el llum de la tauleta.
Els millors treballs tindran premi i seran els protagonistes de la sessió Lectures de terror, que es realitzarà el 6 de novembre a la Biblioteca Salvador Allende.

Totes les persones que tinguin prou coratge de presentar-se al concurs poden informar-se de les bases aquí.
 llegir més
 
Els camins del teu viatge
27-07-2015

Concurs de fotografia a Instagram.
Fins el 15 de Setembre

Recorda que fins el 15 de setembre ets a temps de participar al Concurs "Els camins del teu viatge". Per a fer-ho només has de publicar a Instagram una fotografia de les carreteres, els camins, els corriols o els carrers per on viatgis aquest estiu amb l’etiqueta #bibliotequesalacarretera, i podràs guanyar un lot de llibres per valor de 50 euros.
Bases aquí.
Activitat participativa relacionada amb el cicle “A la carretera”.

 
Ara també podeu consultar les novetats de la Biblioteca Carles Rahola
21-07-2015
Des d'aquest mes de juliol, podeu consultar també les darreres adquisicions que s'han incorporat al fons de Rahola. Podeu consultar aquestes novetats i les de la resta de biblioteques a l'apartat de novetats de la web.
Les novetats se solen penjar cada quinze dies, excepte en períodes com els d'estiu, en els quals aquesta informació es dona de manera més espaiada i sol ser un dels espais més consultats de la web.
 
Els horaris de les biblioplaces tornen a ser els habituals
13-07-2015
Amb la reducció de la calor extrema, les biblioplaces tornen al seu horari habitual: de 17:30 a 20:30.
Gaudiu dels llibres, les revistes i els contes a les places.

 
Canvi d´horari a les biblioplaces en motiu de l´onada de calor
07-07-2015
Atesa l'onada de calor que estem patint, les dues biblioplaces que es desenvolupen a la tarda: Vista Alegre i Sant Ponç retarden una hora el seu inici. Durant aquesta setmana començaran a les 18:30 en comptes de les 17:30 com estava previst i així la utilització serà més ajustada a l'ús que aquestes activitats poden tenir. En ambdós cassos l'horari de tancament també s'allargarà fins a les 9 del vespre.
Aquesta mesura és només per la present setmana, és a dir, del 6 al 10 de juliol. Esperem que la temperatura no sigui tan alta durant la setmana propera. 
 
Aquest estiu celebrem el 150 aniversari d´Alícia en el país de les meravelles.
03-07-2015
Biblioteques de Girona oferirà una norantena d’activitats els propers mesos i el centre d'interès serà el 150è aniversari de la primera edició d’“Alícia en el país de les meravelles”.

El principal centre d’interès de les activitats infantils i familiars de les properes setmanes serà la celebració del 150è aniversari de la primera edició d’Alícia en el país de les meravelles. Moltes generacions de nens i nenes han gaudit durant tot aquest temps de les fantàstiques aventures de la protagonista del conte de Lewis Carroll. Biblioteques de Girona proposa un seguit d’activitats per apropar-se a la història i als personatges i situacions del llibre.

Amb la col·laboració de l’Escola Municipal d’Art, s’ha preparat una exposició vivencial que traslladarà a un món oníric i irreal. La protagonista del conte de Carroll també serà la font d’inspiració dels tallers familiars “Alícia es troba amb el Sr. Embut” i “La caiguda i l’aterratge d’Alícia al país de les meravelles”. També es faran activitats de lectura entorn d’aquest eix temàtic a les biblioplaces i bibliopiscines. En aquests espais, igual que a les biblioteques públiques de la ciutat, es pot trobar una mostra de diverses edicions i versions del clàssic, perquè en puguin gaudir des dels lectors més petits fins als més grans.

A més, a la biblioteca Carles Rahola, s’han programat de manera diària quines literàries, speakers corner, jocs, endevinalles i contes per a les famílies i infants majors de 4 anys. Per als més petits, a l’espai primera lectura, es mantenen les activitats diàries de moixaina i conte del dia, però, a més, tots els dissabtes d’estiu s’oferirà una proposta adreçada a les famílies amb nens de 0 a 3 anys: dansa, contes, jocs i, en especial, el conte en família, on famílies voluntàries expliquen contes a altres famílies. Durant l’estiu es mantenen també actius alguns dels clubs de lectura per a adults, joves i infants que es fan durant l’any a totes les biblioteques.

Es pot consulatr la programació a l'apartat d'activitats del web o bé descarregant aquest fulletó.


 
Girona fomenta la lectura a l’estiu amb una nova edició de la bibliopiscina i les biblioplaces
30-06-2015
Demà es posa en marxa el servei municipal a les piscines de la Devesa i a partir de dilluns vinent començarà el recorregut de la biblioplaça pels diferents barris de la ciutat.

Girona torna a oferir aquest estiu els serveis de biblioplaça i bibliopiscina, perquè els ciutadans puguin gaudir de la lectura a l’aire lliure durant els mesos de juliol i agost. Aquest servei és totalment gratuït i va dirigit tant als adults com als infants. El dia 1 de juliol començarà el servei municipal de bibliopiscina i dilluns vinent, dia 6 de juliol, el de biblioplaça.
Els barris on s’instal·larà la biblioplaça són els mateixos que l’any passat, és a dir, Vila-roja, Sant Ponç, Vista Alegre, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Devesa, Mercadal i Santa Eugènia. Aquest servei consta d’un carro mòbil ple de llibres i revistes per poder consultar a la plaça mateix o per endur-se en préstec a casa amb el carnet de biblioteques. El fons que s’ofereix és molt divers i té en compte la diversitat de públic i gustos literaris. A més, la dinamitzadora ofereix activitats i tallers per a infants relacionats amb la lectura, sempre d’una manera lúdica i fresca. La biblioplaça dura quinze dies a cada plaça, i fa horari de tardes de dilluns a divendres.
D’altra banda, la bibliopiscina torna a les piscines municipals de la Devesa gràcies al Servei Municipal d’Esports, i per segon any es repeteix la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i l’entitat esportiva GEIEG per portar aquest servei al complex esportiu de Sant Ponç. La bibliopiscina ofereix lectures d’estiu, a més de revistes i premsa diària, i activitats infantils dinamitzades. A la Devesa la bibliopiscina estarà instal·lada a l’entrada de la zona de gespa, sota un tendal, una novetat d’aquest any.
Un dels atractius de la bibliopiscina i la biblioplaça són les hores del conte per als infants, que van a càrrec de contistes professionals. En total representen 14 actuacions al llarg de l’estiu, i complementen les activitats infantils de les biblioteques, que aquest any se centren en el 150è aniversari de la publicació d’Alícia al país de les meravelles, de l’escriptor Lewis Carroll. A les biblioteques es faran tallers relacionats amb l’efemèride, i també a les biblioplaces i bibliopiscines.
 
Biblioplaces
30-06-2015

Biblioplaça

Aquest servei consta d’un carro mòbil ple de llibres i revistes per poder consultar a la plaça mateix o per endur-se en préstec a casa amb el carnet de biblioteques. El fons que s’ofereix és molt divers i té en compte la diversitat de públic i gustos literaris. A més, la dinamitzadora ofereix activitats i tallers per a infants relacionats amb la lectura, sempre d’una manera lúdica i fresca. La biblioplaça dura quinze dies a cada plaça, i fa horari de tardes de dilluns a divendres.
Busqueu el carro a la vostra plaça i descobriu una pila de llibres i revistes per llegir i compartir.
Organitzat conjuntament amb els Serveis Socials Municipals.

Vila-roja
Del 2 al 30 de juliol (dimarts i dijous) de 9.30 a 12 h
Plaça Pablo Ruiz Picasso

Sant Ponç
Del 6 al 17 de juliol. De dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 h
Plaça de Sant Ponç

Vista Alegre
Del 6 al 17 de juliol. De dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 h
Plaça de Vista Alegre

Devesa

Del 20 al 31 de juliol. De dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 h
Plaça Prudenci Bertrana

Sant Narcís
Del 20 al 31 de juliol. De dilluns a divendres de 17.00 a 20.00 h
Plaça de l’Assumpció

Mercadal

Del 3 al 14 d’agost. De dilluns a divendres de 17.30 a 20.30
Plaça de Josep Pla

Can Gibert del Pla
Del 3 al 14 d’agost. De dilluns a divendres de 18.00 a 21.00
Plaça Pere Calders

Santa Eugènia
Del 17 al 28 d’agost. De dilluns a divendres de 17 a 20 h
Plaça de Santa Eugènia

 
És estiu i canviem els horaris
26-06-2015

A partir del dilluns 29 de juny canviem els horaris i els adaptem al període d’estiu

La gran novetat és que la Biblioteca Carles Rahola, en comptes de reduir el seu horari l'amplia amb una obertura de dilluns a dissabte de 10 a 20h.

BIBLIOTECA CARLES RAHOLA
de dll a ds de 10 a 20 h

BIBLIOTECA ANTÒNIA ADROHER
BIBLIOTECA ERNEST LLUCH
BIBLIOTECA JUST M. CASERO
BIBLIOTECA SALVADOR ALLENDE
dll, dc, dj i dv de 10 a 14 i de 15.30 a 20 h
dt de 15.30 a 20 h

PUNT DE LECTURA DE SANT NARCÍS
Tancat

PUNT DE LECTURA DE TORRE GIRONELLA
Agost tancat

BIBLIOTECA ESCOLAR MONTFOLLET
Tancat

Aquests horaris seran vigents fins el 30 d'agost, moment en el qual s'informarà dels horaris d'hivern.

 
Bibliopiscina
26-06-2015
La teva biblioteca d'estiu

Com cada any torna la bibliopiscina a les piscines de la ciutat. A la ja tradicional cita de les piscines Municipals de la Devesa, s'hi suma la que l'any passat es va endegar a les piscines del Complex Esportiu del GEiEG a Sant Ponç. Si us acosteu a aquests dos equipaments les tardes de dilluns a divendres hi trobareu el servei de biblioteca a la fresca i podreu llegir llibres, revistes i diaris, mentre us refresqueu a la piscina.

De l’1 de juliol al 28 d’agost: de dilluns a divendres de 16 a 19.30 h

Organitzat conjuntament amb: Servei Municipal d’Esports i GEiEG.
 
Les biblioteques públiques catalanes estrenen el préstec de llibre electrònic
09-06-2015

El sistema de préstec de llibre electrònic a les biblioteques públiques catalanes ja ha entrat en funcionament. El sistema, anomenat "eBiblio Catalunya", l'impulsa el Ministeri d'Educació amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de la capital catalana, i arrenca amb una col·lecció inicial de prop de 2.000 títols d'obres de ficció i no ficció de diversos gèneres i temàtiques, amb fons en català i en castellà i 41.730 llicències.

Aquest sistema, segons la Conselleria de Cultura, permetrà més d'1 milió de lectures a les biblioteques públiques de Catalunya. L'eBiblio està disponible per a tots els usuaris amb carnet d'una biblioteca pública, i, per accedir-hi, l'adreça electrònica de l'usuari haurà de figurar obligatòriament entre les dades que s'incloguin en la sol·licitud. Una vegada es demani un llibre digital en préstec, es disposarà de 21 dies per llegir-lo.

Els llibres electrònics es podran llegir en temps real (streaming), a través de qualsevol navegador d'un ordinador personal o d'altres dispositius (tauleta o telèfon intel·ligent) o mitjançant la descàrrega per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics. 

L'eBiblio Catalunya, segons els promotors del projecte, complementa l'oferta que les 387 biblioteques públiques de Catalunya ja ofereixen en format físic, amb a prop d'11 milions de llibres; 1,2 milions de documents de fons sonor, i 1,3 de fons audiovisual.

 
Anul·lada la xerrada de Xavier Moret de dijous dia 4 de juny
03-06-2015
La xerrada de Xavier Moret, prevista pel proper dijous dia 4 de juny a la Biblioteca Just M. Casero, dins del cicle A la carretera, s'ha hagut d'anul·lar.
Xavier Moret està de viatge a Filipines, ha tingut problemes en els vols i li és impossible d'arribar per ser demà a Girona. Properament anunciarem si aquesta s'anul·la definitivament o es posposa per a un altre dia.

 
Lliurament dels premis del concurs de Punt de Llibre i de Jocs Florals de l’Ajuntament de Girona
01-06-2015

Més de sis-cents nens i nenes de les escoles de la ciutat omplen l’Auditori.

Amb la benvinguda als assistents per part de la regidora d’Educació i Esports, Sra. Isabel Muradàs, va començar a l’Auditori el lliurament de premis del catorzè concurs de Punt de Llibre i de la trenta-cinquena edició dels Jocs Florals i Literaris Escolars de primària convocats per l’Ajuntament de Girona.
Al concurs del Punt de Llibre,  tot i que el tema és lliure, aquest any es valoraven especialment els treballs inspirats en les biblioteques, amb motiu del centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. Cal destacar l'alta participació amb uns 960 punts de 20 centres diferents. Al concurs de Jocs Florals, a banda dels temes tradicionals de la poesia, el tema de prosa d’enguany estava dedicat a La Devesa que jo voldria
Com a acompanyament de l’acte, s’han projectat quatre booktrailers realitzats per les escoles Marta Mata, Palau i Montjuïc Girona International School. Fem un booktrailer és un recurs educatiu de l’Ajuntament de Girona que consisteix a fer un petit vídeo d’un llibre llegit pels alumnes d’una classe.
A la cloenda de l’acte, l’alcalde, Carles Puigdemont, ha recalcat que la paraula és una de les eines més valuoses que tenim per anar pel món i fer tot allò que pensem que s’ha de fer.
Als Jurats que premien les obres tant del Punt de Llibre com les proses i poesies dels Jocs Florals hi participa un ampli ventall de persones relacionades amb l’educació, les biblioteques, el món cultural, artístic i literari de la ciutat, la Universitat de Girona i els Serveis Territorials d’Ensenyament, la col·laboració de les quals és essencial perquè aquests dos concursos continuïn endavant any rere any, estimulant l’expressió artística i literària dels nens i nenes de les escoles de la ciutat.

 
La Biblioteca Ernest Lluch torna a oferir un espai d’estudi en horari nocturn per preparar la selectivitat.
27-05-2015

El servei estarà disponible de l'1 al 19 de juny de dilluns a d¡vendres i de les 20 a 24 h.

Com és habitual en els darrers anys, la Biblioteca Ernest Lluch oferirà un espai d'estudi en horari nocturn destinat especialment als estudiants de batxillerat que es presenten a la selectivitat. A partir de l'1 de juny i fins el 10 del mateix mes, l'espai estarà obert de les vuit del vespre a les dotze de la nit, de dilluns a divendres.

Aquest és un servei demanat pels instituts i per aquells estudiants que troben en la biblioteca un espai amb serveis adequat per a l'estudi i tranquil per poder preparar amb garanties d'èxit el pas als estudis universitaris. Els anys anteriors aquesta proposta ha tingut molt bona acollida entre el col·lectiu d'estudiants.

La zona que es dedica a aquest servei és el primer pis de la biblioteca, que disposa d'una capacitat per a unes cinquanta persones i està equipat amb servei Wi-Fi. Es podrà consultar a la sala el fons de la biblioteca i es podrà fer ús dels ordinadors d'ús públic, però no es podrà realitzar préstec.

A més d'aquest servei específic, cal recordar que les Biblioteques de Girona disposen de sales destinades a l'estudi i a la realització de treballs en grup en horari d'obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar les sales de treball que disposa la Biblioteca Carles Rahola, que és necessari sol·licitar prèviament atesa l'alta demanda, i la sala d'estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs és un dels espais més valorats i utilitzats de l'equipament.

 

 
Les biblioteques de Girona tornen a sortir A la carretera
12-05-2015

Aquest cicle, de xerrades sobre viatges, arriba aquest any a la tercera edició

Les Biblioteques de Girona i la llibreria Ulyssus organitzen el tercer cicle de xerrades sobre viatges “A la carretera”. Un any més, davant la proximitat de l’estiu, les vacances i els possibles viatges, s’organitzen aquesta sèrie de xerrades per promoure la descoberta de diversos indrets del món de la mà de viatgers disposats a compartir les seves experiències de viatge, a l’entorn d’una afició o d’una inquietud personal, i a presentar els llibres en què han traslladat aquestes vivències.
L’eix central del cicle, que tindrà lloc durant cinc dijous dels mesos de maig i juny, són les xerrades de viatgers i exploradors a qui el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una important font d’experiència, de coneixement i de sensacions.
Aquest dijous, 14 de maig, tindrà lloc la primera xerrada, a les 19 h a la biblioteca  Carles Rahola, a càrrec d’Ana M. Briongos. Sota el títol de “45 anys de vida viatgera”, Briongos parlarà dels seus viatges a l’Afganistan, Iran o l’Índia. Els propers dijous 28 de maig, 4, 11 i 18 de juny hi participaran el guionista de “APM?” de TV3 Xavi Narro, l’escriptor Xavier Moret, el grup Himalaiaski o el periodista Eugeni Casanova, respectivament.
Les xerrades, que seran conduïdes per Josep Ma. Iglesias de la Llibreria Ulyssus, s’acompanyaran de seleccions de fons sobre viatges, del taller d’escriptura “Narrar el viatge: hi ha llocs que deixen empremta”, a càrrec d’Assum Guardiola (biblioteca Carles Rahola), i del concurs de fotografia mitjançant Instagram “Els camins del teu viatge”.

 
Els llibres de les biblioteques de Girona amagaran entrades del Festivalot
08-04-2015


L’acció compta amb la col·laboració de l’enigmista Màrius Serra.

Biblioteques de Girona i el Festivalot (Festival de Música en Família de Girona), comencen aquest proper divendres 10 d’abril una original col·laboració que han dissenyat amb l’ajuda de l’enigmista Màrius Serra. Els usuaris de biblioteques que resolguin un enigma (batejat com “enigmot”) que es publicarà al blog del Festivalot (www.festivalot.cat) i a través de les xarxes socials de Biblioteques de Girona, podran aconseguir una de les cinc entrades triples (una per cada biblioteca) per assistir en família a un dels concerts del festival, que se celebrarà els dies 6 i 7 de juny a Girona. Les invitacions s’amagaran dins d’alguns llibres escollits per les biblioteques i l’organització del festival i que l’enigmot ajudarà a trobar.
El primer enigmot, que es publicarà el divendres dia 10 d’abril al migdia, amagarà el nom d’un llibre que es troba a la biblioteca Antònia Adroher de Girona.
La resta de calendari d’enigmots serà:
17 d'abril. 2n enigmot. Biblioteca Ernest Lluch
23 d'abril. 3r enigmot. Biblioteca Just M. Casero
30 d'abril. 4t enigmot. Biblioteca Salvador Allende
7 de maig. 5è i últim enigmot. Biblioteca Carles Rahola
L’acció neix arran de la col·laboració entre el Festivalot i Biblioteques de Girona, i l’objectiu que té és convidar les famílies a visitar juntes les biblioteques. Aquesta col·laboració també es fa visible amb un seguit d’activitats familiars de caire musical que oferiran diferents biblioteques, amb un recull sobre música en família i una exposició de fons sobre el mateix.
L’organització del Festivalot ha destacat la motivació de convertir-se en un festival de ciutat, implicant diferents empreses, entitats i equipaments de Girona. L’acció conjunta amb les Biblioteques de Girona és un exemple del tipus d’acords de col·laboració que el festival vol treballar.

 
Dia Internacional del Llibre Infantil
02-04-2015
Des del 1967 i coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, el 2 d’abril es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil per tal de promocionar els llibres i la lectura entre els infants i joves. 

El grup CLER, professionals de les biblioteques infantils i juvenils de les comarques gironines, per celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil ha escollit unes lectures recomanables de la col·lecció La galera popular.  Aquesta col·lecció recull els contes tradicionals de la nostra cultura en el sentit més ampli. Què seria de nosaltres, dels nous textos, de les immenses, variades i suggeridores reinvencions dels contes de sempre sense la feina feta per tot el millor d’una generació d’autors, adaptadors i il·lustradors?

Les Biblioteques de Girona, com a membres del grup CLER, us convidem a redescobrir amb els més petits de la casa aquestes màgiques històries que són sinònim d’infància, descobriment, imaginació i il·lusió. De la mà de personatges com la Ventafocs, la Caputxeta Vermella, el Gegant del Pi o els tres porquets us endinsareu en el món dels contes tradicionals, els de sempre, recollits en una col·lecció tan entranyable com actual. 

 
Horaris de Setmana Santa
27-03-2015


 
Tercera Edició del concurs A peu de foto.
24-03-2015

L'Ajuntament de Girona i l'Ajuntament d’Olot organitzen la tercera edició del Concurs de Microrelats A Peu de Foto, promogut pel Servei d'Informació Juvenil de l’Espai Marfà i la Biblioteca Salvador Allende. 

El concurs, que es farà a través de Twitter, té com a objectiu promoure la creació literària entre els joves utilitzant els llenguatges virtuals. Amb aquesta iniciativa es vol posar a prova la inspiració i la capacitat de síntesi de les persones que participin en el concurs.

 llegir més
 
XIV Concurs de Punts de llibre
13-03-2015

L'Ajuntament de Girona convoca el XIV Concurs de Punts de llibre amb l'objectiu de promoure la lectura oferint un espai de participació i creació artística als nens i nenes amb edats compreses entre edats compreses entre els 6 i els 12 anys de les escoles de Girona.
El tema és lliure, però es valorarà especialment que els punts estiguin inspirats en les biblioteques, la seva funció i la tasca que desenvolupen, atès que enguany se celebra l’Any de les biblioteques, coincidint amb el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. Així, els nens i nenes concursants participaran en la celebració d’un important esdeveniment històric del nostre país, tot deixant córrer la seva imaginació.

Més informació.

 
Resultat del sorteig del Concurs Retrofuturista
06-03-2015
Ahir a la tarda, durant la partida del joc rol Steam States que es va realitzar a la biblioteca Just M. Casero, es va procedir a sortejar el val de 50€ per llibres entre tots els encertants de les preguntes del Concurs de Retrofuturisme que es va organitzar durant el passat mes de febrer.

Fent servir el democràtic sistema "una mà, una papereta" un dels participants de la partida va ser l'encarregat de treure el nom de l'afortunat: Dani Prados. Felicitats, Dani! Esperem que amb el val puguis completar la teva col·lecció de llibres retrofuturistes. 

Per a la resta d'encertants de les preguntes, també hi ha un petit obsequi conmemoratiu de la seva participació en el Concurs Retrofuturista que poden recollir a la seva biblioteca més propera. Per aquells que no heu encertat totes les preguntes, us animem a continuar participant en els propers concursos que les biblioteques organitzem.

I a continuació, les respostes a les preguntes del concurs:
Pregunta 1. Fer una màquina que permeti viatjar en el temps és un argument recurrent en el gènere del retrofuturisme, però saps quina va ser la primera novel·la que va introduir la possibilitat d'inventar una màquina per viatjar en el temps?
Resposta: "El anacronópete", de l'escriptor espanyol Enrique Gaspar y Rimbau (1887). Encara que al llarg dels anys, en H.G. Wells ha estat considerat el pare de la màquina del temps, la seva obra "La màquina del Temps" fou publicada el 1895, vuit anys més tard que "El anacronópete". També cal mencionar que Ann i Jeff Vandermeer a la seva obra The Time Traveler's Almanac consideren que el relat per entregues The Clock That Went Backward, d'Edward Page Mitchell aparegut el 1881 al diari The Sun es la primera història on surt una màquina del temps. Així doncs, acceptem les dues respostes, atés que "The Clock That Went Backward" és una història per entregues i no té el format típic de novel·la.

Pregunta 2. A La invenció de l'Hugo Cabret, una de les possessions més valuoses del protagonista és un quadern ple de dibuixos. Què hi ha dibuixat al quadern i qui ho va dibuixar?
Resposta: El quadern està ple de dibuixos i esbossos de l'autòmat, les seves peces i recanvis per arreglar-ho i els va dibuixar el pare de l'Hugo Cabret.  

Pregunta 3. Quina pel·lícula mítica en el gènere steampunk va ser la guanyadora del Premi Gertie al Millor Llargmetratge d’Animació al Festival de Sitges de 2004?
Resposta: Steamboy, de Katsuhiro Otomo

Pregunta 4. A literatura retrofuturista sovint ens trobem personatges històrics i literaris famosos com a personatges secundaris però destacats a la trama principal. Ens podries dir quins tres cèlebres personatges de l'escriptor britànic Arthur Conan Doyle apareixen a uns dels còmics d'estil steampunk més famosos editats a finals del segle passat?
Resposta: Els personatges als que ens referim són en Sherlock Holmes, Mycroft Holmes i el professor James Moriarty i apareixen al còmic "The League of Extraordinary Gentlemen" d'Alan Moore, publicat el 1999. Als annexes de publicacions posteriors també apareix mencionat el professor Challenger com a col·laborador habitual de la Lliga i que també és un personatge creat per Arthur Conan Doyle, així que també el donem per vàlid.

Pregunta comodí: Quina pel·lícula d'animació nord-americana, estrenada el 1999, es pot considerar un referent dins el gènere de l’atompunk?
Resposta: The Iron Giant (El gegant de ferro), de Brad Bird

 
Tarda steampunk: partida de rol i sorteig del concurs retrofuturista
05-03-2015
Aquesta tarda a les 17.30 h, la biblioteca Just M. Casero acull una partida d'Steam States, un joc de rol steampunk, organitzada pel Club de Jocs El Sàtir. Si esteu interessats a assistir-hi, afanyeu-vos a reservar la plaça, ja que les inscripcions són limitades. 

En començar la partida, s'anunciaran els finalistes que van encertar totes les preguntes del concurs de retrofuturisme que les biblioteques de Girona, Salt i Sarrià de Ter hem organitzat durant el mes de febrer, i se sortejarà el val de 50€ per la compra de llibres entre tots els finalistes. 
 
Concurs Retrofuturista, 4a pregunta i pregunta comodí
23-02-2015
El Concurs Retrofuturista de les Biblioteques de Girona, Salt i Sarrià de Ter arriba a la seva recta final.
Aquesta 4a i última pregunta és potser la més difícil de totes, però sabem que un autèntic fan del gènere steampunk no descansarà fins que no trobi la resposta correcta. No obstant això, si per alguna d'aquelles casualitats nefastes de la vida no l'encertés, tot i haver-se llegit el Recull sobre Retrofuturisme que les Biblioteques de Girona Salt i Sarrià hem elaborat, encara tindrà l'opció de la pregunta comodí que li donarà una segona oportunitat per aconseguir un magnífic obsequi i també entrar en el sorteig d’un val per a la compra de llibres valorat en 50 €.

I sense més dilacions, pistes subtils o indirectes molt directes, aquí teniu les preguntes:

Pregunta 4. A literatura retrofuturista sovint ens trobem personatges històrics i literaris famosos com a personatges secundaris però destacats a la trama principal. Ens podries dir quins tres cèlebres personatges de l'escriptor britànic Arthur Conan Doyle apareixen a uns dels còmics d'estil steampunk més famosos editats a finals del segle passat?

Pregunta comodí: Quina pel·lícula d'animació nord-americana, estrenada el 1999, es pot considerar un referent dins el gènere de l’atompunk?

Envieu les vostres respostes a l'adreça steampunk@ajgirona.cat indicant nom, cognoms i un número de contacte. Teniu fins al diumenge 1 de març a les 23:59 per enviar-nos les respostes a les preguntes del concurs. Bona sort!!
 
Recollim les opinions per a millorar
17-02-2015

Fins al 15 de gener, com és habitual, hem estat recollint la opinió de les persones usuàries de les bibliteques municipals. Aquesta pràctica ens permet avaluar el servei i detectar les necessitats de millora de cares al futur. El resultat de les 375 enquestes recollides aprova amb nota les biblioteques municipals. Tot i els bons resultats cal invertir més esforços en millorar la difusió i en la qualitat i la varietat del fons.
Gràcies per ajudar-nos a millorar!

Podeu consultar el resum aquí.

 
Concurs Retrofuturista, 3a pregunta
16-02-2015
Ja tornem a ser aquí! I amb la tercera pregunta del concurs retrofuturista de les biblioteques de Girona, Salt i Sarrià de Ter.

Encara que a primer cop d'ull us pugui semblar molt difícil, us assegurem que aquesta pregunta és fàcil, fàcil, fàcil. És més, aquesta és la més fàcil de tot el concurs, així que llegiu-la amb atenció i no la falleu, perquè si no tots els esperits steampunks d'èpoques passades i futures us turmentaran i perseguiran als vostres somnis. Que no, és broma! Només us perseguiran quan entreu a qualsevol biblioteca :-P

Pregunta 3. Quina pel·lícula mítica en el gènere steampunk va ser la guanyadora del Premi Gertie al Millor Llargmetratge d’Animació al Festival de Sitges de 2004?

Envieu les vostres respostes a l'adreça steampunk@ajgirona.cat indicant nom, cognoms i un número de contacte. Recordeu que teniu fins el diumenge 1 de març per enviar-nos les respostes a les preguntes del concurs.

 
Concurs Retrofuturista, 2a pregunta
09-02-2015
Continuem amb el Concurs Retrofuturista de les biblioteques de Girona, Salt i Sarrià.

Per a tots aquells que no sabeu de què va això -sou poquets, ja ho sabem-, us fem cinc cèntims: cada dilluns del mes de febrer penjarem al web una pregunta sobre obres, autors o temes relacionats amb el retrofuturisme, a més d’una pregunta extra la darrera setmana del concurs, que actuarà com a comodí (si la contesteu correctament aquesta invalidarà una de les preguntes anteriors que no s’hagin encertat, però si la falleu, no penalitzarà).
Els participants que encerteu totes les preguntes o bé tres preguntes+comodí, rebreu un magnífic obsequi que acreditarà el vostre profund coneixement d’aquesta temàtica que serà l’enveja de tots els vostres amics, coneguts i familiars. A més, també entrareu en el sorteig d’un val per a la compra de llibres valorat en 50 €.

Per als experts en els nostres concursos -la gran majoria dels mortals-, no us fem esperar més. Comprovareu que la segona és bastant facileta, però és que no ens hem pogut estar de centrar-nos en una de les novel·les del Recull sobre Retrofuturisme que les Biblioteques de Girona Salt i Sarrià hem elaborat: La invenció de l'Hugo Cabret. I és que segur que coincidireu amb nosaltres que Brian Selznick va escriure una meravellosa i original novel·la on la combinació de text i il·lustracions fan de la narració una història màgica.

Pregunta 2. A La invenció de l'Hugo Cabret, una de les possessions més valuoses del protagonista és un quadern ple de dibuixos. Què hi ha dibuixat al quadern i qui ho va dibuixar?

Envieu les vostres respostes a l'adreça steampunk@ajgirona.cat indicant nom, cognoms i un número de contacte. Recordeu que teniu fins el diumenge 1 de març per enviar-nos les respostes a les preguntes del concurs. 
 
Concurs Retrofuturista
02-02-2015
Les Biblioteques de Girona, Salt i Sarrià volem retre un petit homenatge a l’apassionant món del retrofuturisme, un moviment social, artístic i literari que cada cop té més adeptes incondicionals. Així que fem una crida als fans de l’steampunk, del dieselpunk i de l'atompunk i de qualsevol altre subgènere retrofuturista: demostreu els vostres profunds coneixements del tema participant al nostre... CONCURS RETROFUTURISTA! 

Durant el mes de febrer, cada dilluns a la tarda penjarem al web una pregunta sobre obres, autors o temes relacionats amb el retrofuturisme, a més d’una pregunta extra la darrera setmana del concurs, que actuarà com a comodí. Que què vol dir això? Doncs que si contesteu correctament la pregunta comodí aquesta invalidarà una de les preguntes anteriors que no s’hagin encertat, però si la falleu, no penalitzarà.  Els participants que encerteu totes les preguntes o bé tres preguntes+comodí, rebreu un magnífic obsequi que acreditarà el vostre profund coneixement d’aquesta temàtica que serà l’enveja de tots els vostres amics, coneguts i familiars. A més, també entrareu en el sorteig d’un val per a la compra de llibres valorat en 50 €. Què, us animeu?!

Doncs aquí va la primera pregunta:

Pregunta 1. Fer una màquina que permeti viatjar en el temps és un argument recurrent en el gènere del retrofuturisme, però saps quina va ser la primera novel•la que va introduir la possibilitat d'inventar una màquina per viatjar en el temps?

Envieu les vostres respostes a l'adreça steampunk@ajgirona.cat indicant nom, cognoms i un número de contacte. Teniu fins el diumenge 1 de març per enviar-nos les respostes a les preguntes del concurs. Així que penseu-les bé, no us precipiteu! 

 
El retrofuturisme, protagonista del Menú de Lletres a les biblioteques de Girona, Salt i Sarrià de Ter
02-02-2015
S’han organitzat un concurs i un recull de llibres, pel·lícules i música sobre aquest moviment que visualitza el futur amb una estètica dels temps passat.

Durant tot el mes de febrer, les biblioteques públiques de Girona, Salt i Sarrià de Ter exposaran el seu fons de temàtica retrofuturista i faran recomanacions entorn d’aquest àmbit. 

Les biblioteques han editat un recull per tal de donar a conèixer el retrofuturisme i l’estètica que el caracteritza, i presentar llibres, pel·lícules i música que s’emmarquen en aquest moviment de disconformitat amb el present i nostàlgia pels temps passats. Aquest recull també es podrà consultar a la web.

Paral·lelament, s’ha organitzat un concurs participatiu. Cada dilluns del mes de febrer, les biblioteques plantejaran una pregunta sobre obres, autors o temes relacionats amb el retrofuturisme. Les butlletes per participar-hi es podran recollir a les biblioteques i també es publicaran a la web. Els participants que encertin totes les preguntes rebran un petit obsequi, i entre tots els encertants se sortejarà un val per a la compra de llibres valorat en 50 €.

El retrofuturisme és un moviment social i artístic que es pot entendre com la visió del futur imaginat des del passat, el món del demà que no va arribar mai a existir. Dins aquest moviment, s’hi inclouen diverses visions del futur de períodes històrics diferents: steampunk, dieselpunk i atompunk són els més rellevants. El retrofuturisme explora la tensió existent entre el que és antic i el que és nou, i critica el poder de la tecnologia actual, que ens distancia com a societat. Las creacions retrofuturistes es revelen sota la imaginació dels artefactes trobats o inventats en aquests hipotètics futurs i es manifesten en la literatura, l’arquitectura, la moda i el cinema, entre moltes altres expressions artístiques. Els principals precursors d’aquest moviment són autors com Verne i H.G. Wells, i alguns dels autors més importants són James P. Blaylock, Paul Di Filippo, K.W. Jeter i Tim Powers.
 
Presentació del llibre El caballero de cuero negro
21-01-2015

El proper divendres 23 de gener a les 18.30 al Local Social de Torre Gironella, tindrà lloc la presentació del llibre "El caballero de cuero negro II en la Torre Gironella" de Pedro Garcia Méndez.  Es tracta d'una novel·la històrica que s'emmarca en els fets del setge francés a la ciutat de Girona del 1809.
Aquesta activitat està organitzada per l'Assocació de veïns de Torre Gironella.

 
Obrim les biblioteques escolars al barri
20-01-2015

Les biblioteques de les de les escoles Annexa (les Pedreres), Marta Mata (Palau) i Montfalgars (Santa Eugènia) i la de l'Institut de Montilivi s'obren aquest curs en horari no lectiu als barris on es troben situades, per oferir un espai d'aprenentatge i de promoció de la cultura a infants i joves en zones on no hi ha cap biblioteca pública a prop.
Aquestes biblioteques s'adrecen principalment a infants i joves i les seves famílies, però també són obertes a la resta de població del barri.
Aquí podeu trobar la informació d'aquestes biblioteques amb els horaris d'obertura i els serveis que ofereixen.

 
Nou domini de la web
16-01-2015

El domini de Biblioteques de Girona ha canviat, ha deixat de ser girona.cat/biblioteques i ara és:

www.bibliotequesdegirona.cat

 
Inauguració de la Biblioteca Carles Rahola
13-01-2015

Després que el passat dia 23 de desembre obrís les seves portes i hagi pogut iniciar el seu servei com a la biblioteca més gran de Catalunya; avui dimarts dia 13 de gener, es farà la inauguració oficial de la Biblioteca Carles Rahola.
L'acte, que començarà a les 19.15 h, comptarà amb la presència del President Artur Mas i del Secretari d'Estat de Cultura, José Ma Lassalle.

 
Biblioteques de Girona
24-12-2014

En el marc d’aquesta posada en marxa de la Biblioteca Carles Rahola, el Departament de Cultura i  l’Ajuntament de Girona han signat un conveni per a la coordinació de les biblioteques públiques de la ciutat sota la denominació de Biblioteques de Girona (BG) amb l’objectiu de desplegar una política comuna en matèria de lectura pública a Girona i oferir a la ciutadania un sistema de biblioteques que rendibilitzi els recursos públics, aprofiti sinergies i presti més i millors serveis bibliotecaris.
El conveni, que té una durada de 4 anys amb la possibilitat d’una pròrroga per a 2 anys més, abasta, a més de la Biblioteca Carles Rahola, gestionada per la Generalitat de Catalunya, les biblioteques municipals següents: la Biblioteca Antònia Adroher, la Biblioteca Ernest Lluch, la Biblioteca Just M. Casero i la Biblioteca Salvador Allende. També es coordinen els serveis d’extensió bibliotecària, els programes i serveis bibliotecaris que ambdues administracions despleguen i els recursos humans i materials necessaris per a l’execució de la política comuna sobre la lectura pública a Girona i la prestació dels serveis bibliotecaris de la ciutat.
Per dur a terme la coordinació de Biblioteques de Girona es crea la comissió tècnica bilateral que s’encarregarà de la gestió del sistema bibliotecari de la ciutat. Aquesta comissió, formada per representats del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Girona, té les funcions de gestionar el sistema bibliotecari de lectura pública de la ciutat, segons el què disposa la Llei 4/1993, de 18 de març, als efectes de garantir la prestació íntegra i efectiva dels serveis bibliotecaris de lectura pública de la ciutat; coordinar i promoure les accions i activitats necessàries per a la promoció de la lectura i la difusió dels serveis de les biblioteques públiques en general i fer el seguiment de la correcta execució del conveni.

 
La nova Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola obrirà portes dimarts 23 de desembre
22-12-2014

La nova Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola obrirà portes el proper dimarts 23 de desembre a les 10 hores i la inauguració institucional de es farà al mes de gener.
Ubicat al carrer Emili Grahit, el nou equipament té una superfície de 7.121m2, és a dir, multiplica per 7 la superfície que ocupava l’anterior biblioteca i es converteix, així, en la biblioteca pública més gran de Catalunya. Ha estat dissenyada pels arquitectes Mario Corea, Luis Morán i Sebastián Guerrico, que l’han ideat amb l’objectiu que pugui prestar un servei d’excel·lència i esdevingui un equipament de referència.

La nova biblioteca està especialitzada en publicacions de les comarques gironines, amb un fons bibliogràfic que consta de 290.505 documents:
· 223.572 llibres
· 23.036 revistes
· 10.500 audiovisuals
· 33.597 en altres suports
Respecte el fons patrimonial de la Biblioteca, està format per:
· 20.000 documents anteriors al segle XX
· una col•lecció gironina d’uns 8.000 documents
· una mediateca amb 13.000 documents
· 20.000 documents infantils
· 11.000 documents de novel•la i poesia
· hemeroteca completa (revistes del s.XIX, del Franquisme i la transició.
El trasllat a la nova biblioteca permetrà oferir als usuaris no només més espais sinó també un notable increment en l’oferta de serveis. Entre d’altres, aquests serveis estan conformats per:
· 350 punts de lectura (50 per a joves i 300 per a adults)
· 80 ordinadors amb programari específic
· fibra òptica i servei wifi a tot l’equipament
· aules de formació
· espais per a activitats de difusió cultural
· auditori
· sala de projecció
· sala d’exposicions
· mediateca
· servei de cafeteria
· sala de petits lectors, amb un especialista que propiciarà un ús correcte i ric d’aquest espai,
· assessorament i formació en ACTIC,
· espai expositiu on es mostra part del fons històric del centre,
· préstec de portàtils dins la sala,
· servei de formació en jocs de taula poc coneguts,
· cessió d’espais gratuïta a les entitats sense afany de lucre
· sales de treball aïllades
· programació de cicles cinematogràfics
L’horari d’obertura del centre serà els dilluns de 15 a 20h, de dimarts a divendres de 10 a 20h i els dissabtes de 10 a 14h. El personal que hi treballarà serà de 22 persones.
Actualment, la ciutat de Girona disposa de cinc biblioteques públiques: la Biblioteca de Girona, de titularitat estatal i gestionada pel Departament de Cultura, i quatre biblioteques de proximitat de titularitat municipal.
Nota de premsa del Departament de Cultura.
 
Horaris de Nadal
19-12-2014

Durant els dies de Nadal, les biblioteques municipals romandran tancades els dies 24, 31 de desembre i 5 de gener. La resta de dies laborables obriran en el seu horari habitual.
El punt de Lectura de Sant Narcís romandrà tancat del 24 de desembre al 6 de gener i el de Torre Gironella, obrirà el dia 2 de gener.
Us desitgem Bones Festes i Bones Lectures!

 
Valora les biblioteques durant el 2014
17-12-2014

Hem posat en marxa l’enquesta de 2014 perquè valoris la teva biblioteca municipal de referència. El formulari el trobaràs en paper a la biblioteca i també amb format en línia, que podràs respondre a través de correu electrònic o de l'enllaç al web de Biblioteques.

A més, si omples el formulari, entraràs en el sorteig d’un val de 50 euros en llibres entre totes les persones que hagin respost l’enquesta.

 
Obrim les biblioteques escolars al barri
15-12-2014
.
 
La sèrie de la teva vida
24-11-2014

Les veus de Son Goku i Vegeta s’escoltaran a l’Espai Marfà

Els dobladors Marc Zanni (Son Goku) i Joan Sanz (Vegeta) presentaran el pròxim divendres 28 de novembre a les 19 h a l’Espai Marfà de Girona el llibre “La sèrie de la teva vida”.

Mai s'havia vist un fenomen social com el de Bola de Drac, que als Països Catalans va revolucionar la televisió i va marcar diverses generacions; la seva força va ser tal que, dues dècades després, encara fascina a grans i petits.

Però no seria el que és, sense Marc Zanni i Joan Sanz, que van donar veu, en el sentit més literal de la paraula, als personatges de Son Goku i Vegeta. En agraïment a tots els seus seguidors fidels, aquests professionals del doblatge han volgut explicar-nos, a través del llibre “La sèrie de la teva vida”, com van viure i què va suposar per a ells posar-se en la pell d'aquests dos personatges. Al llibre també hi trobarem anècdotes i secrets de la mítica sèrie d'animació amb els quals podrem recuperar alguns dels millors moments de la nostra vida. Perquè... què seria de la nostra infància i joventut sense Bola de Drac?

L’activitat, que serà gratuïta, està organitzada pel Servei d’Informació Juvenil de l’Espai Marfà i la Biblioteca Salvador Allende amb la col•laboració de les entitats Aula Manga UdG i ACAB (Amics de la Cultura Asiàtica de Blanes).

En aquesta ocasió tan especial presentarà l’activitat l’humorista gironí Dani Lagi.

 
El retrofuturisme, protagonista del Menú de Lletres a les biblioteques de Girona, Salt i Sarrià de Ter
21-11-2014

S’han organitzat un concurs i un recull de llibres, pel·lícules i música sobre aquest moviment que visualitza el futur amb una estètica dels temps passat.

Durant tot el mes de febrer, les biblioteques públiques de Girona, Salt i Sarrià de Ter exposaran el seu fons de temàtica retrofuturista i faran recomanacions entorn d’aquest àmbit. Les biblioteques han editat un recull per tal de donar a conèixer el retrofuturisme i l’estètica que el caracteritza, i presentar llibres, pel·lícules i música que s’emmarquen en aquest moviment de disconformitat amb el present i nostàlgia pels temps passats. Aquest recull també es podrà consultar a la web.
Paral·lelament, s’ha organitzat un concurs participatiu. Cada dilluns del mes de febrer, les biblioteques plantejaran una pregunta sobre obres, autors o temes relacionats amb el retrofuturisme. Les butlletes per participar-hi es podran recollir a les biblioteques i també es publicaran a la web. Els participants que encertin totes les preguntes rebran un petit obsequi, i entre tots els encertants se sortejarà un val per a la compra de llibres valorat en 50 €.
El retrofuturisme és un moviment social i artístic que es pot entendre com la visió del futur imaginat des del passat, el món del demà que no va arribar mai a existir. Dins aquest moviment, s’hi inclouen diverses visions del futur de períodes històrics diferents: steampunk, dieselpunk i atompunk són els més rellevants. El retrofuturisme explora la tensió existent entre el que és antic i el que és nou, i critica el poder de la tecnologia actual, que ens distancia com a societat. Las creacions retrofuturistes es revelen sota la imaginació dels artefactes trobats o inventats en aquests hipotètics futurs i es manifesten en la literatura, l’arquitectura, la moda i el cinema, entre moltes altres expressions artístiques. Els principals precursors d’aquest moviment són autors com Verne i H.G. Wells, i alguns dels autors més importants són James P. Blaylock, Paul Di Filippo, K.W. Jeter i Tim Powers.

 
Llibràlegs: Vine al teatre a la biblioteca
27-10-2014

Un espectacle de Temporada Alta representat a les quatre biblioteques municipals.

Aquesta edició de Temporada Alta ha portat el teatre a les biblioteques municipals i a l'ombra dels llibres us podreu endur un bon feix de paraules. Llibràlegs o diàlegs entre llibres, la paraula ho diu tot. O potser no? Afegiu-hi la presència teatral dins una biblioteca. I vosaltres assistint-hi de voyeurs per escoltar allò que habitualment ens és vedat sota la llei del silenci de les lleixes. Assistir d’amagat a la conversa dels lectors, dels conventuals assistents al temple dels llibres. I fer-ho de la mà d’alguns representants joves de la millor dramatúrgia catalana: la paraula a peu de carrer de Marc Artigau, Josep Maria Miró, Pau Miró i Jordi Prat i Coll, interpretada per Albert Ausellé, Anna Alarcón i Mireia Piferrer.

Preu: 2€ - venda anticipada a Temporada Alta o el mateix dia de l'obra a la mateixa biblioteca.

Biblioteca Antònia Adroher. 5 de novembre a les 20h30. Aforament 40 pax.
Biblioteca Salvador Allende. 12 de novembre a les 20h30. Aforament 30 pax.
Biblioteca Ernest Lluch. 19 de novembre a les 20h30. Aforament 40 pax.
Biblioteca Just M. Casero. 26 de novembre a les 20h30. Aforament 40 pax.

Fitxa artística:
Textos: Marc Artigau, Josep Maria Miró, Pau Miró i Jordi Prat i Coll
Direcció: Jordi Prat i Coll
Intèrprets: Anna Alarcón, Mireia Piferrer i Albert Ausellé
Producció: O Tempo Voa Teatre
Coproducció: Temporada Alta 2014 / El Canal

 
Jornada de terror
25-10-2014
L'inici de Fires de Girona comença amb terror a la Biblioteca Salvador Allende.

El Dia de la Biblioteca, 24 d'octubre, ha tornat a ser l'escollit per a desvetllar les persones guanyadores del Concurs de relats de Terror de La Marfà.
En l'edició d'enguany, la segona, el jurat ha decidit declarar un únic guanyador atès que una de les categories, la d'adults entre 19 i 30 anys, ha tingut una participació molt minsa.
Així doncs, el guanyador ha estat en la categoria dels més joves, la de 13 a 18 anys.
L'autor Pol Valero, un noi de 14 anys, ha rebut el premi que consisteix en un val de 70 euros per a comprar llibres i en la col·lecció de pel·lícules del gènere de terror REC. 
El seu relat que podeu llegir aquí, és No tinguis por de l'escola i com el títol indica, aquest lloc tant habitual en la vida dels estudiants, pot ser més terrorrífic del que molts consideren.
L'entrega, realitzada a la Biblioteca Salvador Allende, ha reunit una quinzena de persones que han pogut gaudir de la lectura del text premiat i d'altres, entre els que també hi havia alguns dels que han participat al concurs. 
La jornada de terror havia començat unes hores abans amb una tarda de jocs de taula, guiada per Ludus Mundi i, amb l'ocasió de visionar els curtmetratges de l'edició 2013 del Festival Acocollona't.
En definitiva, una jornada per passar-ho de por. 
 
Històries entre lligalls
10-10-2014

Aquest mes d'octubre Girona és la capital universal de l'arxivística amb motiu de la celebració del congrés "Arxius i indústries culturals", organitzat pel Consell Internacional d'Arxius i l'Ajuntament de Girona. Per aquest motiu des de les Biblioteques hem elaborat un recull de novel·les on els arxius en són protagonistes.

Més que centrar-nos en la imatge que des de la literatura es pot donar de l'arxiu i l'arxiver, la tria intenta donar relleu a les aportacions de l'arxiu com a font de coneixement, de reflexió i com a generador de coneixement.

Podeu consultar el recull aquí.

 
Felicitats, Willy Wonka!
06-10-2014

Amb motiu dels 50 anys de la publicació del clàssic infantil de Ronald Dahl, les biblioteques públiques de la ciutat posen en marxa una activitat inspirada en l’argument del llibre.

El Servei Municipal de Biblioteques de Girona aprofita el 50è aniversari del llibre Charlie i la fàbrica de xocolata, de Roald Dahl, per organitzar el concurs Aniversari Willy Wonka, patrocinat per Xocolates Torras, i fomentar, així, la lectura entre els infants. El concurs es durà a terme del 13 al 18 d’octubre i pretén donar a conèixer el llibre i el món fantàstic de Dahl. L’obra està disponible a totes les biblioteques municipals, on els usuaris la poden agafar en préstec.
Durant la setmana del concurs, els infants menors de 14 anys que facin un préstec a qualsevol de les quatre biblioteques municipals rebran com a regal una xocolatina, gentilesa de Xocolates Torras. Algunes d’aquestes xocolatines estaran premiades amb una papereta daurada, tal com succeeix en el llibre, i els guanyadors rebran un premi que es farà públic quan hagin sortit totes les paperetes daurades. Al concurs només s’hi podrà participar una vegada i fins que s’esgotin les existències.
Totes les biblioteques municipals faran exposicions de llibres publicats per Roald Dahl, sobre l’autor i també de publicacions que tinguin la xocolata com a tema central.

 
Premi a les biblioteques municipals
02-10-2014

El Cercle d’empreses amigues de La Setmana del Llibre en català premia a les biblioteques municipals de Girona amb un lot de llibres.

Les biblioteques municipals han rebut el reconeixement de la Setmana del Llibre en català en forma de lot de llibres per valor de 500 atorgat pel cercle d’empreses amigues de La Setmana.
El passat 10 de setembre, en el marc d’aquest esdeveniment, es van poder escollir els llibres d’entre tots els que exposaven en els diversos estands de La Setmana. Cada biblioteca o xarxa de biblioteques premiada, onze en total de tot Catalunya, va poder seleccionar el seu lot. Per tant, també ha representat un premi indirecte per als llibreters presents a La Setmana.
El premi destinat a Girona ha estat atorgat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes-BBVA i és un reconeixement a la tasca en la promoció de la lectura que desenvolupen les biblioteques de la ciutat.
Tots els libres lliurats porten a la portada de forma permanent el cercle de les empreses amigues que divulgarà aquesta campanya i, des de l’1 d’octubre, es podran trobar distribuïts a les quatre biblioteques municipals.

 
Prorrogada l´exposició vivencial La Ola a la Biblioteca Just M. Casero
12-09-2014

Durant aquest estiu, les biblioteques municipals s'han submergit en l'univers de La Ola, un àlbum il·lustrat de l'autora coreana Suzy Lee. Especialment a la biblioteca Just M. Casero, on s'ha creat una exposició vivencial i on les persones que l'han visitat han entrat en l’univers de La Ola, i han rebut les impressions d’aquesta vibrant història contada sense mots; han respirat un àlbum il·lustrat suggerent i carregat de força i de blau, des dels sentits.
Aquests dies, s'han rebut un munt de comentaris i aportacions personals que podeu llegir aquí.

Tot el que el mar té d’immensitat, límit, repte, acolliment, plaer, llum, color, joc...relació... des de la senzillesa. La descoberta d’un infant. M’ha encantat l’exposició... un regal en una tarda d’estiu.

Atès l'èxit l'exposició romandrà a la Biblioteca Just M. Casero fins a finals de setembre.
A més, després de la seva visita a l'exposició la Pepa Contes, va decidir fer-nos un regal: portar el seu espectacle Contes del mar a la biblioteca el proper 24 de setembre a les 17.30 h.
Encara sou a temps de viure la vostra experiència dins de La Ola.
No us ho podeu perdre!

 
Prepara la selectivitat a la biblioteca
01-09-2014
· Les biblioteques municipals són un bon espai per a l’estudi per aquelles persones que han de preparar exàmens i realitzar treballs en grup. 
· La Biblioteca Ernest Lluch obre en horari nocturn els dies previs a la selectivitat de setembre.

La Biblioteca Ernest Lluch ofereix un espai d’estudi en horari nocturn destinat especialment als estudiants de batxillerat que es presenten a la selectivitat. De l’1 al 9 de setembre, coincidint amb la convocatòria de selectivitat de setembre, aquest espai estarà obert des de les vuit del vespre fins a les dotze de la nit, de dilluns a divendres. 
La zona que es dedicarà a aquest servei serà el primer pis de la biblioteca Ernest Lluch, que disposa d’una capacitat per a unes cinquanta persones i està equipat amb servei Wi-Fi i accés a ordinadors d’ús públic. Es podrà consultar a la sala el fons de la biblioteca, però no es podrà realitzar préstec. 
A més d’aquest servei específic, les biblioteques municipals disposen de sales per l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs, és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament. 
A més dels ordinadors d’ús públic (fixes i portàtils) que disposen, totes les biblioteques ofereixen també servei Wi-Fi per aquelles persones que duen el seu ordinador portàtil. Per a més informació al respecte, les persones interessades es poden adreçar a qualsevol de les biblioteques.
 
9a Jornada de Biblioteques Escolars
26-08-2014

El 14 d’octubre de 2014 celebrarem la novena edició de la Jornada de biblioteques escolars.

Aquesta jornada és un espai de formació i intercanvi adreçat als responsables de les biblioteques escolars de la ciutat de Girona, els representants dels equips directius dels centres educatius, els serveis municipals implicats en el projecte i els representants del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès i d’entitats interessades en la biblioteca escolar.

Per a aquesta edició, hem volgut centrar la jornada en un sol tema: la creació d'espais i ambients lectors a l'escola. Per parlar del tema comptarem amb la presència de la Marta
Roig
, bibliotecària especialitzada en la promoció de la lectura i en la biblioteca escolar.


Podeu consultar el programa i tota la informació de la jornada aquí.


Us convidem a participar-hi!
Per fer-ho cal que ompliu el formulari d'inscripció
.
El darrer dia per poder-vos inscriure és el 8 d'octubre

*Les places són limitades. Es prioritzarà els representants dels centres educatius de la ciutat de Girona

 
Inscripcions als clubs de lectura a partir del 25 d’agost
21-08-2014

Les biblioteques de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori ofereixen 32 clubs adreçats a més de 400 lectors i lectores

Amb la tornada de les vacances d’estiu, i sota el lema “Atreveix-te a llegir en companyia!”, s’inicien de nou els clubs de lectura a les biblioteques de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Sant Gregori. En total, sumen 10 equipaments bibliotecaris que ofereixen 32 clubs adreçats a més de 400 lectors i lectores que tenen interès per comentar obres literàries amb altres persones. A partir del 25 d’agost comença el període d’inscripció. Durant el setembre es faran les sessions de presentació d’alguns dels clubs de lectura i posteriorment començaran les primeres sessions dels diferents clubs de lectura programats.

Entre les novetats d’aquesta temporada podem trobar el club de teatre que organitza la Biblioteca Iu Bohigas de Salt que es suma al que ja organitzava la Biblioteca Antònia  Adroher de Girona. També els clubs temàtics que organitza la Biblioteca Pública de Girona. Per últim, es mantenen els clubs en anglès, tant a Girona com a Sarrià, per a aquelles persones que tenen un mínim domini d’aquesta llengua i volen millorar-lo.

Malgrat que la Biblioteca Pública de Girona està tancada al públic pel procés de trasllat a la nova ubicació, es mantenen les reunions dels clubs de lectura a fi de seguir oferint aquesta activitat entre les persones usuàries d’aquest equipament.

Podeu consultar tots els clubs aquí.

 
Presentació Recursos Educatius 2014-2015
18-08-2014

El dijous 4 de setembre de 2014, a les 19 h, tindrà lloc a l'Auditori Palau de Congressos la presentació dels recursos educatius per al curs escolar 2014-2015. Són unes 300 activitats agrupades per àrees temàtiques (teatre, música, ciència, esport, coneixement de la ciutat, economia, educació digital, salut, etc.) que complementen l’'activitat docent del professorat dels centres educatius.

Recursos educatius de les biblioteques

 llegir més
 
2on Concurs de Relats de Terror de La Marfà
18-08-2014

L’Ajuntament de Girona convoca el 2on Concurs de relats de terror de La Marfà adreçat a joves entre 13 i 30 anys.

Torna el terror a la biblioteca Salvador Allende. Després de la bona acollida de l’any passat, aquest octubre tornarà a ser de por a l’Espai Marfà.
Des d’avui mateix ja es poden enviar obres al 2on Concurs de relats de terror de La Marfà, que la biblioteca Salvador Allende ha convocat conjuntament amb l’Àrea de Joventut amb l’objectiu de promoure la participació i creació literària entre els joves.
Fins el dia 10 d’octubre es poden presentar les obres a una de les dues categories: una per a les de 13 a 18 anys i l’altra per a les de 19 a 30 anys, i es demana un relat curt d’entre 1 i 3 pàgines.
Es poden consultar les bases completes aquí. 
Aquest concurs forma part del conjunt d'activitats de la jornada dedicada al gènere del terror que tindrà lloc el proper 24 d’octubre a l’Espai Marfà, on entre d’altres propostes es podrà assistir a una nit de por en què es faran lectures en veu alta, entre les quals hi haurà els relats guanyadors del concurs.

 llegir més
 
Si has d’estudiar aquest estiu... vine a la biblioteca
31-07-2014

· Les biblioteques municipals són un bon espai per a l’estudi per aquelles persones que han de preparar exàmens i realitzar treballs durant l’estiu.
· La Biblioteca Ernest Lluch obre en horari nocturn els dies previs a la selectivitat de setembre.

La Biblioteca Ernest Lluch ofereix un espai d’estudi en horari nocturn destinat especialment als estudiants de batxillerat que es presenten a la selectivitat. De l’1 al 9 de setembre, coincidint amb la convocatòria de selectivitat de setembre, aquest espai estarà obert des de les vuit del vespre fins a les dotze de la nit, de dilluns a divendres. Amb aquesta iniciativa s’ofereix un servei que ha estat demanat per instituts i per aquells estudiants que troben a la biblioteca un espai adequat per a l’estudi i que ja l’any passat va tenir molt bona acceptació.
La zona que es dedicarà a aquest servei serà el primer pis de la biblioteca Ernest Lluch, que disposa d’una capacitat per a unes cinquanta persones i està equipat amb servei Wi-Fi i accés a ordinadors d’ús públic. Es podrà consultar a la sala el fons de la biblioteca, però no es podrà realitzar préstec.
A més d’aquest servei específic, les biblioteques municipals disposen de sales per l’estudi i la realització de treballs en grup en horari d’obertura de la biblioteca. En especial, cal destacar la sala d’estudi de la Biblioteca Salvador Allende, que té una capacitat per a unes trenta persones i que durant tot el curs, és un dels espais més valorats i utilitzats de l’equipament. Durant el mes d’agost, la Biblioteca Ernest Lluch també ha habilitat en horari habitual d’obertura una sala a la planta baixa per ampliar els punts on poder estudiar.
A més dels ordinadors d’ús públic (fixes i portàtils) que disposen, totes les biblioteques ofereixen també servei Wi-Fi per aquelles persones que duen el seu ordinador portàtil. Per a més informació al respecte, les persones interessades es poden adreçar a qualsevol de les biblioteques.

 
Felicitats, Willy Wonka
14-07-2014
Amb motiu dels 50 anys de la publicació del clàssic infantil de Ronald Dahl, les biblioteques públiques de la ciutat posen en marxa una activitat inspirada en l’argument del llibre.

El Servei Municipal de Biblioteques de Girona aprofita el 50è aniversari del llibre Charlie i la fàbrica de xocolata, de Roald Dahl, per organitzar el concurs Aniversari Willy Wonka, patrocinat per Xocolates Torras, i fomentar, així, la lectura entre els infants. El concurs es durà a terme del 13 al 18 d’octubre i pretén donar a conèixer el llibre i el món fantàstic de Dahl. L’obra està disponible a totes les biblioteques municipals, on els usuaris la poden agafar en préstec.
Durant la setmana del concurs, els infants menors de 14 anys que facin un préstec a qualsevol de les quatre biblioteques municipals rebran com a regal una xocolatina, gentilesa de Xocolates Torras. Algunes d’aquestes xocolatines estaran premiades amb una papereta daurada, tal com succeeix en el llibre, i els guanyadors rebran un premi que es farà públic quan hagin sortit totes les paperetes daurades. Al concurs només s’hi podrà participar una vegada i fins que s’esgotin les existències.
Aquesta celebració es complementarà amb un taller d’il·lustració, amb la xocolata com a fil conductor, el dia 4 d’octubre a les 11 del matí a la biblioteca Just M. Casero, titulat “La Marta i la xocolata”, a càrrec de Lia Bertran. Totes les biblioteques municipals faran exposicions de llibres publicats per Roald Dahl, sobre l’autor i també de publicacions que tinguin la xocolata com a tema central.

 
Horaris d´estiu
27-06-2014

Durant els mesos de juliol i agost les quatre biblioteques municipals faran el mateix horari:

Dilluns, dimecres, dijous i divendres:
de 10 a 14 i de 15.30 a 20 h
Dimarts:
de 15.30 a 20 h

El Punt de lectura de Torre Gironella el juliol obrirà els dimecres i divendres de 17 a 20 h i l'agost romandrà tancat.

El Punt de lectura de Sant Narcís romandrà tancat durant el juliol i l'agost.

La biblioteca escolar Montfollet romandrà tancada també durant l'estiu, atès que només obre en període escolar.

Durant l'estiu podeu gaudir també dels serveis de bibliplaça i bibliopiscina.

Pel que fa als serveis, només es veurà afectat el servei de préstec interbibliotecari durant el mes d'agost, període en el qual es limitarà al préstec entre les biblioteques municipals. La resta de serveis no es reduiran.

Esperem que tingueu un bon estiu ple de llibres i lectura!

 
Lectures a la fresca a les places i piscines de Girona
11-06-2014

· A partir del dilluns 30 de juny es posen en marxa els serveis municipal de biblioplaça i bibliopiscina.
· Les principals novetats d’aquest estiu són la bibliopiscina del GEiEG, que es fa per primer cop, i l’ampliació de la biblioplaça al barri de Sant Ponç.

El Servei Municipal de Biblioteques torna a oferir aquest estiu els serveis de biblioplaça i bibliopiscina, que ja s’han consolidat com a activitats a l’aire lliure en què es combina perfectament la lectura i l’oci, tant per a adults com per a infants. Es portaran a terme durant els mesos de juliol i agost, i es posen en marxa a partir de dilluns 30 de juny.
La principal novetat d’aquest any és la col·laboració que s’ha establert entre l’Ajuntament de Girona i l’entitat esportiva GEIEG per portar la bibliopiscina al complex esportiu de Sant Ponç perquè en puguin gaudir els socis de l’associació. Respecte a la biblioplaça, aquest estiu s’ha augmentat el nombre de places amb la incorporació del barri de Sant Ponç, que instal·larà el bibliocarro a la plaça de Sant Ponç, i del barri de la Devesa, que ubicarà el servei a la plaça de Prudenci Bertrana. Als barris de Vila-roja i de Font de la Pólvora es tornarà a fer la biblioplaça vinculada als casals d’estiu per a infants i amb la col·laboració dels serveis socials de la zona.
Per promocionar el servei de bibliopiscina, que a la Devesa s’organitza juntament amb el Servei Municipal d’Esports, les biblioteques han centrat les seves propostes d’activitats infantils al voltant de l’eix temàtic de l’aigua. L’aigua, com a font d’inspiració literària, serà present a totes les hores del conte que es faran a la bibliopiscina i a la biblioplaça, a banda dels tallers de coneixement que s’han programat a tres biblioteques, l’exposició sensorial sobre el llibre il·lustrat La ola, el laboratori d’aigües de lectura i creació en família, i les propostes de lectures refrescants a totes les biblioteques. Així mateix, entre els dies 2 i 7 de juliol, la bibliopiscina de la Devesa acollirà la banderola del biblioestiu que promou el Servei de Biblioteques de la Generalitat. Es tracta d’una banderola amb personatges i situacions literàries on tothom qui vulgui es podrà fer una foto i enviar-la a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #biblioestiu.
Els serveis de biblioplaça i bibliopiscina ofereixen activitats de dinamització lectora per als infants, a més de consulta lliure de llibres i revistes, i préstec a domicili amb el carnet de biblioteques. A la bibliopiscina també es pot consultar premsa diària i s’hi poden trobar algunes novetats editorials per als adults.

 
Convocatòria d´ajuts per a biblioteques escolars
09-06-2014

L’Ajuntament de Girona consolida aquest any el Programa d'ajuts a les escoles que aglutina totes les convocatòries d'ajuts que es promouen des de l'Ajuntament i que inclou la convocatòria per a biblioteques escolars per al curs 2014-2015.

Per aquesta convocatòria es torna a augmentar la dotació total dels ajuts per a biblioteques escolars per arribar al major nombre de centres, mantenir l'aportació de 1.500 Euros als quatre projectes Activa la Biblioteca, i poder oferir un nou ajut als centres que vulguin obrir la seva biblioteca escolar al barri. La dotació pressupostària total per aquest curs és de 32.590 Euros.

Els centres interessats tenen temps fins a l'11 de juliol per a presentar la seva sol·licitud.

La documentació corresponent es farà arribar a tots els centres de la ciutat i també la podeu consultar aquí.

 
I Concurs d’Instagram Els camins del teu viatge”
06-06-2014

Les Biblioteques Municipals de Girona i la Llibreria Ulyssus organitzen un concurs de fotografia dins el marc del cicle sobre viatges A la carretera

Inspirat en el títol del cicle que durant els mesos de maig i juny aplega xerrades, tallers i exposicions de llibres sobre viatges en les biblioteques municipals, es convida els viatgers i aficionats a la fotografia a participar en el I Concurs “Els camins del teu viatge”, on podran compartir el seu enginy i talent fotogràfic. Per fer-ho, les persones interessades només hauran de pujar a Instagram una fotografia del camí, carretera o corriol que hagin transitat durant les seves vacances i els hagi servit de font d’inspiració. Les fotografies han de ser originals i fetes amb dispositiu mòbil (Android/Iphone). La data límit per a participar-hi és el 15 de setembre i  el guanyador/a serà escollit per un jurat format per persones vinculades a l'Ajuntament de Girona, a les Biblioteques i al món de la fotografia.
El premi consistirà en un lot de llibres per valor de 50 €. Podeu consultar les bases aquí.
El jurat emetrà públicament el seu veredicte el divendres 18 de setembre de 2014 en el Facebook (https://www.facebook.com/bibliotequesdegirona) i Twitter del Servei Municipal
de Biblioteques (@biblioteques_gi) i el premi es podrà recollir a qualsevol de les biblioteques municipals de Girona a partir d’aquesta data.

 
Segona edició del Concurs de Microrrelats A peu de foto
03-06-2014

L’Ajuntament de Girona organitza la segona edició del Concurs de Microrelats A Peu de Foto, promogut pel Servei d’Informació Juvenil de l’Espai Marfà i la Biblioteca Salvador Allende. El concurs, que es farà a través de Twitter, té com a objectiu promoure la creació literària entre els joves utilitzant els llenguatges virtuals.

Els participants hauran d’escriure un tuit que inclogui l’etiqueta #apeudefoto2. El tuit ha d’estar inspirat per una de les fotografies que els organitzadors penjaran amb l’etiqueta esmentada.

Amb aquesta iniciativa es vol posar a prova la inspiració i la capacitat de síntesi de les persones que participin en el concurs. Les imatges, les penjaran els organitzadors del concurs i es podran trobar buscant a Twitter l’etiqueta #apeudefoto2.

El termini de presentació de tuits comença l’1 de juny i finalitza el 31 de juliol. El veredicte es donarà a conèixer simultàniament al perfil de Twitter del Servei de Biblioteques (@biblioteques_gi) i de la Secció de Joventut (@Joventut_gi) l’11 d’agost a les 12 h. El premi consistirà en un lot de llibres i còmics.  

Podeu consultar les bases aquí.

 
Lliurament dels premis del concurs de Punt de Llibre i de Jocs Florals de l’Ajuntament de Girona
29-05-2014
Més de set-cents nens i nenes de les escoles de la ciutat omplen l’Auditori.

Amb la benvinguda als assistents per part de la regidora d’Educació i Esports, Sra. Isabel Muradàs, va començar a l’Auditori el lliurament de premis del tretzè concurs de Punt de Llibre i de la trenta-quatrena edició dels Jocs Florals i Literaris Escolars de primària convocats per l’Ajuntament de Girona.
Va acompanyar l’acte la coral Geriona infantil, de l’Escola Municipal de Música, que va interpretar la cantata “Història de les tres locomotores”, sota la direcció d’Imma Pascual.

Al concurs del Punt de Llibre,  tot i que el tema és lliure, aquest any es valoraven especialment els treballs inspirats en el tricentenari. S’hi van presentar 500 de 12 escoles de primària de la ciutat. Als Jocs Florals de primària s’hi van presentar 349 obres de 23 centres educatius. A banda dels temes tradicionals de la poesia, el tema de prosa d’enguany estava dedicat a la Girona fantàstica.

Al concurs del Punt de Llibre van resultar guanyadors els següents treballs:
Cicle inicial: 1r premi: Soucayna Bouynasl, de l’escola Sagrada Família; 2n premi, Mohamed El Madani, de l’escola Sagrada Família; 3r premi: Caterina Blancafort, de l’escola Annexa Joan Puigbert.
Cicle mitjà: 1r premi: Paula Pérez, del Cassià Costal; 2n premi: Lluís Roqueta, de Vedruna; 3r premi: Ariadna Chaves, de Vedruna.
Cicle superior: 1r premi, Afra Ros, de Cassià Costal; 2n premi, Lola Martí, d’Annexa-Joan Puigbert; 3r premi: Carla Valverde, de l’escola Domeny.
Podeu veure els punts de llibre finalistes en aquest enllaç.

Tots els punts de llibre presentats al XIII Concurs de Punts de llibre, es podran veure en una exposició col·lectiva que serà itinerant per a totes les biblioteques municipals:
Del 30 de maig al 26 de juny - Biblioteca Antònia Adroher
Del 30 de juny al 24 de juliol - Biblioteca Salvador Allende
Del 28 de juliol al 21 d’agost - Biblioteca Ernest Lluch
Del 25 d’agost al 18 de setembre - Biblioteca Just M. Casero

Als Jocs Florals de primària es van premiar les obres següents:
Cicle inicial: Mohamed El Madani, de Sagrada Família, Víctor Díaz de Pla de Girona, Kawtar El Bougamy de Sagrada Familia, Nora Iglesias de Pla de Girona, Jara González de Les Alzines, Sergi Berneda de Marta Mata.
Cicle mitjà: 1r premi prosa, Clàudia Ibáñez de Joan Bruguera; 2n premi prosa, Uxía Paz de Batlle d’Annexa-Joan Puigbert; 3r premi prosa, Laia Vilà Carreras de l’escola Migdia; premi Viola, Adriana-Wen Rué, de Pla de Girona; premi Englantina, Aida Bach Arxer de Les Alzines; premi Flor Natural, Clàudia Acín de Les Alzines.
Cicle superior: 1r premi prosa, Anna Soler de Pla de Girona; 2n premi prosa, Pol Domènech de Migdia; 3r premi prosa, Mariona Planas, d’Annexa-Joan Puigbert; premi Viola, Júlia Álamao de FEDAC-Sant Narcís; premi Englantina, Núria Heredia, del Dalmau Carles; premi Flor Natural, Pol Domènech, de l’escola Migdia.
Enguany, s’ha obsequiat per primer cop als alumnes guanyadors d’algun premi de Jocs Florals i a les seves escoles amb una reproducció en miniatura de la lletra “a” de les Lletres Toves de Paco Torres Montsó, amb la intenció de reproduir-ne una cada any.
Als Jurats que premien les obres tant del Punt de Llibre com les proses i poesies dels Jocs Florals hi participa un ampli ventall de persones relacionades amb l’educació, les biblioteques, el món cultural, artístic i literari de la ciutat, la Universitat de Girona i els Serveis Territorials d’Ensenyament, la col·laboració de les quals és essencial perquè aquests dos concursos continuïn endavant any rere any, estimulant l’expressió artística i literària dels nens i nenes de les escoles de la ciutat.
 
Les biblioteques municipals surten “A la carretera”
21-05-2014

Les biblioteques municipals i la llibreria Ulyssus organitzen un cicle de xerrades sobre viatges.

Un any més, davant la proximitat de l’estiu, les vacances i els possibles viatges, les biblioteques municipals posen en marxa el cicle A la carretera  per promoure la descoberta de diversos indrets del món de la mà de viatgers disposats a compartir les seves experiències de viatge a l’entorn d’una afició o inquietud personal i a presentar els llibres on han traslladat aquestes vivències.
L’eix central del cicle, que s’organitza conjuntament amb la llibreria Ulyssus, són les xerrades d’aquestes persones a les quals el fet de viatjar ha influït de forma important en el seu trajecte vital i ha suposat una important font d’experiència, de coneixement i de sensacions. Programades durant quatre dijous consecutius a cada una de les biblioteques de servei municipal, l’edició d’enguany comptarà a partit del 22 de maig amb la participació del següents ponents:
Jordi Esteva, escriptor i fotògraf, que reviurà els seus viatges per les costes aràbigues i Africanes de l’Índic tot perseguint un vell somni d’infància construït amb les aventures de Simbad (Biblioteca Salvador Allende, dijous 22 de maig a les 20 h).
Araceli Segarra, que reflexionarà sobre la relació entre muntanya i a viatges des de la seva faceta d’alpinista, il·lustradora de llibres i autora del llibre Ni tan alt ni tan difícil (Biblioteca Ernest Lluch, dijous 29 de maig a les 20 h)
Francesc Bailón, antropòleg especialitzat en la cultura inuit, viatger polar i autor dels llibres Los poetas del Ártico. Historias de Groenlandia i Los inuit. Cazadores del Gran Norte, oferirà la xerrada “Viatge a la terra dels inuit (esquimals). Un poble mil·lenari” (Biblioteca Antònia Adroher, dijous 5 de juny a les 20 h)
Arcadi Alibés, periodista, corredor de fons i escriptor, que ha corregut 119 maratons i ha visitat tots els continents, inclosa l'Antàrtida, i disputat maratons en llocs tan atractius com el desert del Sahara, l'illa de Pasqua, Honolulu, les cascades del Niàgara, les Illes Verges o el Mont-Saint Michel (Biblioteca Just M. Casero, dijous 12 de juny a les 20 h)

Les xerrades s’acompanyaran de noves seleccions de fons sobre viatges, d’un taller per a nens i nenes sobre els inuit “Com viuen els esquimals”, de l’exposició “El desgel humà” de Marc Duran i Francesc Bailón, i el concurs de fotografia “Els camins del teu viatge” mitjançat Instagram.

 
Vine a preparar-te per a la selectivitat a les biblioteques
12-05-2014

Com ja ve essent habitual els darrers anys, la Biblioteca Ernest Lluch obrirà les seves portes en horari nocturn per aquells estudiants que busquen un espai tranquil per poder preparar les proves de selectivitat.
Del 28 de maig al 12 de juny, de dilluns a divendres, a més d'obrir en el seu horari habitual, aquesta biblioteca obrirà la seva primera planta també de 20 a 24 h oferint els serveis de consulta de fons a sala, wi-fi i ordinadors d'ús públic.
Són moltes les persones que solen estudiar a les biblioteques i, a més dels espais de sala, amb wi-fi i ordinadros d'ús públic, també s'ofereixen espais exclussivament d'estudi com el que disposa la biblioteca Salvador Allende i les sales de reunions que es poden trobar a la majoria d'elles. Només cal sol·licitar-ho al taulell d'informació.   

 
La biblioteca Just M. Casero celebra la II Revetlla de Sant Jordi
15-04-2014

El proper 22 d’abril a partir de les vuit del vespre l’equip de la biblioteca i els usuaris i usuàries que hi vulguin participar, compartirem una bona estona parlant de llibres i pel·lícules i de les lectures que més ens han agradat en el darrer any. El 2013, la biblioteca Casero va sumar-se a aquesta iniciativa impulsada pel servei de biblioteques de la Generalitat i l’experiència va rebre tan bona acollida que hem repetit per aquest 2014. Així, el proper dimarts al vespre, a la vigília de Sant Jordi, passada la Setmana Santa, us esperem a la biblioteca Just Casero per parlar, sobretot de llibres, en una tertúlia distesa acompanyada de coca i cava, ingredients que no poden faltar a cap revetlla.

L’activitat és oberta a tothom. Si voleu venir, us agraïrem que ens aviseu tant per telèfon, com per correu electrònic o al taulell de préstec de la biblioteca.

 
Horaris de Setmana Santa
14-04-2014
Durant aquesta Setmana Santa les biblioteques municipals obriran en el seu horari habitual excepte del divendres 18 al dilluns 21 d'abril que romandran tancades. Per tant recordeu que el dijous és el darrer dia per a venir a buscar llibres, pel·lícules i música per aquests dies. Durant els dies en que romanen tancades podeu utilitzar les bústies de retorn per a retonar els llibres pels quals hagi prescrit el préstec.
 
La Biblioteca Ernest Lluch es trasllada a la Casa de Cultura
24-03-2014

Diversos mitjans, el darrer d’ells la revista de recent publicació gironacultura, s’han fet ressò dels canvis en els serveis bibliotecàris de la ciutat, la construcció de la nova Biblioteca Pública de Girona i el trasllat de la Biblioteca Ernest al centre de la ciutat.
A hores d’ara el vell edifici encara està ocupat per la Biblioteca Pública. El personal d’aquesta biblioteca està treballant en el tractament del fons per poder realitzar el trasllat. S’espera poder fer-lo properament i que tot seguit es pugui començar a adequar l’espai. Esperem que sigui abans de l’estiu o durant el mateix.
L’Ajuntament està elaborant el projecte de millora de l’antiga Biblioteca Pública perquè, tan aviat com sigui possible s’hi pugui ubicar-hi la Biblioteca Ernest Lluch.
Per tant, esperem que durant aquest any es pugui recuperar l’espai bibliotecari al centre de la ciutat per poder donar servei als ciutadans que hi viuen a prop. D’aquesta manera es millorarà i equilibrarà la oferta bibliotecària de la ciutat, amb cinc biblioteques que treballaran encara més coordinadament gràcies a un acord entre l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya.

 
La vostra opinió ens ajuda a millorar
14-03-2014

Durant els mesos de desembre i gener hem recollit la opinió de les persones usuàries de les